Tisza Kata díványa, középkorú monológjaink - Ütős könyvek segítenek rajtad, ha mélyponton vagy

Borítókép: Tisza Kata díványa, középkorú monológjaink - Ütős könyvek segítenek rajtad, ha mélyponton vagy Forrás: Getty Images
Az élet nem mindig habostorta: édesség helyett néha kézigránátokkal hajigálózik. De azért létezik ellenszérum is, ilyen például az irodalom és a pszichológia.

Tisza Kata megrendítő kötete és Linn Skaber okos szösszenetei hozzájárulnak nemcsak a szimpla túlélésünkhöz, de ahhoz is, hogy nehezebb napjainkat, hónapjainkat, éveinket minél kezelhetőbbé, szelidíthetőbbé és élvezhetőbbé tegyük.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!

Tisza Kata: Hipnózis 6-kor - Abszurd terápiák az utcán, a konyhában és a hálószobában

A pszichológus is csak ember, és nem igaz, hogy az ő szíve sose fáj - csak hogy egy régi slágert idézhessünk. Természetesen a szerző legtöbbször nem egyértelműen körülhatárolva szerepel a saját kötetében, a sorok között mégis ott rejtőzik mindig, egyszerre mint segítő terapeuta és mint fájdalmakat elszenvedő sorstárs.
A 21. század lélektanának rég nem újdonság, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a saját gyerekkorunknak. Generációról generációra öröklődő problémákat cipelünk, nehezen szabadulunk a ránk pakolt bűntudattól, tele vagyunk hozott sémákkal, feldolgozatlan sérelmekkel, s mindezt ráadásul hatalmas, szerelemmel, házassággal, szeretettel kapcsolatos sztereotípiafelépítmény terheli.
A gyerekkori traumákat, mint megkerülhetetlen rosszat, el kell fogadnunk, de fel kell ismernünk azt is, hogyan azonosítsuk őket, és miként tehetünk ellene. Ehhez a feladathoz persze nem kevés lelkierő, tudatosság és belső munka kell, Tisza Kata pedig felvállalta, hogy segít nekünk benne. A kötetben olvasható novellák, abszurd vagy hétköznapi történetek főleg női páciensekről, az ő harcaikról és emberi kapcsolataikról szólnak, empatikus és tanulságos sorsukon keresztül pedig ráébredhetünk mi is, mennyi dolgunk van a múltunkkal, a lelkünkkel. Aki vonzódik a pszichológiához, nem fél a megindító, érzelmileg felkavaró mondatoktól, és önmagával is komolyabb párbeszédbe kerülne, mindenképp vegye kezébe a tartalmas kötetet.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!

Linn Skaber: Ma négykézláb akarok járni - Felnőttmonológok

A norvég színész, énekes, humorista és író szösszenetnyi terjedelmű monológjai az élet számos szakaszát járják körbe (egy következő cikkben a többiről is megemlékezünk). Ma a felnőttkort - leginkább a középkorúak szenvedéseit - hoztuk nektek, hogy egyszerre sírjunk és nevessünk, gondolkodjunk és ironizáljunk önmagunkon.
Elmúltál negyven? Talán már ötven is? Mivel küzdesz az öregedés ellen? A szingliséggel? A soha fel nem növéssel? A sporttal? Az utóddal? A szerelemmel? A megcsalással? Hogy viseled, ha kirepült a gyerek? Túléled, ha soha nem sikerült teherbe esned? El tudod engedni a szüleidet? Tükörbe mersz nézni egyre mélyülő ráncaiddal?
Születéskor senki sem szólt nekünk, mennyire nehéz lesz. Ez van, ezt kell szeretnünk. Szeressük is. Az emberélet útjának felén, néha már szembenézve az elkerülhetetlennel mindenki más és más megküzdési stratégiákat választ, s ezt hol jól, hol katasztrofálisan műveli. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, és Skaber ebben kiváló partner: hogy az élet szeretnivaló dolog akkor is, ha gyakran a pokolba kívánjuk. Higgyünk a happykalipszisben.
Lisa Aisato rajzai zseniálisan illusztrálják és egészítik ki a rövid szövegeket, melyek úgy hatnak ránk, mint megannyi ügyesen kikevert gyógyító labdacs: alaposan kitisztítják az agyunkat és a lelkünket is.

Kattints a képre és vásárold meg kedvezményesen a könyvet!