Neptun lándzsája és a tengeri fókák

Borítókép: Neptun lándzsája és a tengeri fókák
„Történelmünk egyik legnagyobb hadműveletét hajtották végre. Szép munka volt.” Barack Husszein Obama, az Egyesült Államok 44. elnöke

Ezzel a mondattal köszönte meg Obama elnök annak a kommandós csoportnak a munkáját, amely a Neptun lándzsája fedőnevű hadműveletben, 10 év hiábavaló próbálkozás után nem egészen háromnegyed óra alatt végzett a világ legkeresettebb terroristájával, Oszama bin Ladennel, fedőnevén Geronimóval.

A fókák
De kik is a Seal Team VI („VI. Fókacsapat”) néven ismert csapat tagjai, akik testet és lelket próbáló, kőkemény kiképzésük során olyan rettenetben járják meg a földi poklot, hogy 80–85 százalékuk idő előtt föl is adja? A név kezdőbetűi összevonva azt jelentik: „fóka”, valójában azonban azt a három területet jelölik, amelyen a kommandósokat bevetik: sea („tenger), air („levegő), land („föld”).
Ők az USA haditengerészetének és különleges alakulatainak legelitebb egysége, akik terroristákkal, túszejtőkkel és gerillákkal harcolnak bárhol a világon. Az alakulat katonáinak száma 2500 főt tesz ki. A Bin Ladent levadászó csoport főnöke, a „szuperfóka” becenévre hallgató William McRaven altengernagy eredetileg újságírónak tanult, ám az a történet, amelyet más újságírók írnak le a nős, többgyermekes családapáról és ünnepelt hősökké vált embereiről, a leglátványosabb és legszuperebb hollywoodi akciófilmek forgatókönyvével vetekszik.


A szupercsapat (ST 6) főbb paraméterei:
Az elit csapat bázisa Virginia Beach közelében található.
A csapat tagjait a különböző egységekből választják ki a legnehezebb feladatok végrehajtására.
Kiválasztásuk időpontjában már van 5 vagy 6 év szolgálati tapasztalatuk.
Az egység az évente több mint egybillió dollárból fenntartott Összevont Speciális Műveletek Parancsnoksága (JSOC) alá tartozik.
Az utóbbi évek során jemeni, szomáliai és afganisztáni akciókban vettek részt.
Kilétüket homály és titokzatosság fedi.
Állítólag a nap 24 órájában tréningeznek, és akár évi 300 napot is távol töltenek otthonuktól.
A virginiai Don Shipley két évtizedet szolgált az elitcsapat tagjaként, és bajtársairól azt állítja: ők „a legjobbak egész „Amerikában”.
A fókák nem átlagemberek. Abból lehet fóka, aki „sasszemű, átlagon felüli intelligenciájú, testi és lelki adottságainál fogva hatásosan ellenáll a testi fenyítésnek, valamint jól tűri az extrém megerőltetést. Már a kiképzésre bekerülni is csak effajta alkattal lehet, de aki eredményes vizsgát tesz, az olyan, akár a fajtiszta versenyló” – mondja Shipley.
Stew Smith nyolc évig szolgált fókaként, jelenleg Marylandben tart tréninget olyanoknak, akik az elit alakulatba jelentkeztek. Az edző azt mondja: a kiképzés legkeményebb időszaka a BUDS, azaz „a víz alatti megsemmisítés alapjainak” elsajátítása. Ebbe beletartozik például 120 óra folyamatos úszás, futás, akadályfutás, oxigénpalackos búvárkodás és víz alatti tájékozódás. A jelenleg is zajló BUDS 245 résztvevője közül 190-en már feladták, pedig a kurzus csak a harmadik hetében jár. „Nekem annak idején meg sem fordult a fejemben hogy otthagyjam – teszi hozzá Smith. – Megmondom, miért nem: én a kiképzést nem csupán az életben maradás terepének tekintettem, hanem versenynek is. Minden nap új versenyt hozott.”
Ha a BUDS nevű akadályt sikeresen vette az újonc, akkor az első bevetésig újabb 12 hónapos kiképzés vár rá és bajtársaira. A fókát ugyanis sokoldalúsága teszi kivételessé. A fókák úgy tartják: a kettő egyet ér, az egy semmit, ezért tarsolyukban mindig van B-terv is.
A fókák eredete egészen a második világháborúig megy vissza, elődalakulatuk részt vett Észak-Afrika 1942-es felszabadításában. Ott voltak Vietnamban és Panamában, a Manuel Noriega panamai diktátor elleni akcióban négy fóka vesztette életét. Irakban is bevetették őket.

Össztűz Geronimóra és a titkos búvóhelyre
Amal Al-Szadah, Oszama bin Laden ötödik, mindössze 27 éves felesége, aki az akció alkalmával fogságba esett, azt állítja: férjével több mint öt éve költözött a pakisztáni Abbottabádba, abba a világtól elzárt házba, amelyet a fókák 2011. május 2-án, a gyorsan közismertté lett szupertitkos akcióval lerohantak. A kommandósok két fej- és egy mellkaslövéssel végeztek a fegyvertelen terroristával, aki felszólításra sem volt hajlandó megadni magát. Amal élő pajzsként állt férje támadói elé, s a tűzharcban maga is megsebesült, egyik gyermeke pedig meghalt.
Amal 18 éves korában ment férjhez Oszamához, egy lányt és egy fiút szült az al-Kaida vezetőjének. „Amal istenfélő teremtés, mélyen hisz abban, amit a férje képvisel” – állította a házasfeleket jól ismerő Mohamed Iszmail sejk, az al-Kaida prominens tagja. Bin Laden holttestét a fókák magukkal vitték, ám Obama elnök úgy döntött: nem hozzák nyilvánosságra a terroristavezér haláláról készült képeket. A holttestet a népes bin Laden családtól vett DNS-minták alapján azonosították, a tudósok egy a kvadrillióhoz (vagyis nulla) esélyt adnak annak, hogy ne Oszama földi maradványait vetették volna a tengerbe. Az abbottabádi akcióban 13 ember vesztette életét.
De a hadművelettel aligha jött el a Földre a béke.


Ha még többet szeretnél megtudni a fókákról, nézd meg az alakulatot bemutató látványos és izgalmas játékfilmet dvd-n:
Fóka film


Ha pedig érdekelnek a hírhedt Bin Laden-ház titkai, ezt a könyvet olvasd el:
A bin Laden-ház titkai

Szöveg: Pócsik Judit, fotó: Reuters
Ez a cikk kizárólag a www.evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.