JoyNapok logo
Elérhető az Éva legújabb száma
most JOY-napok kuponfüzettel!
0 nap 0 óra 0 perc

Megnyílt a 42. Sajtófotó Kiállítás – nézd meg velünk a legjobb képeket

Borítókép: Megnyílt a 42. Sajtófotó Kiállítás – nézd meg velünk a legjobb képeket Forrás: Szollár Zsófia/index.hu
Április 11-én átadták a 42. Magyar Sajtófotó Pályázat díjait.

Az eseményt Karikó Katalin nyitotta meg, akiről kiderült, hogy úttörőkorában maga is szívesen készített fényképeket, bár, mint tudjuk, valami egészen másról lett híres. Karikó ajándékba kapta a szervezőktől Koszticsák Szilárd (MTI) fotóját, amely a Nobel-díj átadása előtti napon készült Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikusról és róla a svédországi magyar nagykövetségen, és ezután átadott néhány díjat is.

A sajtófotó-pályázatra egyébként 250 fotográfus 2470 pályaművel nevezett, a beküldött fotók száma pedig 6810 volt. Az André Kertész-nagydíjat idén Erdős Dénes nyerte a The Associated Press-től a lakhatási válság miatt otthonukat elvesztő emberekről szóló sorozatával (A lakhatás alapjog). A Magyar Újságírók Szövetségének nagydíját pedig Mohos Márton (24.hu) kapta meg a magyar-szerb határon készült fotóiért (Fokozódó nyomás a magyar-szerb határon).

A tárlatot 2024. június 2-ig lehet megtekinteni a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban. Addig is ízelítőt adunk belőle a cikkben és a galériában!

A nyitóképen Szollár Zsófia (index.hu) Tanár nélkül nincs jövő című sorozatának egyik felvétele látható: a sorozat a 3. díjat nyerte el Képriport kategóriában.

A lenti kép pedig Ladóczki Balázs (Rockstar Photographers) Konfetti című fotója, ami a 3. díjat nyerte el Művészet (egyedi) kategóriában.

Forrás: Ladóczky Balázs
Konfetti

A galériában további 8 képet csodálhatsz meg az idei Sajtófotó Pályázat anyagából!