Új város - csak nőknek!

Borítókép: Új város - csak nőknek!
Új ipari város épül csak és kizárólag női dolgozóknak!

Szaúd-Arábia vezetése mindent elkövet, hogy bebizonyítsa elkötelezettségét a nők anyagi függetlenségének megvalósítása iránt. Most egy új városrész építését tervezik, ahol kizárólag nők dolgoznának - így próbálják elősegíteni a nők integrálását a munkaerőpiacba.

A város létrehozásának ötlete egy csoport szaúdi üzletasszonytól származik: ők úgy vélik ezzel a fejlesztéssel olyan környezetet és munkakörülményeket lehetne létrehozni a nők számára, amelyek megfelelnek az iszlám szigorú előírásainak, szabályainak.

A városrész, amely Hofuf keleti részén épül, 2013-ban nyitja meg kapuit. Aválasztás azért esett a keleti tarományban levő településre, mert ennek közelében hatalmas lakóövezet van, így az ott lakó asszonyoknak nem okoz majd nehézséget az ingázás.

Az új létesímény 5000 munkahelyet teremt a helybéli asszonyoknak, elsősorban a textil-, a gyógyszer- és az élelmiszeriparon belül.

A szaúdi vezetés már tervezi a további hasonló "munkavárosok" létrehozását. Szaúd-Arábiában jelenleg 23%-kal nagyobb a dolgozó férfiak aránya a dolgozó nőkéhez képest, ez világszerte az egyik legnagyobb ilyen jellegű különbség.

Szöveg: Ribánszky Ágota, fotó: Europress