A béke szigetei #7: Kőszeg

Borítókép: A béke szigetei #7: Kőszeg Forrás: éva magazin
Kincsesdoboz az Alpokalján: Kőszegre érdemes legalább egy napra ellátogatni!

Kőszegen a nosztalgikus hangulatú városnézők nem csak az utcákon sétálhatnak, hanem az időben is haladhatnak néhány száz évet visszafelé. A Fő téren áll az Arany Strucc Szálloda, mely 1597 óta fogad vendégeket, vele átellenben barokk, rokokó és klasszicista házak sorakoznak, földszintjükön éttermekkel, kávézókkal, föléjük a Jézus Szíve templom magasodik. A Hősök tornya alatt átsétálva a Jurisics térre, az egykori piactérre érkezünk, és elgyönyörködhetünk az 1328 óta máig itt működő Városházában. A téren áll a Tábornokház, amely a kőszegi kézművesek történetét meséli el, valamint az Apotéka az Arany Egyszarvúhoz, amelynek emeletén gyógynövényszárító padlás és jezsuita fafaragók mestermunkája, egy tölgyből faragott polcrendszer bújik meg. De van még Postamúzeum, két bormúzeum, egy garázs- és egy patikamúzeum is. Természetesen kihagyhatatlan a vár, amelyet 1532 augusztusában Jurisics Miklós védett meg a Bécs ellen induló törököktől. Felmászhatunk a tornyába, ahonnan belátni a várost és környékét, kifelé jövet pedig megnézhetjük a marcipánmúzeumot.

Kinek? Párok, egyedül utazók, családok kamaszokkal, autó nélkül utazók.

Mikor? A sok múzeumnak köszönhetően egész évben kellemes kirándulást tehetünk ide, rossz idő esetén is találunk elfoglaltságot.

Hol aludjunk? Arany Strucc (aranystrucc.hu), Kóczián Pihenőház (koczianpihenohaz.hu), Sziget Vendégház (szallas.hu/sziget-vendeghaz-koszeg)

Hol együnk? Garabonciás pizzéria (garaboncias-pizzeria.hu), Határmenti vigadó (hatarmentivigado.hu)

Bővebb információ: koszegimuzeumok.hu, koszeg.hu, koszegitavak.hu