Példát mutattak, meghurcolták őket: kopár tájból varázsolt igazi édenkertet az ökológus pár

Borítókép: Példát mutattak, meghurcolták őket: kopár tájból varázsolt igazi édenkertet az ökológus pár Forrás: Unplash/ Ruben Ramirez
Ahol ma buja esőerdő terül el a Costa Rica-i nemzeti parkban, 25 évvel ezelőtt még kopár táj volt. Mindez egy ökológus házaspár kísérletének és 12 ezer tonna narancshéjnak köszönhető, ám az ötlet nem mindenkinek tetszett. Tanulságos történet következik a természet újjászületéséről és az emberi irigységről.

Costa Ricát nemrég a világ legzöldebb országának választották, mivel területének egynegyede nemzeti park. A közép-amerikai állam a Föld felszínének csupán 0,03%-át teszi ki, mégis bolygónk biodiverzitásának 6%-át adja. Ám az ipar itt is egyre nagyobb részt próbál meghódítani az esőerdőktől, ami veszélyt jelent a természetre. 1995-ben például a Del Oro narancslé márka gyártóüzemet építtetett a Guanacaste Nemzeti Park közvetlen szomszédságába, amire válaszul Daniel Janzen és Winnie Hallwachs ökológusok egy szokatlan tervet találtak ki.

The Orange Peel Project, an experimental conservation effort, is bearing fruit. Costa Rica now has lush forest in place...

Posted by DNA Barcodes 2017 on Tuesday, October 3, 2017

A Narancshéj Projekt

A házaspár missziója volt, hogy megóvják az esőerdők ökoszisztémáját a szennyeződésektől, de jól tudták, hogy a hatalmas, jövedelmező gyárat nem fogják tudni leállítani. Ezért egyezséget kötöttek velük: ha a Del Oro felajánlja a gyár által felvásárolt telek bizonyos hányadát a nemzeti parknak, akkor a Guanacaste Védett Terület egy korábban letarolt és tehénlegelőként használt részére ingyen hordhatják a gyártás során keletkező narancshéjat és gyümölcshúst. Igazi win-win alku volt, hiszen a Del Orónak így nem kellett pénzt és munkaerőt áldoznia a hulladék feldolgozására, Daniel Janzen és Winnie Hallwachs pedig a nitrogénban, káliumban és foszforban gazdag naranccsal kívánta feldúsítani a terméketlen talajt. Így született meg a The Orange Peel Project, amit 20 évre terveztek.

A következő egy évben ezernyi teherautó érkezett a területre, melyekből összesen 12 ezer tonna narancshéjat, illetve gyümölcshúst rakodtak le. Úgy tűnt, sínen van az ökológusok terve, ám egy másik gyümölcslégyártónak szemet szúrt a projekt. A Tico Fruit vezetőinek nem tetszett, hogy a konkurencia rengeteg pénzt megspórolt ezzel a különleges megállapodással, és beperelte őket arra hivatkozva, hogy meggyalázzák a nemzeti parkot, és tönkreteszik az élővilágot. Hiába védekeztek azzal, hogy kikötötték, hogy a Del Oro nem használhat permetszereket a narancsültetvényeiken, és hogy a narancshulladékot alaposan átmossák, így az nem jelent veszélyt a környezetre. A Tico Fruit médiakampányt indított ellenük, azt állították, hogy a halmokban „rothadó" gyümölcs, és az ezzel odavonzott legyek veszélyt jelentenek az élővilágra, illetve a környéken lakókra. Országszerte tiltakozásokat szerveztek, az ügy végül a Legfelsőbb Bíróságig jutott, ahol a Tico Fruit javára ítéltek, így Daniel Janzen és Winnie Hallwachs zseniális elképzelését szinte csírájában elfojtották.

Forrás: Unplash/ bennoptic
A szerves hulladék komposztálódott, tápanyaggal dúsította a terméketlen talajt, és így újra kizöldült a táj.

Az élet utat talál magának

A projektet ugyan leállították, de a korábban odahordott 12 tonna narancshéj ott maradt a nemzeti parkban, és 16 évre elfelejtették. 2013-ban azonban a Princeton Egyetem kutatóinak eszébe jutott, és ellátogattak a területre, ám legnagyobb meglepetésükre nem találták az óriási narancshéj halmokat. A Narancshéj Projektre kijelölt héthektáros terület keresése közben el is tévedtek a esőerdőben, míg egy indákkal benőtt tábláról rá nem jöttek, hogy nagyon is jó helyen járnak. A szerves hulladék ugyanis komposztálódott, tápanyaggal dúsította a terméketlen talajt, és így újra kizöldült a táj — épp úgy, ahogy Daniel Janzen és Winnie Hallwachs megjósolta.

A változás mértékén azonban még az ökológus házaspár is meglepődött. Miután a Princeton Egyetem fiatal kutatói felfedezték a Narancshéj Projekt által újjászületett esőerdőt, több kutatás is indult, hogy feltérképezzék a területet, és összehasonlítsák a szomszédos, narancshéjjal nem kezelt erdőkkel. Megállapították például, hogy 176%-kal emelkedett a földfelszín feletti biomassza mértéke. 24 fafajta népesítette be a Guanacaste Nemzeti Park ezen részét, míg 100 méterrel arrébb csupán 8 különböző fajtát tudtak beazonosítani. A 16 év alatt nőtt fáknak pedig nemcsak a száma, hanem mérete is lenyűgöző volt: az egyik fügefa óriási törzsét például három ember tudta körülölelni. A burjánzó növényvilág persze az állatoknak is remek lakóhelyül szolgált, számos ritka állatfaj (köztük a menyétfélék családjába tartozó taira) talált itt új otthont magának.

Így aztán sok évvel később elismerték Daniel Janzen és Winnie Hallwachs igazát. A narancshulladék magas szervesanyag-tartalmának köszönhetően tökéletes komposztnak bizonyult, ráadásul mivel limonénolajjal öblítették át, az invazív gyomok nem tudtak kifejlődni, az őshonos fák, cserjék és fűfélék azonban sűrűn benépesítették a területet. A Narancshéj Projekt pedig ezáltal héthektárnyi példája annak, hogy a növényi hulladékot nem szabad kidobni, újrafelhasználásával többszörösen visszaadhatjuk a természetnek azt, amit tőle kaptunk.