Törékeny teremtmények

Borítókép: Törékeny teremtmények
A Wamp (vasárnapi művész piac) szervezői az Öko-Pannonnal együtt a Re-Üveg pályázattal igyekeztek felhívni a figyelmet az újrahasznosítás jelentőségére.

wamp

Az Öko-Pannon és a Wamp közös kezdeményezése öltött testet vasárnap a budapesti Gödör Klubban. A havonta rendszeresen jelentkező művészeti vásár és az Öko-Pannon egy Re-Üveg nevű közös pályázattal igyekezett felhívni a figyelmet az újrahasznosítás jelentőségére. A szervezők olyan kreatív üvegalkotásokat vártak és bíráltak el, amelyek megmutatják, hogy az újrahasznosítás bármelyik fázisában lehet használati tárgyat csinálni az üvegből.
A művészpiac, mint rendesen, délelőtt 10 órakor nyílt meg. Míg a kiállító iparművészek a standokat rendezgették, elvétve akadt csak látogató, hamarosan azonban megsokszorozódott a közönség létszáma. Minden kiállított áru újrahasznosított vagy 100 százalékig természetes anyagból, többek között textilbőrből, tiszta pamutból, üvegből vagy újrahasznosított műanyagból készült. Bár a most már negyedik éve megrendezett Wamp elsősorban iparművészek alkotásait hivatott népszerűsíteni, honlapjukon (www.wamp.hu) szívesen várnak hobbialkotókat is. Ötletes kivitelezésből most sem volt hiány a művészpiacon, szép számban fogytak a bakelitlemezes, illetve legó fülbevalók, a gyufásdobozos hűtőmágnesek, a papír mesefigurák, a különleges hőkezeléssel létrehozott üveggyűrűk.
A kreativitást az Öko-Pannon is támogatja. A nonprofit szervezet délelőtt hirdette ki a pályázat eredményét. Első helyen végzett egy fiatal iparművész-tanuló, Lehoczki Erzsébet izgalmas térelválasztója. A két további helyezet pályaműve is megtekinthető a galériában.
Az Öko-Pannon pályázatának egyetlen kikötése az volt, hogy a beküldött műveknek legalább 70 százalékban újrahasznosított üvegből kellett készülniük. A MOME Formatervező Tanszék tanársegédje, Püspök Balázs el is mondta a díjátadón, hogy az üveghulladékból készült pályaművek elbírálásánál a zsűri a művészi értéken kívül az újrahasznosítás eredményességét is figyelte. Az Öko-Pannon, a Wamp és a MOME képviselői egyaránt kiemelték, hogy a környezetért minden ember felelősséggel tartozik.

A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Szöveg, fotó: Nikodém Vanda