A 7 kedvenc helyem Velencében

Borítókép: A 7 kedvenc helyem Velencében Forrás: Europress
Igen, az olaszországi Veneziáról beszélek most.

Pár éve lehetőségem volt két hónapot a Lagúnák (valóban mesebeli díszletekkel tarkított) Városában tölteni. Úgy dolgoztam, úgy közlekedtem a sikátorokban, a vaporetto járatain, mint egy igazi velencei lakos. Helyi barátaimnak hála, a turisták elsőszámú célpontjait messze elkerülve, számos kevésbé ismert, regénybe illő helyet fedezhettem fel.

Ha épp Velencébe készültök, a következő 7 helyen biztos átérzitek majd ennek a városnak a kortalan és mágnesként vonzó báját!

1. Santa Lucia vasútállomás

Ha lehetőségünk adódik, feltétlenül próbáljunk Velencébe vonattal érkezni! S hogy mire számítsunk? Igazi in medias res-kezdésre! Ahogy kilépünk az állomás Velencére ásító kijáratán, egyből megcsapja az embert a lagúnából áradó jellegzetes velencei vízillat, a vízitaxisok, helyi ingázók, templomharangok összemosódó hangorgiája garantáltan, s ezek összessége egyből bedobnak majd a velencei hangulat hömpölygő árjába.

2. Palazzo Fortuny

Ez a gótikus stílusban épült palota (olaszul palazzo) a Campo San Beneto-n található. A különleges életutat bejáró, polihisztor Mariano Fortuny alakíttatta át alkotói műhelyévé, amely helyet adott fotográfusi, díszlet- és textiltervezési, valamint festészeti munkálatainak. Velencét tényleg áthatja az időtlenség valószerűtlen atmoszférája, de itt, ezen a különös helyen éreztem leginkább azt, hogy az időutazás nem is olyan utópisztikus elképzelés...

3. Peggy Guggenheim Gyűjtemény

A 18. századi Palazzo Venier dei Leoni a különc műgyűjtő, Peggy Guggenheim családjának egykori palotája, ma egy egyedülálló amerikai és olasz modern művészeti kollekciónak ad otthont. Az amerikai kézben levő épület a Canale Grande mentén helyezkedik el, hófehér falai messze jelzik a vízibuszokon (vaporettókon) utazóknak, hogy ide tényleg érdemes ellátogatni! Apró kis teraszán gyönyörködhetünk a kanális nyüzsgő mindennapjaiban és festői forgalmában!

3. San Michele-sziget/Isola San Michele

A velenceiek temetőszigetének kőlépcsőjére mindig remegő lábakkal léptem rá. Nyugalma, és a béke, amit áraszt leírhatatlan. A sírok olyan ismert embereknek adnak végső nyughelyet, mint például Igor Sztravinszkij vagy Ezra Pound. A Fondamente Nove állomásról a 42-es és 52-es vaporettókkal közelíthetjük meg!

[cikk=41492]

4. Dorsoduro

Egyértelműen a legelegánsabb kerülete a városnak, ide napfürdőzni, fagylatozni jöjjünk és akkor, ha már soknak érezzük a lagúnákból áradó jellegzetes szagokat, a szűk utakat és a zsúfolt sikátorokat. Anaplemente mágikus fénybe öltözteti, de vigyázzunk, ha este a stégek valamelyikén himbálódzunk, könnyen nem kívánt társaságunk is akadhat, s hogy kik ők? A velencei pimasz kis patkányok!

5. Giudecca szigete/Isola Giudecca

A Dorsoduroval pont szemben, mintegy 400 méternyire és egy (hullámzó) vaporetto-útnyira nyújtózkodik Giudecca szigete, melynek jelentése "nyújtott halszálka". A szigeten elhagyott és használatban levő ipari épületek, a gigantikus Hilton szálló, valamint egyszerűbb és nem túl régen épült lakóblokkok találhatóak. Ha barátokkal érkezünk, mindenképp aOstello di Venezia-ban szálljunk meg! Bár ez egy ifjúsági szálló, úgyis csak pihenni térünk vissza és az emeletes ágyon, garantáltan a tenger morajlása fog elringatni!

6. San Polo negyed

A város legkisebb kerületében található Velence legnagyobb campo-ja, a Campo San Polo. (A campo amúgy nagyjából egy fás-pados terecskét jelent). Itt lehet a legolcsóbb pizzát enni és a legfinomabb spriz-et inni! Márpedig, ha Velencében vagyunk, kihagyhatatlan program a velenceiek kedvenc italának megkóstolása! Leegyszerűsítve: a narancssárga megtanít olaszul, a pirostól garantáltan táncra perdülünk!


7. A Magyar Pavilon épülete a Giardiniben

A csupa mesélő köveket és pazar történelemi pillanatokat őrző város köztereire nem igazán illik az árnyas-lugas jelző. Mégis van a forgalmas és látványosságokban bővelkedő piazzáktól távolabb egy 60 000 négyzetméteren elterülő romantikus közpark, a Giardini, melyben elszórtan találhatóak a Képzőművészeti Biennálé különböző nemzetekhez tartozó pavilonjai. A Lagúnák Városában 1895 óta kétévente májustól novemberig látogatható, a nemzetközi művészeti élet egyik legjobban várt rendezvénye. A fix helyek mellett a város különböző pontjain, elszórtan is beleütközhetünk (ha nem a tudatosság vezérel) a biennálé kiállításaiba, például rég nem működő templomi terekben, eldugott kis udvarokon vagy nagykövetségek auláiban. A Biennálé 30 épülete között a magyar pavilon, mint egy apró ékkő bújik meg. Idén Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor közös projektje, a Fenntartható Identitás című térinstalláció látható a 1909-ben, szecessziós stílusban tervezett, Zsolnay-kerámiás homlokzatú épületben.