Mezőgazdasági eszközöket keresett, ritka kincseket talált egy férfi

Borítókép: Mezőgazdasági eszközöket keresett, ritka kincseket talált egy férfi Forrás: Getty Images
17. századi ritka kincseket talált egy férfi egy lengyel farmon. Hogy a különleges érméket miért ásták el, az egyelőre rejtély, de az már nem titok, hova került a kincs.

Fémdetektorral pásztázta a környéket, hogy megtaláljon néhány, véletlenül a földbe került mezőgazdasági eszközt, de helyette ritka kincseket talált egy lengyel férfi. Michał Łotys egy zaniówkai farmon bukkant rá egy elásott agyagkorsóra, amiben ezer korona és litván shilling volt elrejtve. A leletek a 17. századból származnak, és a ritka kincsek összesen három kilót nyomnak.

A szakemberek szerint szándékosan áshatta el valaki, de egyelőre nem tudják, hogy miért. „A kincsek felhalmozása és elrejtése általában az aggodalom jele, leggyakrabban fegyveres konfliktusok idején jellemző. A 17. században a térség a Lengyel–Litván Nemzetközösség fennhatósága alatt állt, és többször is megszállták az orosz, kozák, illetve svéd seregek” – foglalja össze a 24-hu.

A megtaláló természetesen nem tarthatja meg a ritka kincseket: azokat a Dél-Podláziai Múzeumba szállították, ahol további vizsgálatok várnak rájuk.

Forrás1, Forrás2

Galériánkban a konyhai edények tárolásáról olvashatsz!