Tudtad, hogy a héten van a tej világnapja?

Borítókép: Tudtad, hogy a héten van a tej világnapja? Forrás: pexels.com
A június 1-jei ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a tej pozitív élettani hatásaira és a kalciumbevitel fontosságára.

Mi van a tejben?

A tejtermékekben optimális, jól emészthető formában van jelen a fehérje, a tejzsír, a tejcukor és a kalcium hasznosulásához szükséges D-vitamin. Minden olyan termék, ami valódi tejből készül jelentős A-, B1-, B2- és B12-vitaminforrás, emellett a foszfor, a magnézium és a cink is megtalálható benne.

A tej és a tejtermékek olyan létfontosságú tápanyagokat (ásványi anyagokat, vitaminokat, bioaktív anyagokat, zsírsavakat, fehérjéket stb.) rejtenek, amelyekre ‒ egészségünk megőrzése érdekében ‒ minden életkorban szükségünk van.

A szervezet első számú kalciumforrása a tej. Mivel szervezetünk nem termel kalciumot, a szükséges napi 1000-1200 milligramm bevitelt a táplálékainkkal kell felvennünk. Erre a tej a legideálisabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut hozzá az erős csontok kialakulásához és a megfelelő csontsűrűség megtartásához szükséges kalciumhoz.

A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat, ráadásul kiválóan hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül a következő 4 a legfontosabb:

Kalcium: Tudtad, hogy legkönnyebben a tejben található kalcium épül be a szervezetünkbe? A tejkalciumnak fontos szerepe van a vesekőképződés megelőzésében, a vérnyomás csökkentésében. Főszereplő a csontképzésben és az egészséges fogzománc kialakításában. Előzd meg tejtermékek fogyasztásával, hogy felbomoljon szervezetedben a kalcium-foszfor egyensúly, így a csontritkulást és a fogzománc-problémákat is kivédheted! Tipp: már 1/2 liter tejjel fedezheted napi kalciumszükségleted kétharmadát!

Kálium: Elismert vérnyomáscsökkentő.

Magnézium: Szívizom-erősítő és elengedhetetlen a pocaklakók egészséges fejlődéséhez.

Szelén: Hatékony antioxidáns, csökkenti az érelmeszesedés és a daganatképződés esélyét, lassítja az öregedést.

Miért jó még a tej?

A tej fogyasztása az alvászavar ellen is hatékony, mivel magas az alváshormon, melatonin tartalma. A tej ezen tulajdonságát alapul véve német kutatások alapján a tejből már speciális „gyógy” tej is készül az alvászavarosoknak, ahol az istállóban éjjel vörös, narancs és sárga fénykeverékkel érik el a melatonin termelés huszonötszörös növekedését.

Mivel a magyarok 75 százaléka daganatos megbetegedések, illetve szív- és érrendszeri kórok miatt hal meg, ezért különösen fontos lenne, hogy pontos információink legyenek a tejfogyasztás rák megelőző hatásaival kapcsolatban is. A lakosság több mint háromnegyede nem tudja, hogy a gyerekkorban kialakított helyes étkezési szokásokkal – például a rendszeres tejivással – a vastagbélrák kialakulásnak kockázata jelentős mértékben csökkenthető. A tej jótékonyan hat a szívre és az erekre is.

Kiknek fontos különösen a tej?

A gyermekek és a fiatalok számára azért is nagyon fontos a mindennapi tejfogyasztás, mert csontjaink későbbi épségét az addig a csontokban elraktározódott kalcium mennyiség határozza meg.

Mi a helyzet a laktózérzékenyekkel?

Manapság a társadalom egyre nagyobb részét érinti ez a probléma, de laktózérzékenyként sem kell lemondani az egészségvédő anyagok tárházáról, manapság szinte minden tejtermék elérhető laktózmentes változatban is.

A világban kialakult veszélyhelyzetre tekintettel sem maradhat el a tej és tejtermékek ünneplése, ezért a Tej terméktanács újító megoldással, „Tejszív 11-es rangadó” címmel online 11-es rúgó bajnoksárga hívta ki az országot. A 2020. június 3-án tartott egész napos nyereményjáték számos színes programmal, sztárszakácsokkal, közismert személyekkel együtt kerül megvalósításra. Részletek: http://jatek.tejsziv.hu/.

A Tej Világnapi események idén az Agrárminisztérium, a Tej Terméktanács és az Agrármarketing Centrum támogatásával valósulnak meg.

Készült az Agrármarketing Centrum támogatásával.