Vilmos és Kati

Borítókép: Vilmos és Kati
"Azért gyűltünk itt ma össze, hogy e két fiatal, Vilmos és Katalin szerelmét a házasság szentségével örökre megpecsételjük."

Csak egyetemre járok, egyszerű diák vagyok, jól akarom érezni magam. Nincs szándékomban nősülni, bár néha úgy érzem, mintha az esküvőm előkészületei zajlanának, olyan nagy körülöttem a felhajtás az egyetemen.” (Vilmos, walesi herceg)

Két évszázad esküvői
Közel harminc éve (vagyis még a múlt században) Lady Diana Spencer és Károly brit koronaherceg esküvője tartotta lázban a világot. Az eseményt a világsajtó csak az évszázad esküvőjének emlegette.
A napokban a néhai Diana hercegnő és Károly herceg fia, Vilmos brit trónörökös, mondja ki a boldogító igent. Akárcsak szülei frigyét, Vilmos házasságra lépését is az évszázad esküvőjének hirdetik meg, melyet már most minden előzetes várakozást felülmúló érdeklődés kísér szerte a világon. Csakúgy, mint Lady Diana esetében, most is fiatal lányok milliói másolják a királyi menyasszony ruhájának, sminkjének, frizurájának stílusát, ezt a lelkesedést pedig leleményes divatcégek, ékszerkereskedők és egyéb szolgáltatók ki is használják. A világ ebből a szempontból alig változott: szeretjük látni, amint gyermekkorunk tündérmeséi részben vagy egészben valóra válnak.
Szegény szőke hercegről, aki nagyon modern volt és két lábbal a földön járt, mára szinte mindent tudunk. De kicsoda Kate Middleton, akiért a herceg tényleg eljött, még ha nem is fehér lovon?

Kata kivár
Kate, vagyis Catherine Elizabeth Middleton 1982-ben született a berkshire-i Buckleburyben. A családfa anyai ágon egészen a Vilmossal közös ősig – sir Thomas Leightonig, a reneszánsz korban élt, híres-hírhedt, vérszomjas kormányzóig – vezethető vissza, így Kate és Vilmos tizenötödfokú unokatestvérek. A királyi kapcsolatokból, a nemesi rangot és vagyont azonban Kate anyai ősei az évszázadok során elpazarolták, és a család csak az anyai dédapa, Thomas Harrison előnyös házassága révén tudott kiemelkedni a szegénysorból.
Kate apja, Michael eredetileg pilóta, anyja, Carole légiutas-kísérő volt, de Kate születése után hátat fordítottak a repülésnek, és vállalkozásba fogtak. Ma a házaspár sikeres rendezvény- és partikellék-ellátó céget működtet Party Pieces néven, és nincsenek anyagi gondjaik – mi több, milliomosok.
A jól jövedelmező családi vállalkozás jóvoltából Kate London legelőkelőbb iskoláiban végezte tanulmányait. Egy egykori osztálytárs, Charlie Leslie „briliánsnak, fenomenálisnak és abszolút kreatívnak” írta le a lányt. Nyilván Kate sem gondolta volna, mekkora fordulatot hoz majd életében az, hogy érettségi után a gótikus építészetéről és híres golfpályájáról is ismert, festői szépségű skót kisváros, St. Andrews egyetemére adta be jelentkezését művészettörténet szakra.
Szakítva a királyi hagyományokkal ugyanis Oxford vagy Cambridge helyett Vilmos herceg is ide jelentkezett és szintén művészettörténész hallgató lett.
A csinos Kate-re a herceg egy jótékonysági divatbemutatón figyelt fel, amelyet az egyetem rendezett, és amelyen a leendő hercegnő fehérneműmodellként debütált. Nem volt szerelem első látásra, sőt megismerkedésük idején mindketten mással jártak. Egykori évfolyamtársuk szerint kölcsönös vonzalom és kapcsolatuk lassan, fokozatosan bontakozott ki. Előbb csak jó barátok lettek, majd mindketten rájöttek, hogy amit egymás iránt éreznek, az már több cimboraságnál. Hamarosan atthagyták az egyetem St. Salvator kollégiumát és korábbi párjukat, és összeköltöztek. Valóban úgy éltek, mint bármelyik egyetemista. A helybéliek gyakran láthatták a világ egyik leghíresebb szerelmespárját kedvenc kiskocsmájukban, a Ma Bell-ben vagy a Pizza Express gyorsétteremben, de a meghitt hangulatú Ogston’s vendéglő is számtalan romantikus vacsorájuk helyszíne volt.
Kate és Vilmos nem sokkal a herceg 23. születésnapját követően kapták kézhez diplomájukat. A diplomaosztón már részt vett a királyi család legújabb tagja, Vilmos mostohaanyja, Camilla is, akit a közhiedelemmel ellentétben az anyátlan herceg megszeretett és elfogadott.
Kate a londoni Jigsaw divatüzlet értékesítési asszisztenseként helyezkedett el, Vilmosra pedig katonai kiképzés várt. A rokonszenves pár boldogsága felhőtlen volt, az intenzív médiaérdeklődés és a várva várt eljegyzés körüli spekulációk sem ártott románcuknak, holott a sajtó a „Kata kivár” (Waity Katie) szalagcímmel gúnyolta a lánykérésre immár sok éve áhítozó lányt. 2006-ban azonban eljegyzés helyett általános megdöbbenésre szakításról adott hírt a média. A háttérben állítólag Kate egyre erőszakosabban nyomuló és nagyravágyó anyja, Carole állt.
A pár hónap mosolyszünetet azonban gyors kibékülés követte. A királyi család és a Middleton família tiszta vizet öntött a pohárba a fiatalok boldogsága érdekében. A pletykafüggők nagy örömére a Diana hercegnő emlékére rendezett koncerten már ismét együtt jelent meg a népszerű pár. 2007-ben Kate felmondott a Jigsaw-nál, hogy kitanulja a portréfotózást is, majd szülei, illetve öccse, James vállalkozásánál folytatta munkáját.

Diana legendás gyűrűje
A romantikus lelkű herceg Vilmos egy vadregényes kenyai szafaritúrán kérte meg Kate kezét, és ott húzta fel ujjára imádott anyja híres, valóságos vagyont érő, kék zafírköves gyémánt jegygyűrűjét, melyet napokig rejtegetett egy jelentéktelen kis dobozban a hátizsákja alján.
A nagy múltú Garrard ékszerház sokat másolt kreációja eredetiben 18 karátot nyom, a királykék zafírkövet pedig 14 aprócska gyémánt öleli körül. Az ékszer 1981-ben 28 ezer fontot ért – ami jelenlegi áron úgy 310 ezer fontnak felel meg. Nem egyedi rendelésre készült, hanem katalógustermék volt, így akkoriban bárki megvehette katalógusáron.
A huszadik század királyi eljegyzése idején persze a jelenlegi ifjú pár legfeljebb egy-egy szerelmes gondolat volt. Huszonnyolc évvel később, nyolc évnyi együtt járás után azonban a türelem Kate kezére meseszép gyűrűt hozott, amelyért korábban néhány előkelő jelölt és több száz önjelölt ifjú hölgy hiába epedezett. Miss Middleton és Vilmos herceg eljegyzését hivatalosan 2010. november 16-án jelentette be a Buckingham Palota.
A világhírű Mario Testino hivatalos, ám mégis informális eljegyzési potréin egy sugárzóan szép, boldog, elegáns fiatal pár tekint egymásra. Semmi manír, semmi allűr.

Királyi esküvő a valóságban és a moziban
A hetedhét országra, vagyis inkább világra szóló esküvőre 2011. április 29-én kerül sor. A menyasszony limuzinnal érkezik a Westminster Apátság elé és királyi hintón távozik. Vilmos herceg azért döntött a Szent Pál katedrális helyett Westminster mellett, mert Diana hercegnőtől is itt vettek végső búcsút, és a nagy napon édesanyja szellemét szeretné felidézni.
A ceremónián koronás fők, előkelőségek politikusok és hírességek mellett az ifjú pár legközelebbi barátai is részt vesznek, köztük Vilmos és Kate korábbi szerelmei: Arabella Musgrave, a Gucci cég jelenlegi PR- menedzsere, illetve Rupert Finch jogász. Vilmos mostohatestvérei, Tom Parker-Bowles és Laura Lopes is a meghívottak között vannak.
A menyasszony ruhájáról csak találgathatunk, de ha hinni lehet a bennfenteseknek, akkor a bizonyosan álomszép ruhát egy ma még kevéssé ismert angol tervező/nő álmodta meg, akinek Kate toalettje hozza majd el a világhírt. A ruha ugyan a legnagyobb titoktartás alatt készül a Buckingham palotában, számos neves divattervező azonban már előre tudni véli, hogy a modern öltözködési stílust képviselő Kate nem hófehér, hanem valamilyen más, kevésbé kényes színű költeményben fog fellépni. Vilmos a Királyi Légierő egyenruhájában vonul az oltár elé. A szertartásra pontban délelőtt 11 órakor kerül sor. Ezt követi a fogadás, amelyet az ifjú férj nagyanyja, II. Erzsébet királynő ad a friss házas hercegi pár tiszteletére. A jeles napot az örömapa, Károly herceg és második felesége, Camilla hercegnő díszvacsorája zárja a Buckingham palotában. A hagyományos angol fogások mellett az esküvői menüsorból nem hiányozhat Vilmos herceg kedvenc édessége, a banános pite sem. David Cameron miniszterelnök már előre hivatalos munkaszüneti nappá nyilvánította a menyegző napját, melyre rengeteg „esküvői turistát” várnak.
A Vilmos és Kate című tévéfilmet már forgatják a Helyszínelőkből ismert Nico Evers és Camilla Luddington főszereplésével. A szintén várva várt film az esküvőt megelőző héten került adásba a Lifetime csatornán.
Penny Junor írónő, aki több könyvet is írt a Windsor-házról, úgy véli, hogy Kate és Vilmos házassága sikertörténet lesz, hiszen ők Dianával és Károllyal ellentétben szerelmes lelki társak, jól kiegészítik egymást, és rég várt glamúrt, valamint vérfrissítést hoznak a kissé megkopott fényű és megtépázott hírnevű királyi családba.

Kapcsolódó linkek, ha téged is elkapott a Kate–Vilmos-láz:
Naponta frissülő esküvői honlap: http://www.theroyalweddingwilliamkate.com/
Ajánlott irodalom magyarul és angolul: http://www.amazon.com/William-Kate-Royal-Love-Story/dp/1451621450

AHercegnő születik című könyv
A Party Pieces honlapja, te is rendelhetsz tőlük online: http://www.partypieces.co.uk/
A legendás jegygyűrű igényes, de nem egy vagyonba kerülő másolatát itt tudod megvenni: http://www.emitations.com/katemiddletonringfaux.html

Szerző: Pócsik Judit, Fotó: Europress
Ez a cikk kizárólag az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.