Tudtad, hogy a narancs héja mérgező?

Borítókép: Tudtad, hogy a narancs héja mérgező?
Gomba- és baktériumölő szerekkel, növényvédő szerekkel kezelik őket.

Fenséges az illata is, hát még az íze a sütibe reszelt vagy a forralt borban gőzölgő citromhéjnak... De azt tudtátok, hogy nem mindegy, milyen citromot vásárolunk? Most nem is első sorban az érettségére vagy a méretére gondolunk, hanem a szállítás alatti mesterséges érlelésre. Körülnéztünk egy kicsit a déligyümölcsök háza táján. Mint annyi minden mást, érdemes körültekintően vásárolni ezt is.


Fotó: Photl.com

A citromot, banánt, narancsot, grapefruitot, mandarint zölden szüretelik, s a szállítás során gombaölő szerekkel akadályozzák meg a gyümölcsök tárolási betegségeit. Gomba- és baktériumölő szerekkel, növényvédő szerekkel kezelik őket, a súlyveszteség megelőzésére pedig vékony viaszréteggel vonják be a gyümölcsöket.

A kémiai szerek két csoportját használják: felszívódó és a gyümölcs héján megtapadó anyagokat. Ez utóbbi alapos mosással eltávolítható, de a felszívódó szerek csak természetes lebomlás során fognak eltűnni. Egyes kutatások szerint ez a tárolási hőmérséklettől is függ, hiszen szobahőmérsékleten hamarabb lebomlanak, de még ehhez is kb. 70-80 napra van szükség.


Fotó: Photl.com

Az így kezelt gyümölcsök héjának fogyasztása nem javasolt. A déligyümölcsök bizonyos kémiai szerekkel történő kezelése engedélyezett, de mindig fel kell tüntetni a csomagoláson, hogy mikor, milyen szerrel kezelték. Nálunk ez a déligyümölcsök általában ömlesztett formában történő árusítása miatt nem valósul meg, ezért a gyümölcsök héját soha ne dolgozzuk fel, csak a gyümölcshúst és a levet. (Ezt egyes áruházakban már szerencsére ki is írják a déligyümölcsöknél.)

Mindig alaposan mossuk meg felhasználás előtt, hogy a darabolásnál ne vigyük a vegyszert a belső részekre. Ha mégsem szeretnénk kihagyni a fenséges citromhéjat, narancshéjat a receptből, vásároljunk vegyszermentes gyümölcsöt bioboltokban vagy szárított citrom- és narancshéjat zacskóban.

Lekvárcímkék 2014: eper, narancs, meggy - kattintsatok!