Tényleg létezik a terhes orr, de mit jelent és mivel jár?

Borítókép: Tényleg létezik a terhes orr, de mit jelent és mivel jár? Forrás: Getty Images
Nemcsak a TikTok felhasználói, hanem a szakemberek szerint is létezik a terhes orr jelensége. De mit is takar ez valójában?

A várandósság alatt rengeteget változik a testünk. És itt most ne csak arra gondolj, hogy cuki babapocakod lesz, hanem arra is, hogy bizony, olyasmi is átalakul, amire nem is számítasz. Erre példa a terhes orr jelensége is, ami a TikTok felhasználóit már teljesen felcsigázta: a #PregnancyNose hashtag alatti videók már több mint 46 milliós megtekintésnél tartanak. Ezeken a képkockákon fiatal nők azt mutatják be, milyen volt az orruk a terhességük előtt, illetve alatt. Néhol a változás tényleg megdöbbentő.

@cailaaustina

So if u saw me while pregnant, no tf u didnt…#awoopjumpscare #pregnancynose

♬ Devil Eyes - There I Ruined It

Mi az a terhes orr?

A Popsugarnak nyilatkozó szülész-nőgyógyász szerint valós dologról van szó: tényleg hatással lehet az orrunkra is a babavárás. A terhes orr, vagy terhességi orr egy gyűjtőfogalom, beletartozik az orr bármilyen változása a várandósság alatt. A tünetek mindenkinél mások lehetnek. Van, aki orrfolyásra panaszkodik, más orrdugulásra, megint másnál orrvérzés vagy duzzanat jelentkezik.

Hogy miért alakul ki a terhes orr, annak az okát egyelőre a szakemberek sem tudják biztosan, de valószínűleg hormonális okok, illetve az immunrendszer változásai állnak a háttérben.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a terhes orrhoz homályos látással és fejfájással kísért arc- és kézduzzanat társul (különösen a terhesség második felében, a 20. héttől), azt érdemes jelezni az orvosnak, mert ez a preeklampszia jele lehet a Cleveland Clinic szerint.

Hogyan kezelik a terhes orrot?

A terhes orr kezelésénél a hangsúly a tünetek csillapításán lehet, hogy például a bedugult orr ne vezessen horkoláshoz vagy rosszabb alváshoz. De a jó hír az, hogy a terhes orr csak addig tart, míg babát várunk. A szülés után elmúlnak az esetleges kellemetlen tünetek, és a baba érkezése után 2-4 héttel az orr mérete is gyorsan visszaáll a terhesség előttire.

Forrás

A várandósság fura dolgokat művelhet a testünkkel. Például olyan ízeket és ételeket kívánhatunk meg, melyeket előtte kifejezetten kerültünk. 9 nő meséli el, milyen bizarr dolgok után sóvárgott terhesen.