A Polanski-ügy

Borítókép: A Polanski-ügy
Egy éve tartóztatták le Roman Polanski filmrendezőt a svájci hatóságok. Csak júliusban szabadult a házi őrizetből. Cikkünk első része.

(Cikkünk 2010-ben jelent meg az evamagazin.hu oldalon. A szerk.)

„Nem könnyű egy nőnek kifejeznie az érzelmeit olyan nyelven, amelyet legfőképpen arra találtak ki, hogy a férfiak kifejezzék a magukéit.”
(Thomas Hardy: Egy tiszta nő)

Az Egy tiszta nő Thomas Hardy egyik legszebb és legismertebb regénye. A belőle készült Oscar-díjas adaptáció pedig, főszerepben az akkor még csak 15 éves Nastassja Kinskivel, mindmáig Roman Polanski egyik legmegkapóbb, legtragikusabb filmalkotása. Ha hinni lehet a szakmai berkekből akkoriban származó pletykáknak, Kinski és a nála 28 évvel idősebb Polanski között több volt puszta munkakapcsolatnál.

Az élet gyakran utánozza a művészetet és fordítva. A világhírű lengyel-francia származású rendezőre ez most hatványozottan igaz: három nő is állítja, hogy Polanski ugyanúgy megerőszakolta és kihasználta őket, mint a gazember Alec D’Urberville Hardy naiv, tapasztalatlan és fiatal hősnőjét.

Díjátadó helyett a rendőrségre
A bomba váratlanul és látványos körülmények között robbant 2009. szeptember 26-án. Polanski egy életműdíjat ment átvenni Svájcba, és álmában sem gondolta volna, hogy egy 1977-ben kezdődött ügy miatt épp a zürichi filmfesztiválon tartóztatják le.
A 43 éves Polanski Hollywood egyik legünnepeltebb rendezője volt, amikor Jack Nicholson egy partiján megismerkedett a színésznői ambíciókat is dédelgető bájos tinimodellel, a 13 éves Samantha Gailey-vel.
Polanskit ekkoriban kérte fel vendégszerkesztőnek a francia Vogue magazin, a rendező pedig Samatha színésznő anyjának engedélyével készített (topless) fotósorozatot (is) a kislányról a neves divatmagazin számára.
Tanúvallomásában Samantha elmondta, hogy a topless fotóktól kellemetlenül érezte magát a fotózás során, és haza akart menni, de a rendező nem engedte. Egy Quaalude nevű hangulatjavító szerrel és pezsgővel kábította el a tiltakozó kislányt, aki eleinte asztmájára hivatkozva próbálta jobb belátásra bírni az erőszakoskodó férfit, ám végén inkább megadta magát. Erre így emlékszik vissza: „Ketten voltunk, és féltem. Nem tudtam, mi történne, ha lármáznék vagy ellenállnék. Csak azt tudtam hogy haza kell jutnom, és úgy gondoltam hogy azután azért csak hazaenged.”
Az esetnek akadt szemtanúja is: Nicholson akkori élettársa, a korábban hazatérő Anjelica Huston színésznő véletlenül rájuk nyitotta az ajtót – a fotózás helyszíne ugyanis a Nicholson-villa volt.
A filmvilág fekete hercegének is nevezett rendező másként emlékszik a történtekre. A nemi erőszak vádját mindvégig tagadta, de azt elismerte az 1977-es eljárás során, hogy illegális szexuális kapcsolatot létesített a kiskorú modellel: „Viszonozta a közeledésemet, az aktus az ő beleegyezésével történt. Nem volt tapasztalatlan, sőt szexuálisan érett volt” – írta később önéletrajzi könyvében. A sztárdirektor vádalkut kötött a per során, az enyhébb büntetés reményében. Pszichiátriai vizsgálatok és 42 börtönben töltött nap után, órákkal az ítélethirdetést megelőzően 1978 elején elmenekült az Egyesült Államokból, amikor világossá vált számára, hogy a vádalku ellenére nem felfüggesztett, hanem letöltendő börtönbüntetés és kitoloncolás vár majd rá.
Franciaországban lelt otthonra, és kerülte azokat az országokat, amelyeknek kiadatási egyezménye van az Egyesült Államokkal.

Tovább élte megszokott életét Európában, művészi karrierje töretlen maradt. 1989-ben feleségül vette a nála 32 évvel fiatalabb Emmanuelle Seigner francia modell-színésznő-énekesnőt, akitől egy lánya (Morgane) és egy fia (Elvis) született. A tavaly szeptemberben ismételten kirobbant botrányban Seigner végig kitartott és most is kitart férje mellett.

„Nekem ő egy idegen"
A filmrendező tragédiákkal és botrányokkal tarkított élete önkéntes franciaországi száműzetése alatt végre révbe ért, ám a tengerentúlon a média fókuszába került gyereklány élete összeomlott. Samantha becsvágyó anyját okolta a történtekért. A fiatal lány nem találta a helyét, nem tanult tovább: zűrös társaságba keveredett, és mindössze 18 éves volt, amikor férjhez ment, majd rá egy évre első gyermeke is megszületett.
1988-ban polgári pert indított a rendező ellen nemi erőszak bűntette miatt, és 1993-ban, amikor a felek peren kívül megegyeztek, nagy összegű kártérítést kapott.
Jelenleg Hawaiin él második házasságában, Samantha Geimer néven, könyvelőként dolgozik, és három gyereke van.
Megrontójának már régen megbocsátott, egy 1999-es interjúban ekképpen nyilatkozott: „Borzalmas dolgokat tett velem, de túléltem, és itt vagyok. Az én életemet nem ő, hanem a média tette tönkre. Semmit nem érzek iránta, gyűlöletet sem – nekem ő egy idegen.”

Olvass még részleteket Polanski viszontagságos életéről itt. Te mit gondolsz, jól döntött a svájci bíróság?Írd meg a véleményedet a cikk alján található mezőbe vagy emailben.

A rendező sajtónyilatkozata a letartóztatásával kapcsolatban magyarul.

Szöveg:Pócsik Judit, fotó:profimedia.hu. Ez a cikk az evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.