5 tipp, ha az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi készülődést: csak semmi pánik, van megoldás!

Borítókép: 5 tipp, ha az utolsó pillanatra hagytad a karácsonyi készülődést: csak semmi pánik, van megoldás! Forrás: Jonathan Borba/ Pexels
Ha idén nem értél rá már novemberben elkezdeni a karácsonyi készülődést, vagy egyszerűen csak eleged van az ünnep körüli túlzott felhajtásból, akkor bizonyára jól jönnek (a majdnem) az utolsó pillanatban is hasznosítható tippjeink.

Ez a cikk az Éva Magazin 2013-as Adventi lapszámában jelent meg először: Csak semmi pánik!" címmel. Tudtad, hogy korábbi lapszámainkat újra megvásárolhatod? Kattints ide!

AZ EGYSZERŰ IS NAGYSZERŰ

Az utolsó pillanatban derül ki, hogy lesz néhány plusz vendéged a karácsonyi vacsorán és nincs elég ünnepi porcelánod. Mi lesz így a gyönyörűen terített asztallal? Elő a hétköznapi étkészlettel, amit ötletes díszítéssel tehetsz egységessé. Nem kell bonyolult dolgokra vagy az évben csak egyszer használatos dekorációra gondolni: ha szép szalvétát és néhány egyszerű hajtogatási mintát használsz, mindenki dicsérni fogja a terítést. Díszíthetsz még tűlevelekkel, tobozokkal – egyszerű és jól mutat. Végül is az az idő számít, amit a vendégeiddel töltesz, nem pedig az, hogy neked legyen a legszebb asztalod a környéken.

Forrás: Olena Bohovyk / Pexels

CSOMAGOK EGYENRUHÁBAN

Ha a tizedik ajándék becsomagolása után már egy nagyáruház csomagolóosztályán érzed magad (mindenféle mintájú papírok, szalagok, kártyák hevernek szerteszét), ideje változtatni! Egységesítsd a stílusodat: csomagolj mindig mindenkinek ugyanolyan színű papírba. Ha nem karácsonyi mintásat választasz, hanem például arany- vagy ezüstszínűt, akkor akár születésnapra, névnapra is használhatod, és nem hányódik majd a legkülönbözőbb helyeken több tekercs megmaradt karácsonyi papírod.

LÉNYEGRETÖRŐN

A karácsonyi menühöz készíts tervet és ragaszkodj hozzá. Ha két héttel korábban kiválasztod a recepteket és összeírod a hozzávalókat, még bőven tudod tartani magad a hadi tervhez. A következő lépésben ellenőrizd a hűtőt és a kamrát. Mi az, ami már megvan? Mi járt le? Mi az, amire tényleg szükség van? Csak ezután indulj vásárolni. Időt és pénzt spórolsz azzal, ha csak azt veszed meg, amire tényleg szükség lesz, és nem tömöd tele a hűtőt „majd valamire jó lesz” dolgokkal.

Forrás: Valeria Boltneva/ Pexels

AJÁNDÉK VÉSZHELYZETRE

Váratlanul olyantól kapsz ajándékot, akinek te nem készültél semmivel sem. Nem gond! Még december elején vásárolj néhány jó minőségű csokit, csomagold be szépen, tárold biztos helyen, és ilyenkor csak elő kell venned. Ha nem akarsz csokit adni, bespájzolhatsz borból, gyertyából, aszalt gyümölcsből, teából, kávéból is, a lényeg, hogy legyen tartalékod.

ELAPRÓZVA KÖNNYEBB

A nagy vendégség nagy rendetlenséggel jár. Ne várj a rendrakással addig, amíg vendégeid elmennek. Ha időnként két-három percet már a vendégség alatt rászánsz, hogy be- és kipakold a mosogatógépet vagy kidobd (esetleg eltedd későbbre) a használt csomagolópapírokat, máris kevesebb marad a végére. Ha több napig nálad alszanak a vendégek, akkor minden nap 15–20 percet szánj rendrakásra, hogy ne utána kelljen vele órákat töltened.

Az alábbi galériában pedig 6 tippet hoztunk, hogy stresszmentes legyen az idei karácsony!

Megjelent az ÉVA ADVENT! Már kapható az újságárusoknál és a képre kattintva!