Budapest éjsötét arca: a bűnös főváros a 70-es évek izgalmas rendőrségi fényképein

Borítókép: Budapest éjsötét arca: a bűnös főváros a 70-es évek izgalmas rendőrségi fényképein Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/BRFK Helyszínelési Fényképei
Hiába tagadták, a szocializmusban is volt bűnözés. Budapest árnyékos oldala a Fortepan izgalmas rendőrségi fényképein.

Bűnös Budapest címmel Kondor Vilmos is írt nagy sikerű krimit, nem véletlenül: a nagyvárosi bűnözés minden bizonnyal olyan téma, amelyben valamennyire érintve van minden városlakó. Hisz kinek nem szorul néha össze a szíve, amikor napszállta után egyedül kell leereszkednie valamelyik koszlott aluljáróba? Kire ne néztek volna már csúnyán egy sötét utcában? Ki nem érezte magát kellemetlenül egy túlzsúfolt buszon, ki nem volt fültanúja a Combinón éles szóváltásoknak? És akkor az autós konfliktusokról, kisebb-nagyobb balesetekről, koccanásokról még nem is beszéltünk.

A szocialista bűnüldözés annyiban volt némileg más, mint manapság, hogy a hatalom nem szívesen szólt a nyilvánosság felé az élet árnyoldalairól: a bűn rendszerellenes volt, hisz azt mutatta meg, hogy a társadalom nem működik mintaszerűen. Ebből a tabukkal teli időszakból, egészen pontosan két esztendőből hozott a Fortepan egy igazi kuriózumnak beillő válogatást: 1971 és 1972 ismeretlen rendőrségi fotográfusainak helyszínelő munkáit.

A fényképeken Budapest szakadt külkerületei, betöréses, gyilkossági és öngyilkossági helyszínek, összetört autók és repülőgépek, valamint üldözött politikai üzenetek is szerepelnek, melyekből mi most tizenötöt válogattunk.

A nyitókép eleve felér egy gyomrossal: fiatalokat visznek be a rendőrök, ami akkoriban egész hétköznapi történésnek számított.

A második fotón szereplő falfirka pedig önmagáért beszél. 1971-ben ez elképesztően bátor politikai tettnek számított.

Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára/BRFK Helyszínelési Fényképei

Kattints galériánkra További rendőrségi fényképekért a 70-es évek bűnös Budapestjéről!