Épül a „Nagy Zöld Fal” Afrikában – a világ legnagyobb emberi építménye lesz!

Borítókép: Épül a „Nagy Zöld Fal” Afrikában – a világ legnagyobb emberi építménye lesz! Forrás: Getty Images
A szakemberek, a WHO megkongatta a vészharangot: az az életmód, amit most folytatunk, nem tartható fent tovább. Az előrejelzések szerint 10-20 éven belül bekövetkezik a katasztrófa, ami miatt drasztikus változtatásokra kényszerülünk. Tegyünk a bolygónkért, amíg lehet!

A 780 millió hektáros Nagy Zöld Fal a Szahara-sivatag déli határvonalán épül, – szárazságtűrő fákból – mintegy 8000 kilométeres területen, a Száhel nevezetű térségben. Az „élő falat” – melynek klímavédelmi célja van – 20 nemzet együttes erővel építi, mely jelképesen is a nemzetek összefogását üzeni a környezetvédelemért, írják a szervezők a greatgreenwall honlapján.

A Nagy Zöld Fal egy ambiciózus terv arra, miként lehet enyhíteni a globális felmelegedés okozta csapásokat, és hogyan lehet megmenti mintegy 232 millió ember élőhelyét.

Az élő fal ötlete először az 1970-es és 1980-as években vetődött fel Afrikában, akkoriban jött létre egy szervezet, akik a kezdetek óta több tízmillió fát ültettek el. A kezdeményezés mögé 11 ország állt be, jelenleg már 20 afrikai ország vesz részt a faültetésben.

A fákból épülő „élő fal” az egész afrikai kontinenset átíveli széltében, az Atlanti-óceántól egészen a Vörös-tengerig.

A kritikus területet, ahol az „élő fal” épül, egykor füves szavanna borította. Az elhúzódó aszályok miatt azonban elsivatagosodott. A térség ma már szinte teljesen száraz és kopár, emiatt komoly élelmiszer- és ivóvízhiány alakult ki, valamint megnőtt a migráció. Az emberek tömegesen kezdték elhagyni a szülőföldjüket. A csökkenő természeti erőforrások miatt pedig konfliktusok robbantak ki a térségben.

A Zöld Fal újra élővé teszi majd a száraz tájat. A fáknak ugyanis hatalmas szerepük van abban, hogy egy földterület ne sivatagosodjon el. A fatelepítés megkezdése óta a föld új életre kelt! A sok zöld fa által nemcsak az élet tér majd vissza a kiszáradt térségbe, hanem több millió ember jut újra élelemhez és tiszta ivóvízhez. A megnövekedett jólét pedig maradásra bírja az embereket.

A fákból létrehozott Nagy Zöld Fal háromszor akkora lesz, mint az ausztráliai Nagy Korallzátony, amely a Földbolygó legnagyobb élő természeti képződménye.

5 dolog, amit Te is megtehetsz a bolygóért! Hidd el, számít!

Hagyd néha pihenni a kocsit!

Ha hetente csak két napot autómentesen töltesz, már sokat tettél a bolygónkért. Olyankor közlekedj bringával, rollerrel vagy használd a tömegközlekedési eszközöket. Mi a pozitív hozadéka ennek? Kevesebb lesz az egészségkárosító szmog, és a veszélyes apró szemcsés szálló por a levegőben. Egyetlen liter benzin vagy dízel üzemanyag elégetése átlag 2,5 kg-mal növeli szénlábnyomunkat. Egy 5 km-es autózás személyenként 10-szer több káros kibocsátással jár, mint egy buszút, és 25-ször többel a vonatnál.

Táplálkozz klímabarát módon!

A klímabarát étrenddel kevesebb lesz az üvegházhatású gáz kibocsátása. Csupán heti egy húsmentes/vegán nap is elegendő, hogy megmutatkozzon a hatás. A FAO adatai szerint ugyanis a hús- és tejipar (állattenyésztés, húsfeldolgozás, csomagolás) az egyik legnagyobb környezetszennyezést okozó iparág. „Egy ember heti egy húsmentes nappal átlag 2 kg-mal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát a légkörbe. Ha aznap nem eszik semmi állati eredetű élelmiszert (vegán étrend), akkor 4 kilogrammal csökkenti szénlábnyomát ” – írja a fna.hu.

Ne pazarolj!

Évente több millió tonnányi étel kerül a kukákba csak az EU-ban, és emiatt rengeteg üvegházhatású gáz jut a légkörbe feleslegesen. A kidobott étel 42 százaléka a háztartásokból kerül ki, mert valós igényeinkhez képest túl sok élelmiszert veszünk, ami aztán megromlik. A környezetvédelem kicsiben kezdődik: legyél tudatos, tervezd meg előre a heti menüt és aszerint vásárolj!

Válassz hazait!

Ha az alapvető élelmiszereink legalább 60-70 százalékát hazai termelőktől szerezzük be, azzal nemcsak a környezetünknek teszünk jót, hanem az egészségünknek is. A hosszas tárolással, szállítással ugyanis nagyban csökken a tápanyagtartalom. Kevesebb élelmiszer-kilométer, kisebb szénlábnyom. A távolról szállított, trendi ételek tönkreteszik a környezetet.

Válts állatkísérletmentes kozmetikumokra!

A környezetbarát életmódhoz az állatvilág védelme is hozzátartozik. Ma már számtalan vegán szépségápolási terméket találsz a drogériákban: tusfürdőt, sampont, testápolót, arckrémet. Sőt, vegán sminktermékeket is közép- és alacsony árkategóriában. A Vegán címkével ellátott kozmetikumok nem tartalmaznak állati eredetű összetevőket és állatkísérletmentesek is egyben.

Ültess fát – legalább egyet adj a Földnek!

Évente több mint 15 milliárd fával csökken a Föld erdőállománya az erdőirtás, a földhasználat megváltozása, a városiasodás és a rossz erdőgazdálkodás miatt.

Szerencsére vannak pozitív példák és kezdeményezések is. A világ számos pontján folynak gigantikus erdősítési és faültetési akciók. Például Afrikában épül a Nagy Zöld Fal, ami egy az egész kontinenst átívelő 8000 kilométeres faültetvény.

Forrás: Impress.hu

Légy környezettudatos az öltözködésben is! Ezek a ruhamárkák odafigyelnek a bolygónkra, rendelj tőlük!