Így térj vissza lazán a hétköznapokba nyaralás után

Borítókép: Így térj vissza lazán a hétköznapokba nyaralás után Forrás: Getty Images
Téged is mindig megvisel, amikor a napágyat újra íróasztalra kell cserélni? Akkor itt az ideje, hogy leszámolj az utazás utáni depresszióval.

„Az emberek élete általában úgy néz ki, mint egy grafikon, amelynek a tetőpontjait az olyan kiemelkedően boldog pillanatok jelentik, mint például egy jól sikerült vakáció – mondja Vári Balázs life-coach. – Ilyenkor érezzük magunkat a legjobban, ehhez képest a hétköznapi teendők nyilván kevésbé tűnnek fényesnek, így hajlamosak vagyunk őket negatívnak értékelni. Persze az sem segít, hogy a többség életében jellemzően csak kevés ilyen csúcspont van, hiszen egyszer, legfeljebb kétszer jut idő és pénz hosszabb pihenésre, ami után megint egy évet kell várni a következőre, és ez a visszatérés után kilátástalanul távolinak tűnik. Éppen ezért igyekezz csökkenteni a nagy kilengéseket, és találd meg a módját, hogy a nyaralások közti időszak is jól teljen.” Ha megfogadod szakértőnk tanácsait, a következő utazás során ki is léphetsz az ördögi körből.

képeslap,nyaralás,visszatérés,utazás,utazó
Forrás: Pinterest

Nyaralás előtt

  • Intézz el mindent, hogy rá se kelljen nézni a munkára, sőt, a legjobb, ha még azzal sem foglalkozol, hogy milyen nap van. Inkább túlórázz előtte egy kicsit, így semmi nem akadályoz a kikapcsolódásban, és ha visszamész, nem szakad azonnal annyi teher a nyakadba.
  • Csökkentsd a kilengéseket! Év közben próbálj meg beiktatni rövidebb pihenőket – mindegy, hogy a telekre vagy jógatáborba mész, a lényeg, hogy ne gyűjtögesd a feszültséget, fáradtságot, mert egy hét alatt nehéz tőle megszabadulni, feltöltődni, kipihenni magad és közben még várost is nézni.
  • Pénteken vagy szombaton érkezz vissza! Így a nyaralás utolsó napjait sem rontja el a gondolat, hogy másnap munka van, a visszaállásra is hagysz magadnak egy kis időt, s azalatt megtervezheted az első hétfőt, és kipihenheted az utazást.

Nyaralás alatt

  • Kerüld a netet, telefont, naptárt, mert folyton emlékeztet az otthoni életedre, amitől épp eltávolodni akarsz, ráadásul azon agyalsz majd, hány nap van még hátra a nyaralásból, ami szintén nyomasztó.
  • Törekedj az egyensúlyra! Passzív és aktív kikapcsolódásra is szükséged van, nem jó, ha csak az egyiket választod. Ha például meg sem állsz és végignézed az összes látnivalót, lehet, hogy rengeteg élménnyel gazdagodsz, de hazaérkezéskor rettentő fáradt leszel, mert a szervezeted nem tudott megfelelően regenerálódni.
  • Figyelj az érzéseidre! Amikor eszedbe jut, vagy amikor este elcsendesült körülötted a világ, pár mondatban írd le, mi történt veled aznap, és ez milyen érzéseket váltott ki belőled! Imádtad, hogy végre kipróbáltad a búvárkodást, a telefoncsörgéstől viszont görcsbe rándult a gyomrod, a pároddal közös program nem sikerült túl jól? Nyaralás után sok tanulságot leszűrhetsz a naplóból.

Nyaralás után

  • Szabi előtt irreálisan rossznak, alatta pedig túl jónak láthatod a dolgokat, ezért visszatérés után néhány nappal célszerű átgondolnod, mi mindent tapasztaltál pihenés közben. Ha összeírtad az érzéseidet, most olvasd el újra, vagy emlékezz csupán – a jó dolgokból iktass be többet a mindennapokba, a rosszakból kevesebbet!
  • Használd fel okosan azt az energiát, amit a nyaralás alatt begyűjtöttél! Sokan ebből húzzák ki a következő pihenésig, de te sokkal jobban teszed, ha aktív cselekvésre fordítod, amellyel átrendezheted az életedet. Rájöttél, min kellene változtatni? Tedd meg! Új ötleted támadt? Valósítsd meg!
  • Fontos, hogy ne csak vágyaidat fogalmazd meg, hanem a megvalósításuk felé vezető apró célokat is, mert a kisebb mérföldkövek elérése boldoggá, kiegyensúlyozottá tesz, és mindig lesz mit várnod, tervezgetned az évi egy nyaraláson kívül is.

Ha pedig a stresszmentes nyaralás titkairól olvasnál, kattints a Galériába!