5 bevett mai szokás, ami miatt egykor máglyán végezted volna

Borítókép: 5 bevett mai szokás, ami miatt egykor máglyán végezted volna Forrás: Canva (Tatyana Cherkashina)
Ásványból ékszerek, gyógynövényes főzetek, horoszkóp olvasása, holdhoz igazított rituálék... Csak néhány dolog, ami miatt pár száz évvel ezelőtt boszorkányság vádja miatt máglyán végeztük volna. Miért tűnhetettek bizonyos dolgok misztikusnak az adott korban?

Édesanyám hat ujjal született. A hatvanas évek közepén a plusz kisujjat eltávolították, mára egy pici pukli jelzi azt, hogy valamikor még egy ujjacska díszelgett a bal kezén. Nincs vége a történetnek; a puklit örököltem! Pont, mint anyukámnak, születésem óta az én bal kezemen is ott csücsül egy kisujj csonk. Fun fact: tudtad, hogy Ady Endre is polidaktiliával, vagyis sokujjúsággal született?

Az ősmagyar hit szerint a táltosok születnek több ujjal. És akkor most vallomás következik: gyerekkorom óta vonzanak a boszorkányos, mágikus dolgok. Megfigyeltem a szokásaimat, a környezetem szokásait és megállapítottam, hogy hónapról-hónapra több olyan dolgot is csinálunk, amiért nem is olyan régen máglyán égtünk volna.

Forrás: Canva (Edalin)

A boszorkányság története során számos ember vált vád tárgyává olyan hétköznapi dolgok miatt, amelyeket a kor szokásai és tudatlansága miatt misztikusnak vagy sátáni eredetűnek tartottak. Ezek a vádak gyakran tragikus következményekkel jártak az érintettekre nézve, és később, a történelem során elítélték és elvetették őket. Ebben a cikkben sorra veszem azokat a mára hétköznapi dolgokká vált szokásokat, amelyekért korábban boszorkánysággal vádoltak volna meg az embereket, és megpróbálom magyarázni, miért tűnhetett ezek misztikusnak az adott korban.

Gyógynövények és növényi gyógyítás

A középkorban és a kora újkori Európában sokan számoltak be gyógynövények használatáról, hogy megszabaduljanak különböző betegségektől vagy fájdalmaktól. Azok, akik értettek a növények gyógyító tulajdonságaival, gyakran boszorkánysággal vádoltak meg. Az embereknek kevés tudomásuk volt a gyógynövényekről és azok hatásairól, így a természetes gyógymódok titokzatosnak és sátáni tevékenységnek tűnhettek.

Itt, az ÉVA Magazin online hasábjain sokszor írtunk már gyógyteákról, gyógyfőzetekről, a beteges időszak alatt sokszor kortyolgatjuk, inhalálunk velük. Jó, hogy ma élünk és nem 300-400 évvel ezelőtt.

Forrás: Canva (JanPietruszka)

Alternatív gyógyászat

A középkorban és az azt követő évszázadokban számos alternatív gyógyászati módszer létezett, például a varázslatos tapintás, a varázslatos italok vagy a mágikus mantrák alkalmazása. Azok, akik ilyen módon próbáltak gyógyítani, könnyen boszorkányság vádjával találhatták magukat szemben, mivel a tudományosan alátámasztatlan módszerek misztikusnak és sátáni eredetűnek számítottak.

Csillagászat és asztrológia

A középkori és korai modern korban a csillagászat és az asztrológia ismeretlen és misztikus területek voltak az emberek számára. Azok, akik ezen a területen dolgoztak, gyakran kapcsolatba hozták a boszorkánysággal, mivel a csillagok és bolygók mozgásait értelmezve próbálták megjósolni a jövőt. A tudományos megértés hiánya miatt az asztrológia és a csillagászat misztikusnak és sátáni tevékenységnek számított.

A napi, heti, havi horoszkópos cikkeink miatt is biztosan máglyán éltünk volna. Tényleg, olvastad már a szeptember havi horoszkópodat?

Forrás: Canva (Thinnapat)

A természeti jelenségek megmagyarázása

Az időjárás, az évszakok változása és más természeti jelenségek a múltban gyakran misztikus vagy sátáni eredetű magyarázatokkal rendelkeztek. Például a viharokat vagy a természeti katasztrófákat a boszorkányok művének tartották. A tudományos megértés hiányában az ilyen jelenségek mögött rejtélyes erőknek tulajdonítottak, és az emberek könnyen boszorkánysággal vádoltak meg, ha hirtelen és megmagyarázhatatlan események történtek.

Különleges képességek és intuíció

Azok az egyének, akik rendelkeztek különleges képességekkel vagy intuícióval, gyakran boszorkányság vádjával találhatták magukat szemben. Az emberek nem értették meg, hogy mi okozza ezeket a képességeket, és gyakran sátáni vagy misztikus erőkhöz kötötték őket. Hányszor van manapság bármilyen megérzésünk, amiről nyíltan beszélünk? Vagy az álmok, hogy messzebbre menjek; jósló álmokról hányszor ejtünk bátran szót?

A fent említett példák azt mutatják be, hogy a tudományos ismeretek hiánya és a különböző kultúrák hiedelmei miatt számos hétköznapi dolog vád tárgyává válhatott a boszorkányság időszakában. A világ tudományos fejlődése és a megértés növekedése lehetővé tette, hogy ezeket a dolgokat jobban megmagyarázzuk és megértsük, és elhagyjuk azokat a téves hiedelmeket és gyakorlatokat, amelyek a boszorkányság vádjaihoz vezettek. Ma már nem tartjuk ezeket a tevékenységeket misztikusnak vagy sátáni eredetűnek, hanem tudományosan megalapozott megközelítéseknek és gyakorlatoknak tekintjük őket.

Nézd meg a lenti galériánkat is! 5+1 horrorfilm, amit a boszorkány rajongóknak muszáj látniuk.