Holnap péntek 13: valóban több baleset történik ezen a napon!

Borítókép: Holnap péntek 13: valóban több baleset történik ezen a napon! Forrás: Getty Images
Akár babonásak vagyunk, akár nem, bizony a péntek 13 valószínűleg nem tölt el minket jó érzéssel. Ez az év pedig nem kímél minket kellemetlen élményekben, ugyanis január után, októberben, idén már másodjára esik péntekre a hónap 13. napja. Egy korábbi felmérés szerint a magyar lakosság kétharmada babonás, és a balszerencsét hozó hiedelmek közül a péntek 13-ban hisznek a legtöbben. Ilyenkor bizony sokan rettegnek attól, hogy valami szerencsétlenség éri őket, vagy éppen saját figyelmetlenségükből kifolyólag idéznek elő balesetet. Megdöbbentő, de ezek a félelmek nem is teljesen alaptalanok, ugyanis a biztosítók elmúlt 15 évének kárstatisztikáját megvizsgálva péntek 13-án valóban több kár ér minket, mint egy átlagos pénteki napon. Ennek tekintetében viszont a holnapi nap során legyünk kiemelten elővigyázatosak!

Alapvetően a péntek és a 13-as szám már önmagukban is szerencsétlen szimbolikát hordoznak, együtt pedig még nagyobb hatással bírnak a babonások szerint. A 13-as számot több vallásban és kultúrában is a tökéletlenség szimbólumának tartják. Amit viszont sokan nem tudnak, hogy a számtól való félelem egészen az ókorra vezethető vissza, a pénteki naptól való ijedelem pedig vallási eredetű. Szintén érdekesség, hogy a péntek 13-at övező jelenségnek külön neve is van: frigga triszkaidekafóbia, amelyben a „Frigga” a norvég istennő nevéből származó péntekre (angolul Friday), a triszkaidekafóbia pedig a 13-as számtól való félelemre utal. Utóbbinál ez a negatív társítás olyannyira befészkelte magát a köztudatba, hogy például az angolszász társadalmakban sokszor a mai napig nincs 13-assal számozva házszám, hotelszoba, emelet vagy éppen kórterem.

Valóban szerencsétlen dátum a péntek 13?

Akár babonásak vagyunk, akár nem, a tapasztalatok szerint péntek 13-án valóban nem árt kicsit jobban odafigyelnünk magunkra és a környezetünkre. A fent említett kutatás szakértői az elmúlt 15 év lakossági kárstatisztikáit áttekintve arra a megállapításra jutottak, hogy mind a gépjárművek, mind a lakások esetében átlagosan több kár történt a 13-ára eső, mint az átlagos péntekeken, és az összes többi nappal összevetve is kiemelkedő a péntek 13-ai károk száma. A vizsgált időszakban (2008.01.01-2023.09.09.) összesen 819 db péntek volt, amiből 27 db esett 13-ára. Ezeken a napokon a pénteki napok átlagához képest csaknem 10 százalékkal, a hét többi napjának átlagánál pedig több mint 15 százalékkal magasabb volt a kárbejelentések száma. A kötelező gépjármű és a casco-biztosításokat tekintve összesen csaknem 25 százalékkal, a lakások esetében pedig 10 százalékkal érkezett több kárbejelentés a társasághoz a 13-ai péntekeken egy átlagos naphoz képest.

Forrás: Getty Images

Az elmúlt 15 év legsúlyosabb péntek 13-ája 2010 augusztusában volt, amikor egy hatalmas vihar miatt közel ötször annyi káreset került rögzítésre, mint egy átlagos napon. A lakásokat pedig nyolcszor annyi kár érte. Érdekesség, hogy a gépjárművek esetében még egy átlagos péntekeken is kifejezetten magas a károk száma, ugyanis ezen a napon mintegy 20 százalékkal több káreset történik. Több mint valószínű, hogy ennek az oka abban keresendő, hogy ezen a napon többen utaznak hosszabb távra, illetve a munkahét végeztével sokkal fáradtabbak is az emberek.

Azonban az összes napot vizsgálva a pénteki kárbejelentések száma csak a második a rangsorban, a legtöbb kárt jellemzően hétfőnként jelentik be, az összes nap átlagához képest 25 százalékkal, a legnyugodtabb napnak számító vasárnap átlagánál pedig 70 százalékkal többet. A szakértők szerint a hétfői kiugrásnak az is lehet az oka, hogy a hétvégén történt eseteket is hétfőn jelentik be az érintettek.

Ezeknek az adatoknak a tekintetében érdemes a holnapi nap folyamán még jobban odafigyelnünk a biztonságunkra!

Az alábbi galériában összegyűjtöttünk négy dolgot, amit mindenképp tegyél meg, hogy ne legyen balszerencsés a holnapi napod!

Forrás