Mi az igazság a westernfilmek mögött? 5 tény, amitől felszaladt a szemöldökünk

Borítókép: Mi az igazság a westernfilmek mögött? 5 tény, amitől felszaladt a szemöldökünk
A tömegkultúra gépezete már Hollywood előtt igyekezett színes-szagos legendáriumot fabrikálni a Vadnyugatból.

Vadnyugat, kanyon, aranyláz, cowboykalap, pisztolypárbaj, békepipa– csupa ikonikus szó, amelyet a westernfilmekből és indián regényekből ismerünk. Úgy tudjuk, a 19. század derekán Észak-Amerika nyugati felében farkastörvények uralkodtak, a seriff szava szent volt és mindenki Billytől, a kölyöktől, Butch Cassidytől, valamint a Jótól, a Rossztól és a Csúftól rettegett. Nézzük, mi az igazság a legenda mögött.

1. A bankrablás sokkal ritkább volt, mint most


Jelenet egy 1927-es némafilmből. Fotó: Europress / Getty Images

A westernfilmekben a bank egy ugyanolyan fakalyiba, mint a többi, és azt kirabolni kábé akkora erőfeszítésbe kerül, mint ma leszaladni egy dobozos sörért. A valóság az, hogy a kutatások mindössze 8 bankrablásra találtak bizonyítékot a 19. század második felében, 40 éves intervallumban, 15 államban.

2. Billy, a Kölyök jobbkezes volt


Billy fotója előhívott állapotban

Igen, szörnyen kiábrándító hír, sejtjük, hogy olvasóink tucatjaiban egy világ omlott most össze. Billy, a Kölyök legendás bal keze, amellyel csípőből bármit eltalált, csak legenda. A híres ferrotípia, amely Billyt pisztolyövével a bal oldalán ábrázolja, negatív fotó volt, vagyis fordítva mutatja a hírhedt vadnyugati bűnözőt.

3. Mit kerestek a tevék Texasban?

1955-ben az Egyesült Államok tevéket vásárolt Egyiptomból. Arra számítottak, hogy nagyobb segítségükre lesznek a délnyugati államokban utazás és áruszállítás tekintetében, mint a lovak. A polgárháború után elszabadult a pokol, és néhány teve elszabadult, majd elszaporodott. A vadon élő tevék populációja majdnem 100 évig jelen volt Texasban.

4. Már akkor is voltak indián cowboyok

A vadnyugati kisvárosokban nem csak amerikai fehérek, indiánok és feketék léteztek. Csak úgy özönlöttek oda a különböző nációk a töröktől a kínaiig. A cowboykalapot feketék és indiánok egyaránt viselhették, és nem egy település multikulturálisabb volt, mint mai utódja. A képet Hollywood változtatta meg, ahol egészen a legutóbbi időkig nem volt divat fekete vagy ázsiai arcokat beválogatni komolyabb szerepekre.

5. A vadnyugati mítoszgyártás jóval megelőzte Hollywoodot


Fotó: Wikimedia Commons

Olyannyira, hogy már a 19. század második felében létezett a vadnyugatozás (Wild Westing) műfaja. Ez egy látványos lovas show volt, amelyben elsősorban indiánok szerepeltek. Buffalo Bill show-jának politikai célzata is volt: az amerikai indiánok asszimilációja elleni küzdelem jegyében igyekezett a vadnyugati életet népszerűsíteni. A Wild West Show bejárta Európát is.