8 ok, amiért Málta ősszel és télen is tökéletes választás

Borítókép: 8 ok, amiért Málta ősszel és télen is tökéletes választás Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Menekülj el a téli hidegből a napsütéses jó időbe, kirándulj, napozz és töltsd akár a karácsonyt és a szilvesztert is a szigeten, garantáltan életed egyik legszebb élménye lesz!

Máltán mindig süt a nap

A máltai szigetvilág Európa egyik legkellemesebb éghajlatával, évente mintegy 3000 napsütéses órával büszkélkedhet. Itt még október-novemberben sem ritkák a 25 fokos melegek, ami ideális kiránduláshoz, tengerparti sütkérezéshez, városnézéshez. Ráadásul ősszel és télen mindezt a nyári szezonra jellemző turistatömeg nélkül élvezheti az ember. És az sem mellékes, hogy a szigetország Budapestről közvetlenül, alig 2 órányi repülőúttal elérhető. Így Málta nemcsak az egyik legjobb nyári úti cél Európában, hanem optimális helyszíne a csúcsidőn kívüli és az utószezonon túli kirándulásoknak is.

Máltán körbevesz a történelem

A máltai szigetek bővelkednek kincsekben; régészeti, építészeti, történelmi és kulturális értékekben. Valletta, Málta fővárosa, az UNESCO Világörökség része és 2018-ban Európa Kulturális Fővárosa volt. A Szent János lovagok által épített város, történelmi épületeivel, szűk utcáival, régi korokat idéző hangulatával, számos múzeumával, reneszánsz és barokk épületeivel képes visszarepíteni bennünket az időben. Az impozáns házak, paloták, katedrálisok, tornyok, erődök és várak rengetegéből alig lehet kiválasztani, hogy melyiket látogassuk meg – a régi főváros, Mdina és Cottonera Három Városa kihagyhatatlan úti célok és talán nem meglepő, hogy ezek a helyszínek számtalan nagyszerű filmben szerepeltek már.

Tipp: A Vallettától nem messze található Hal Saflieni-i hipogeum felkeresését szintén hiba lenne kihagyni. Az eddigi ismeretek szerint ez a világ legrégebbi föld alatti templomegyüttese, a neolit korból származik, és több mint 10 méter mélyen húzódik. Az eredetileg nekropoliszként és szentélyként épült helyszínen több mint 7 ezer ember maradványaira, valamint feltehetően jósláshoz és áldozatbemutatáshoz kapcsolódó tárgyakra bukkantak a régészeti feltárások során.

Tudtad? Az elmúlt években Málta Európa egyik legnépszerűbb filmes és televíziós helyszínévé vált, amelyet a London Times „a Földközi-tenger mini-Hollywoodjának” nevezett. A máltai szigetek számtalan kasszasiker forgatásának adtak otthont, mint például a Gladiátor, a Popeye, a Monte Cristo grófja és a nemrég megjelent Jurassic World Dominion.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Valletta minden utcája maga a történelem

Ahol Szent Pál nyomában járhatsz

Több mint 360 templommal és kápolnával Máltán és Gozón szétszórva ezek a vallási helyszínek az ország történelmének, tájának és látképének szerves részét képezik – a máltai társadalmi és kulturális élet középpontjában állnak. Szent Pál, amikor i.sz. 60-ban hajótörést szenvedett, elhozta a keresztény hitet Máltára, mivel lépéseit vissza lehet követni a szentélyeken, barlangokon, katakombákon és egyebeken keresztül. Málta a hétköznapokon túlmutató vallási élményeknek ad otthont, különleges zarándokhely.

Káprázatos szigetvilág: Gozo & Comino

Egy máltai nyaralás – jobban mondva telelés- nem teljes a két testvérsziget, Gozo és Comino meglátogatása nélkül. Gozóra hagyományos komppal, vagy Valletta városából gyorskomppal lehet eljutni. Míg Málta a „metropolisz” addig Gozo a „falu”, tökéletes kikapcsolódás azok számára, akik a nyugodtabb és hangulatosabb élményeket keresik. A szigetet történelmi helyszínek, erődök és csodálatos panorámák, rejtett strandok, valamint a szigetcsoport egyik legjobban megőrzött őskori temploma, a Ggantija (amely az UNESCO Világörökség része) teszik igazán egyedivé. Na és persze a kristálytiszta, türkizkék tenger, ami a szigetek védjegye.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Gozo a Földközi-tenger igazi gyöngyszeme, türkizkék vízzel és fantasztikus természeti képződményekkel.

Éjszakai élet, nyüzsgés egész évben

A mediterrán életmódra jellemző, hogy az életet a lehető legjobban élvezzék, így Máltán folyamatosan élénk és vidám éjszakai élet folyik. A klubozástól és a DJ-ktől a klasszikus zenén át a hagyományos zenekari estekig; a máltai szigeteken az éjszakák soha nem unalmasak.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Mit szólnál hozzá, ha te is így bulizhatnál idén télen?

Felejthetetlen kulináris élmények és ízorgia

A máltaiak nagyon szeretnek enni. Főként jót és jól. A szigetország ételei és konyhája tele van ízekkel, gasztronómiája eklektikus, csakúgy, mint a szigetek történelme, kezdve a hagyományos mediterrán ételektől, amelyeket a máltaiak és a szigetet megszálló számtalan civilizáció kapcsolata gyűjtött össze, a véget nem érő szőlőültetvényekig, ahol a legjobb bort készítik. Málta öt Michelin-csillagos és további 26 ajánlott étteremmel került fel az ínyenc konyha térképére, de vétek lenne kihagyni a helyi utcai árusokat, ahol megkóstolhatjuk például a híres máltai Pastizzit – a sós sütemények máltai bajnokát – ami egy sajttal vagy borsóval töltött leveles tészta. Ha Máltán járunk, vétek lenne kihagyni a ropogós, belül puha máltai kenyeret! Hagyományosan Qormi településen készülnek a legjobbak, úgy is tartják, hogy ez a pékek városa, ahol kora reggel lehet beszerezni a finom kerek cipókat. A kenyér mellé együnk máltai olajbogyót, kóstoljunk hozzá helyi sajtokat, melyek között találunk mindenfélét: az enyhétől az erősebb ízűekig, a lágyabbaktól a keményebbekig. A Gbejniet például igen népszerű választás - ez egy helyi juhsajt, amelyet gyakran egy közös nagy kóstolótál részeként szolgálnak fel.

Tipp: Gazdag kulináris hagyományaival és friss, helyi alapanyagaival Gozo elragadó gasztronómiai élményt kínál számos lehetőséggel, a „farmtól az asztalra” típusú éttermektől a hangulatos kávézókig és a nyüzsgő piacokig. Kényeztessük az ízlelőbimbóinkat nyúlpörkölttel, friss tengeri tálakkal és krémes kecskesajttal. Kóstoljuk meg az ízletes napon szárított paradicsomot, az aromás olívaolajat és az illatos fűszernövényeket és kóstoljunk hozzá isteni, helyi borokat!

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
A máltaiak szeretnek enni, gasztronómiájuk változatos és tele van fenséges ízekkel.

Rendhagyó karácsony Máltán

Igaz, hóval itt biztosan nem találkozunk szenteste, ám Málta még így is valódi ünnepi hangulatot tud teremteni az ide látogatók számára. Mindössze kétórányi repülés és máris a színpompás máltai adventi hangulatban találhatjuk magunkat: amerre nézünk, gyönyörűen dekorált ablakok, virágos és flitteres girlandok, csillogó díszek, ragyogó homlokzatú templomok, fényárban úszó utcácskák látványa fogad bennünket. Minden máltai város és falu utcáin karácsonyi körmeneteket tartanak, s a felvonulásban részt vevő emberek karácsonyi dalokat énekelnek. A legnépszerűbb ezek közül a szentestén tartott körmenet, ahol a helyi gyermekek közül sokan betlehemes jelmezt öltenek, és gyertyát vagy lámpást tartva a kezükben vonulnak végig az utcákon, hogy egy-egy ponton megállva hagyományos karácsonyi meséket és verseket adjanak elő.

Egyre több település rendez karácsonyi vásárt vagy alakít ki egy kis karácsonyi falut egy-egy hétvégére, vagy hosszabb időre az adventi időszakban. Karácsony közeledtével teljes városok alakulnak Betlehemmé színészekkel, élő állatokkal és Jézus születésének bemutatásával, amely a karácsony keresztény gyökereit idézi. A legnagyobbat általában a gozoi Għajnsielem városban rendezik, ahol eredeti hangulatban jelenítik meg Krisztus születésének időszakát.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Máltán havat ne keress karácsonykor, de minden más adott, hogy felejthetetlen legyen az ünneped, ha ott töltöd!

Táncolj át 2024-be Máltán!

A szigeteken sokfelé zenei és színházi előadással készülnek az ünnepekre, és a programok nem érnek véget karácsony napján. Érdemes Máltán maradni Szilveszterre is, a máltaiak ugyanis hatalmas tűzijátékkal és szabadtéri rendezvényekkel búcsúztatják az óévet. Egészen újévig, és még utána is koncertek, pantomim előadások töltik meg az előadótermeket. A Johannita lovagok által épített vallettai barokk színházban, a Manoel Theatre-ben, évtizedek óta pantomim előadásokat állítanak színpadra karácsonykor. A sziget legismertebb kamara kórusa az Amadeus Chamber Choir and Orchestra, valamint a Malta Philharmonic Orchestra és a The New Choral Singers különböző helyszíneken adnak koncerteket.

Forrás: Máltai Idegenforgalmi Hivatal
Ilyen csodás tűzijáték vár, ha Máltán szilveszterezel!

Tipp: A szilveszteri tűzijátékok ikonikusak a máltai kultúrában, és leginkább a nyári időszakra jellemzőek, hiszen akkor nyüzsgőbb az élet Máltán. Ugyanakkor a karácsonyi idény világhírű pirotechnikusok által szervezett tűzijátékai nem kevésbé látványosak, és egyedülálló élményt ígérnek. És ha már véget ért a tűzijáték, lecsengtek az utcai bulik, akkor elérkezett az igazán elhivatottak ideje – végtére is ez szilveszter. Ha szeretnénk beletáncolni az új évbe, a legjobb hely St Julians, ahol a sziget éjszakai klubjai és bárjai koncentrálódnak. A kitartó parti kedvelők egyetértenek abban, hogy ilyenkor Pacevilleben - St. Julians bárokban, klubokban és diszkókban bővelkedő negyedében – kell folytatni az ünneplést, de azért erre érdemes előre készülni, mert ezekbe a klubokba csak belépőjeggyel lehet bejutni.

Mi csak annyit mondunk: repülőre fel és irány Málta! Jöjjön ehhez egy kis kedvcsináló videó! Indulhatunk?