Borítókép: Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus Forrás: Getty Images

Anyatejből készült jégkrémmel megelőzhető a koronavírus

Egy amszterdami kórház önkéntes édesanyák által adományozott anyatejéből készít fagylaltot, mely alkalmas lehet a COVID-vírusos megfertőződés megelőzésére.

Az Amszterdami Egyetemi Kórház 7500 koronavírus fertőzésen átesett nőtől vett anyatejjel próbál harcolni a COVID-19 járvánnyal szemben.

Erről Hans van Gouduever, az Emma Gyermekkórház vezetője szerint a gyógyult nők anyateje olyan antitesteket tartalmaz melyek hatásosak lehetnek a vírus ellen. Ami még inkább bizakodásra adhat okot, az az, hogy hevítés, azaz pasztörizáció hatására se tűnnek el ezek a hasznos antitestek. Ez azért fontos, mert az anyatej mások számára csak pasztörizáció után alkalmas fogyasztásra.

„Úgy tűnik, hogy az antitestek az anyatejben tovább maradnak aktívak mint gondoltuk, akár a fertőzést követő hat hónapig is. Ez nagyon jó hír. Az ötlet az, hogy a hőkezelt anyatejet jégkrém formájában használnák fel megelőzés céljából, különböző ízekben.”
- mondta Van Goudoever.

„A projekt egy hónapot késett, mert várnunk kellett az orvosi etikai bizottság jóváhagyására. A bizottság végül zöld utat adott, azzal a feltétellel, hogy a résztvevőknek egy hetük legyen végleges választ adni arra, hogy ténylegesen adományozni akarnak-e anyatejet. Úgy gondoljuk, hogy azok a nők, akik regisztráltak, jó okkal tették. Úgy gondolom, hogy a növekvő esetszámok miatt egyre több önkéntes fog jelentkezni”- mondta a kórház vezetője.

A résztvevőktől 100 mililiter anyatejet kérnek be, melyet megvizsgálnak olyan szempontból is, hogy a kérdéses dózis tartalmazza-e a szükséges antitesteket, és hogy fogyasztásra megfelelő-e. Van Goudoever reméli, hogy a jégkrémek alkalmasak lesznek a vírusos megfertőződés megelőzésére. A már leadott anyatejekből elkészültek az első tesztjégkrémeket, eddig a körteízű a favorit.

Az anyatejből készült jégkrémeket idősotthonokban, és olyan személyek esetében fogják alkalmazni, akiknek az egészségi állapota megromlott. Az idősotthonokban néhány héten keresztül minden lakó kapni fogja ezeket minden nap.