Borítókép: 13 érdekesség a szoptatásról, amit nem mindenki tud Forrás: Europress

13 érdekesség a szoptatásról, amit nem mindenki tud

Van-e összefüggés a mell mérete és a tej mennyisége között? Mennyi kalória égethető egy szoptatás alatt? Milyen jótékony hatásai vannak babára és anyára az anyatejnek? Olvass tovább és kiderül!

01. Minden anyatejnek más és más az illata. Olyannyira, hogy a babák különbséget is tudnak tenni saját anyukájuk és egy más nő teje között.


02. Nincs összefüggés az anya melleinek mérete és a tej mennyisége között.


03. A szoptatós anyuka teste gyorsabban regenerálódik. A méhe például jóval gyorsabban húzódik vissza az eredeti, szülés előtti méretére.


Így szoptatja kisbabáját a fodrásznál a hazai sztár!


04. Egy szoptatással akár annyi kalóriát is elégethetsz, mintha 11 kilométert gyalogolnál.


05. Az anyatejnek gyógyító hatása is van az összetételének köszönhetően. Például, ha a szoptatás miatt fáj a mellbimbód, anyatejjel a legcélszerűbb bekenni, a benne található antibiotikum ugyanis gyorsan enyhíteni fogja a fájdalmat. Ha pedig a pici arca kipattogzik, akkor is anyatejjel a leginkább érdemes bekenni.


06. A nők betegen is szoptathatnak. Mikor te még csak épp, hogy felfigyelsz a tünetekre, a baba már akkor ki van téve a vírusnak, illetve a baktériumoknak. Így már tulajdonképpen felesleges akkor abbahagynod, mikor már konkrétan beteg vagy, hiszen addigra már ő is rég megfertőződhetett volna. Viszont az anyatej előző pontban említett gyógyító hatása miatt ő nagy valószínűséggel nem fog megbetegedni.

Europress

07. Szóval a szoptatott babáknál kicsi az esély, hogy megbetegedjenek. De nem csak ilyen pici korukban, hanem akkor is, amikor már nagyobbak. Ráadásul csökken a fülgyulladás, az asztma, a cukorbetegség, a gyermekkori elhízás és a gyomorproblémák kialakulásának esélye is.


10 dolog, amit minden nap csinálj a szülési szabadság alatt!


08. Mivel az anyatejen keresztül a babák is - igaz minimálisan, de - megízlelik azokat az ételeket, amelyeket te eszel, így később, amikor majd a hozzátáplálást elkezded könnyebb dolgod lesz, mint a tápszeres babáknál.


09. A szoptatott babáknál csökken a hirtelen csecsemőhalál bekövetkeztének lehetősége.

Europress

10. A szoptatással csökken a csontritkulás, a szívbetegségek, valamint a mell- és a petefészekrák kialakulásának esélye.


11. Az anyák több mint 75 százaléka jobbkezes, és emiatt általában a jobb mellük több tejet is termel.


12. A szülés utáni első órákban nagyon sokat segít a szoptatásban a bőr-bőr kontaktus. A babáknak segít az ösztönök felerősítésében, így könnyebben ráéreznek a helyes szopizásra, az anya melle pedig érzékeli a babája hőmérsékletét, így ha kell, a testén keresztül tudja melegíteni és hűteni is.


13. Több mint egy tejcsatornán jön ki a tej a nők melléből. De hogy hány tejcsatornája van egy nőnek, az egyénenként változó.


11 dolog, amit egy újdonsült anyának tudnia kell!