Lassan újranyitnak az iskolák, de melyik országban mikor és mit jelent ez ránk nézve?

iskola,újranyitás Forrás: Getty Images
Néhány EU-országban már kitűzték az iskolák újranyitásának dátumát; a közvéleményt enyhén szólva megosztották a sokak által korainak tartott intézkedések.

Ami a „normális életbe” való visszatérést illeti, az Európai Bizottság Elnöke, Ursula van der Leyen EU-szinten hosszú távú, összehangolt intézkedéseket sürget, míg a WHO fokozott óvatosságra intette a világ államait. Ennek ellenére a koronavírus-járványt legsúlyosabban megszenvedő országokban is egyre többfajta üzlet kinyitását engedélyezték, persze csak apránként és fokozott higiéniai előírások betartása mellett. Most azt néztük meg, mely országok tervezik a közeljövőben újra kinyitni az állami iskolákat.

Magyarországon jobbára írásbeli érettségik lesznek, ezek azonban elkezdődnek az eredetileg kiírt dátum szerint május 4-én. Az érettségiket a rendkívüli helyzetre való tekintettel úgy szervezik meg, hogy egy helyiségben ne tartózkodjanak 10 főnél többen. Előrehozott érettségire nincs lehetőség, viszont nem kötelező érettségi vizsgát tenni; ez őszre is halasztható, de aki ősszel érettségizik, az csak a következő évben nyerhet felvételt a felsőoktatásba.

Hogy mikor kezdődik el újra az oktatás az iskolákban, mikor nyitnak ki az óvodák Magyarországon, arról még nincs döntés és a legtöbb ország vezetése szintén úgy gondolja, hogy korai lenne még döntést hozni. Ám vannak országok, amelyek már óvatosan oldalazva ugyan, de megtették az első lépéseket:

Dániában április 15-én kinyitottak az általános iskolák (legalábbis az állami intézmények egy része); még csak 11 éves korig járhatnak a gyerekek iskolába és óvodába, természetesen nagyon szigorú higiéniai előírások mellett. Dánia az első európai ország, amely újranyitja az iskoláit egy hónap távoktatás után. A dán közvéleményt erősen megosztja az intézkedés; az NPR tudósítása szerint egy Facebook-csoport is indult „Az én gyerekem nem lesz a COVID-19 kísérleti nyula” címmel, aminek pár nap alatt több tízezer tagja lett. Vagyis sokan nem engedik iskolába a gyereküket az enyhítő intézkedés ellenére sem.

Norvégiában április 20-án, hétfőn kinyitnak az állami óvodák, egy héttel később pedig a 1-4. osztályos gyerekek járhatnak iskolába. „Az a célunk, hogy a gyerekek még a tanév vége előtt álljanak vissza az iskolába járásra valamilyen formában” – idézi a CNN a miniszterelnök, Erna Solberg nyilatkozatát, aki szerint van ok „óvatos optimizmusra”.

Csehországban április 20-tól több lépcsős ütemezés szerint térhetnek vissza a gyerekek az iskolába, a többségük május második felében. Az érettségi vizsgákat és a záróvizsgákat megszervezik. Az oktatás teljes egészében biztos nem áll helyre szeptember előtt.

Németországban május 4-én indul be az oktatás országszerte, de a legnépesebb német tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában már április 20-án elkezdődik a tanítás. A döntés parázs vitákat váltott ki a teljes német közvéleményben, ideértve a politikai elitet is; a Stuttgarter Zeitung “Armin Laschet, a nyomulós” szalagcímmel fejezte ki a véleményét a tartomány miniszterelnökéről.

Franciaországban május 11-ig hosszabbították meg a rendkívüli helyzetet, és ezt követően fokozatosan egyre több óvoda, általános és középiskola nyitja meg a kapuit Macron elnök bejelentése szerint. Franciaország egyike azon államoknak, amelyre a legkeményebben sújtott le a koronavírus; április 15-én 106 ezer regisztrált fertőzöttet és több mint 17 ezer áldozatot tartottak nyilván.

Nézegess vicces fotókat karanténban ragadt szülőktől: