Jobb, mint az eredeti? Sztárok, akik Queent énekelnek

Freddie Mercury,Madame Tussaud's Amsterdam,mikrofon,zene,éneklés,színpad Forrás: Wikimedia Commons
A Queen számaiért sokan rajonganak a zenei világban is, rengeteg kolléga akadt már, aki feldolgozta vagy előadta Freddie Mercury dalait. Olyan is van köztük, aki a Bohém rapszódiában is kölcsöadta a hangját Freddie karakterének. Ezekből a fellépésekből szemezgettünk.

Vannak énekesek, akik megtiszteltetésnek, már-már kitüntetésnek tekintik, ha más művészek előadják a dalaikat. Mások szkeptikusabban figyelik, ahogy önálló életre kelnek a szerzeményeik. És hogy hogy állt hozzá ehhez Freddie Mercury? Nos, ő állítólag halála előtt tíz nappal azt mondta Jim Beachnek, a Queen menedzserének:

“Azt csináltok az imidzsemmel és a zenémmel, amit csak akartok, re-mixeljétek, adjátok ki újra, bármit.... csak soha ne állítsatok be unalmasnak.”

A megszállott rajongók természetesen különbözőképpen vélekednek arról, ha más bújik idoljuk bőrébe: a keményvonalasok szerint Freddie-t senki nem múlhatja felül, a nyitottabbakat viszont lázba hozza egy-egy remekül sikerült performansz, vagy egy hasonlóan szuggesztív hang. És persze a Queen tagjainak is van egy-két szavuk a dologhoz: nem egy esetben ők választják ki, kinek a hangja pótolhatja legendás társukét. Így volt ez Marc Martellel is, akihez Roger Taylor dobos ragaszkodott a legjobban, amikor egy verseny keretében fellépőket kerestek a Queen Extravaganza turnéra. Az megvan, hogy ő ki? A kanadai énekest hallhatjuk énekelni a Bohém rapszódia filmben. Persze nem tudhatjuk, mikor, a hangját ugyanis szándékosan így mixelték eredeti Freddy Mercury felvételekkel és a főszereplő Rami Malek hangjával. Úgyhogy ha tisztán Marc Martelre vagy kíváncsi, akkor inkább a Youtube-on kutakodj, ezt tettük mi is:

Szintén “hivatalos” kedvenc Adam Lambert, aki az American Idol tehetségkutató show-ban tűnt fel évekkel ezelőtt. Az amerikai énekes 2014 óta turnézik világszerte Brian May-jel és Roger Taylorral, a show hihetetlenül bejött, minden értelemben abszolút siker, már idén nyárra is bejelentették az időpontokat – sajnos valamennyi koncertre egy észak-amerikai turné keretében kerül sor, így többségünknek maradnak a korábbi felvételek (aki viszont júliusban vagy augusztusban arra jár, az csekkolja le az időpontokat és a helyszíneket.)

Akadnak aztán olyan énekesek is, akik a saját zenekaruk fellépésein adnak elő szívesen Queent, mint például az angol Tom Chaplin, a Keane együttes frontembere. Ők így spannolták fel közönségüket egy nyári fesztiválon, bebizonyítva: nem kell ahhoz drága és extravagáns körítés, hogy nagyot szóljon a dal:

Tom Chaplin azonban nem hagyta ennyiben, 2011-ben felhívta Briant Mayt, aki éppen Károly herceg Prince's Trust alapítványának rock gálájára készült. Ennek a telefonbeszélgetésnek lett az eredménye ez az előadás, amit láthatólag May is nagyon élvezett, a közönségről nem is beszélve:

A Keane frontembere tavaly novemberben a londoni Palladiumban egy 24-tagú zenekar kíséretével húsz Queen számot énekelt el, az erről készült felvételt a BBC Radio 2 február 15-én, közép-európai idő szerint este 9-kor játsza le, meg is hallgathatod élőben. A Keane többéves szünet után egyébként idén újra albumot vesz fel, nyáron pedig több fesztiválon is fellépnek.

Végül pedig halljunk és lássunk arra is egy példát, hogy nemcsak élőben lehet jól nyomni Queent, hanem fel lehet rá építeni egy szellemes videóklipet is. Ezt tette a Pentatonix nevű texasi acapella banda is, akik évekkel ezelőtt nagy sikerrel trollkodták szét a Gangnam Style-t. A Bohemian Rhapsody-t már sokaktól, sokféleképpen hallhattuk, ez az előadásmód azonban meglehetősen egyedinek számít:

Szereted, ha a kedvenc számaidat nem az eredeti előadó énekli?
Ki nem állhatom, inkább meg sem hallgatom úgy.
Igen, sokszor még jobban megszeretem, mint az eredeti verziót.