Megindító, ahogy a békésen tüntető amerikai tömeg együtt énekel a rasszizmus ellen

Borítókép: Megindító, ahogy a békésen tüntető amerikai tömeg együtt énekel a rasszizmus ellen Forrás: twitter.com
Az ének mindennél erősebben összekovácsol egy tömeget, hiszen mélyről hozza fel a közös érzéseket. Éneklő emberek csoportjában részt venni vagy egyszerűen csak figyelni őket mindig megérintő, meghatározó élmény. Bizonyíték rá a videó is, amit a szerdai washingtoni tüntetésről posztolt a Twitteren az egyik résztvevő.

Amíg egy társadalomban megjelenik a szolidaritás, van rá remény, hogy a hibák kimoderálódnak. Ha azonban eluralkodik a közöny, a fejlődés megreked. Ezért is olyan felemelő látni, ahogyan a békés tüntetők a washingtoni Fehér Ház előtt együtt éneklik Bill Withers világslágerét, a Lean on me-t (magyarul kb. számíthatsz rám, a támaszod leszek).

A pár napja utcára vonult protestálók bekapcsolták telefonjaikon a zseblámpa funkciót, és a mobilokat magasba emelve együtt zengték a refrént, hogy ezzel tüntessenek a rasszizmus ellen. Az akció szervezőinek olyan demonstrációt akartak létrehozni, ami más arcát mutatja a megmozdulásoknak, mint a fosztogatás és az agresszió.

Másnap egyébként Minneapolisban szerveztek három egyházi megemlékezést is a rendőri brutalitásnak áldozatul esett George Floyd emlékére, szombaton pedig Raefordban, Floyd szülővárosában folytatódik a megemlékezés sorozat. A temetésre kedden kerül sor Houstonban, ahol a meggyilkolt férfi Minneapolisba költözése előtt élt.

Íme még pár megmozdulás, ami mutatja, hogy tiltakozni békésen is lehet.