Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A karanténban mindenféle technikai kütyübe ruháztunk be. Komplett irodává alakítottuk a konyhát, a gyereknek játszótérré a nappalit. De arra is rájöttünk, hogy minél többet tartózkodunk otthon, annál nagyobb lesz a dzsuva. Így jött végül a képbe a robotporszívó – ami kísérteties egy teremtmény. Mire megtanulta a lakást, én is tanultam tőle öt dolgot.

Természetesen kibírtam volna robotporszívó nélkül. De a karanténban a home office és a home learning mellett szombatonként került sor a takarításra, és egyre kelletlenebbül húztam-vontam a szőnyegeken meg a padlón a porszívófejet. Nem beszélve a teleszkópos, pedállal bepörgethető csehszlovák csodafelmosóról – aminek a teleszkópja rendre beszorult, én pedig hisztériás rohamok közepette mindent és mindenkit káromolva rángattam, a gyerek meg ijedten nézett, hogy apu most fog összecsuklani agyvérzésben. Kinek hiányzik ez? Nekem ugyan nem.

Már régóta szemezgettem a robotporszívóval amúgy, de egyáltalán nem volttam biztos, hogy ez egy jó vásár lesz. Irreálisnak tűnt, hogy felmegy a centi vastag bolyhos szőnyegre, nem beszélve a küszöbökről, meg a dizájnszékek vízszintes fémlábairól. Nem szívesen égetek el hatszámjegyű összeget, ezért aztán, mire megrendeltem a robotporszívót, hip-hopp, vége is lett a karanténnak. A vásárlást a feleségem is támogatta – valószínűleg azért, mert látta a fejemen, hogy végső elhatározásra jutottam. Megnyomtam az entert, és másnap délelőtt már meg is jelent vele a futár. Remegve bontottam ki a dobozából, és onnantól kezdve látszott, hogy megvan köztünk a kiber-kémia. Nem az a fickó vagyok, aki elnevezi az autóját vagy egyéb testrészeit, de mire installáltam az appot, már az jelenet meg az eszköz neveként, hogy „Robika”. (A dzsungáriai törpehörcsügünk neve amúgy „Hörike” volt – róla is megemlékszünk még majd egy posztban a későbbiekben.)

Robika pedig elkezdte a munkát: körbeforgott, és a szenzoros letapogatóival meg a lézeres tornyával feltérképezte a lakást. (Mivel ez e kínai cucc, biztos vagyok benne, hogy a lakásunk összes szegletét ismeri a forgalmazó cég, miközben a porszívón keresztül lehallgat a kínai kommunista párt – de nem érdekel.) Hat takarítás kellett, mire Robika elkészettte magának a lakásunk fullos térképét. Bekúszik a bútorok alá, ha akadályba ütközik, téblábol. Kísérteties: látszik, ahogy minduntalan próbálkozik, a mesterséges intelligencia meg egyfolytában tanul. Van benne valami, amitől hátborzongatóan élőnek tűnik. Fel is tud mosni amúgy, de azt nem nevezném felmosásnak, hanem csak egy kedélyes, pálmalevél-alakban haladó vizes pacsmagolásnak – de a port legalább rendesen felszedi. Azon sem csodálkoznék, hogy ha, mint a Csillagok háborújában Csubakka, amikor rámordult egy birodalmi takarító robotra, ez is megijedne, és sértődötten odább állna.

Elvileg otthon lehetne hagyni, amíg lelépek bevásárolni, de az a helyzet, hogy inkább megbabonázva bámulom – ennyi idő alatt amúgy rég kész lehetnék a porszívózás-felmosással –, és tanulok tőle. Ezeket:

robotporszívó
forrás: Bus István
Totál szívás – Öt dolog, amit a robotporszívómtól tanultam

Kérj segítséget!

A Robika – nincs mit szépíteni –, néha elakad. Jobban esne, ha azt írhatnám, hogy átmegy mindenen, mint egy szovjet parancsnoki UAZ-terepjáró, de azért van néha fennakadás. Bizonyos akadályokkal (a földön összevissza tekergőző konnektorkábelek) meggyűlik a baja. A hétvégén a feleségem a szöszölő szőrszőnyegen hagyott egy törülközőt, amit aztán a porszívó félig megevett. Össze is vontam a szemöldököm (az asszony háta mögött.) De ilyenkor Robika legalább segítséget kér, és elkezd angolul – női hangon – óbégatni. Ilyenkor rohanok, és odébb rakom pár centivel, aztán mehet újra a munka. Milyen jó, hogy nem némán, dacolva hallgat, hogy nekem órákig találgatnom kelljen, hogy mi a baja! (Rosszabb esetben észre sem venném!) Ez szól. Azonnal. Odamegyek, megoldjuk. Jó, nem?

Dolgozni csak pontosan, szépen!

Én még nem láttam senkit így porszívózni, mint ezt a cuccot. (Még szép: hiszen ez egy robot! – mindig emlékeztetnem kell magam!) Mióta megvan a térkép, először körbe megy a falak mentén – portyázik, fürkészik, ugye –, majd fésűfog alakban, a területet akkurátusan lefedve végigszivolázza. A felmosás a már említett pálamalevél-alakban zajlik: jobbra előre kicsit, majd hátra, aztán balra előre, és tovább. A múltkor, amikor leborult a milánói a padlóra, azon kaptam magam, hogy pálmalevél-alakban mosok fel. Kész.

Töltődj, ha muszáj!

Te is hajlamos vagy mártírt csinálni magadból, ha dolgozol, kedves X generációs olvasó? Szeretsz összetörni a munkától, pihenés nélkül nyomni a melót, hogy a végén emberi roncsként várd az elismerést? (Ami nem jön?) Nos, a Robika nem ilyen. Teljes egykedvűséggel, de hatékonyan végzi a munkáját. És abban a pillanatban, amikor kifogy a szufla, odaszambázik a töltőjéhez, és elkezd áramot vételezni. Mihelyst eleget evett és pihent, visszamegy arra a pontra, ahol abbahagyta, és szépen befejezi. Én pedig emiatt – mint a munkaadója – nem neheztelek rá, hanem egy kicsit csodálom, és irigykedek is.

Tartsd rendben magad!

Hajak, szöszök, cérnaszálak, illetve titokzatos koszdarabok, amelyek valami másik univerzumból érkezhettek egy dimenziókapun, közvetlenül a komód alá – ezek bizony beakadnak a forgó kefébe. Ezt azonban a porszívó nem tudja magától eltávolítani. Hanem én, akárha egy gondos háziállat gazdája, személyesen távolítom el, egy külön erre a célra hozzá rendelt, befelé hajló pengével. Csak akkor lesz szép a padló, ha ez oké. Ha fáj valami, ha elkopott, ha rissz-rossz vagy gondozást igényel – azonnal lépj, mert csak így lesz minden pöpec.

Ne add fel soha!

Jó, hát persze van, amikor a Robika is feladja – lásd: a feleségem törülközője!!! –, de a robotporszívó úgy harcol, mintha a kínaiak beléprogramozták volna Madách Imre idevágó sorait. Hogy bízva bízik-e, azt nem tudom, de hogy küzd, az egészen biztos. Rámegy a küszöbre. Fennakad. Kíváncsian várom, mi történik. Egy darabig üresben pörög, majd rájön, hogy csapdába került. Akkor forgolódni kezd, és addig mocorog, lökdösi magát, amíg meg nem oldja. Ilyenkor legszívesebben oda mennék, és megsimogatnám a buksiját. De hát nincs neki.


Maradj egészséges portalaníts hatékonyan az otthonodban

Nézd meg a galériánkat>10 kép
Maradj egészséges: portalaníts hatékonyan az otthonodban
Tovább olvasok
Kép
Hat éve hunyt el Robin Williams – 6 fotó, amivel a nagyszívű színészre emlékezünk

Nem számít, hogy a Jumanjiból ismered, a Jó reggelt, Vietnámmal lopta be magát a szívedbe, vagy a Holt költők társasága szerettette meg veled. Abban megegyezhetünk, hogy Robin Williams az utóbbi évtizedek egyik legmeghatározóbb színésze és komikusa volt. Hat évvel ezelőtt, a depresszióval folytatott hosszú küzdelme után, saját kezével vetett véget életének – ma rá emlékezünk.

Kép
11 pontban összefoglallható a valaha írt összes önsegítő könyv

Ha már több önsegítő könyvbe beleolvastál, feltűnhetett, hogy eléggé hasonlítanak egymáshoz. Ez nem véletlen! Cikkünkben összeszedtük azt a 11 tanácsot, amelyek szabad kombinációjából bármilyen önsegítő könyv előállítható.

Kép
Időszakos böjtölés Keto diétával kombinálva: hogy mi van?

Az utóbbi évek legelterjedtebb fogyókúrás módszerei között az élen jár a keto és az időszakos böjtölés, vagyis az intermittent fasting. Felmerül a kérdés, mi történik, ha a kettőt kombinálom - és egészséges -e egyáltalán ilyesmire vállalkozni?

Kép
Hogyan hullámzik a hangulat gyomorszűkítő műtét után?

Karcsúvá leszek a csőgyomor műtét segítségével, amin túlestem – miért vacak a kedvem mégis? Chips, csoki, sütemény – eddig ezt használtam, ha rossz volt a kedvem. És a dolog működött, hiszen mindegyik emeli a szerotoninszintet. Most viszont nem ehetek süteményt, nápolyit, mert a csőgyomor műtét utáni étkezés első heteiben még csak folyékony/pépes étrenden vagyok. Oké, a csoki beleférne a pépesbe, mert a szájban elolvad… De akkor is kibírom nélküle!

Kép
A legnagyobb felnőttfilm-szolgáltató a nőket is eljuttatná a csúcsra

Feltételezzük, hogy felébredtek reggel a pornóoldal igazgatóságában és rájöttek, hogy szép, szép ez a napi 115 millió oldalletöltés, de valami hiányzik.

Kép
Napi horoszkóp augusztus 10.: az Ikrek különleges sikerekre számíthatnak, a Nyilasok napját váratlan események határozzák meg

A hét első napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Kép
Híres nők, akik olcsó ruhában jelentek meg a kamerák előtt: és mégis túlragyogtak mindenkit

Ők elsősorban azt viselik, amiben jól érzik magukat, és szerintük ez nem jelent egyet a drága darabokkal!

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem