Szerencsehozó szilveszteri szokások a Föld körül

pezsgő,szilveszter,babona Forrás: Getty Images
Míg mi lencse- és virslievéssel próbáljuk meg szerencsésebbé tenni az új évet, addig más országokban egészen elképesztő, már-már extrém szilveszteri szokások élnek. Mutatjuk a kedvenceinket! Te melyiket próbálnád ki idén?

Az újév közeledtével gyakorlatilag az egész világ babonássá válik. Ilyenkor még azok sem tudnak ellenállni a szerencsét hozó hagyományoknak, akiknek az év 364 napján egyébként a szeme sem rebben az úton átrohanó fekete macskák láttán. Mi idehaza virslivel, pezsgővel és persze lencsével próbáljuk becsalogatni az újévi szerencsét, de vajon milyen hagyományok élnek a világ más tájain? Szilveszterre készülődve összegyűjtöttük a legérdekesebb évköszöntő szokásokat.

Miért pont pezsgő és miért pont virsli?

Mielőtt nekivágnánk a nagyvilágnak, annak is érdemes utánanézni, hogy a saját szilveszteri hagyományaink honnan származnak. Talán nem annyira meglepő, de az éjféli koccintás a gazdagság utáni vágyból ered. Mivel a pezsgő évszázadokig csak a leggazdagabbak kiváltsága volt, egy olyan hiedelem alakult ki köré, miszerint, ha ezt a drága italt isszuk az új év első perceiben, akkor az év hátralévő részében is gazdagságban, bőségben lesz részünk. De a lencse, illetve más szemes ételek, mint a borsó vagy a rizs is a gazdaságot jelképezik. A hagyomány szerint, ha január elsején lencsét eszünk, akkor egész évben nem ürül majd ki a pénztárcánk. Na, és hogy mi a helyzet a virslivel? Ki kell ábrándítsunk. Nagyon úgy néz ki ugyanis, hogy semmi. A legtöbb forrás legalábbis azt állítja, hogy a szilveszteri virslievésnek nincs különösebb jelentése. A szokás Németországból ered, és valószínűleg azért honosodott meg nálunk is, mert egy olcsó és könnyen elkészíthető ételről van szó.]

Nézzük tehát, milyen meredek szilveszteri vagy újévi szokásokkal biztosítják a szerencséjüket a spanyolok, az oroszok vagy a filippínók!