Már ilyen is van: mamutfasírtot készített egy cég

Borítókép: Már ilyen is van: mamutfasírtot készített egy cég Forrás: Getty Images (LEONELLO CALVETTI/SCIENCE PHOTO LIBRARY)
Emberi fogyasztása tilos, viszont az elég érdekes, hogyan tudtak mamutfasírtot készíteni az ausztrálok, és miért pont erre a kihalt állatra esett a választásuk.

A mamutfasírt a Vow Food nevű ausztrál cég és a Queenslandi Egyetem Biomérnöki Intézetének összefogása révén készült el. Méghozzá annak köszönhetően, hogy bár a mamut húsa nem elérhető, de a DNS-e igen – írja a Guardianra hivatkozva a hvg.hu.

Ebből a hús ízét adó izomfehérjét megpróbálták előállítani, méghozzá kis XXI. századi állati segítséggel: a hiányosságokat elefántból vett DNS-sel pótolták. Ebből növesztettek aztán több milliárd sejtet, így pedig máris lehetett fasírtot készíteni
magyarázzák a cikkben.

Ha most az az első gondolatod, hogy megkóstolnád, azt sajnos a szakemberek senkinek sem engedik. Azt mondják, nem lehet tudni, hogyan reagálna rá a mai ember immunrendszere, ezért a „mindent a szemnek, semmit a kéznek” jegyében egy amszterdami múzeumban állítják ki.

Egyébként eredetileg nem is mamutfasírt szerepelt a tudományos menüben: dodófasírtot szerettek volna készíteni, de megfelelő DNS hiányában beérték a mamuttal is.

Forrás

Egy kollégánk egy napig a néhai Erzsébet királynő kedvenc ételeit ette. Meglepő dolgot tapasztalt. Nézd meg a lenti galériánkat!