„Nem tudok nem íróként olvasni" – Interjú Szentesi Évával

Borítókép: „Nem tudok nem íróként olvasni" – Interjú Szentesi Évával Forrás: Pap Dávid
Nyári lapszámunk fő témája az olvasás volt, ami azonban nyár elmúltával is éppolyan fontos téma marad, hiszen a jó könyvekből sosem elég. A témakör kapcsán még júniusban indítottunk interjúsorozatot. A következő részében Szentesi Éva író osztja meg velünk legkedvesebb olvasmányélményeit, és mesél a könyvekhez fűződő különleges kapcsolatáról is.

– Íróként mennyire olvasol kritikus szemmel? Vagy egy jó könyvben el tudsz annyira merülni, hogy nem „szakmai" szemmel forgatod a lapokat?

– Rettenetesen válogatós vagyok, azt a történetet, ami az első tíz oldal után nem ránt be magával, nem olvasom tovább. Ezen áll vagy bukik minden, sőt, ha nagyon igazságtalan akarok lenni, akkor ez már az első oldalon eldől. Sőt, az első mondatoknál. Szóval nem tudok nem íróként olvasni. Ami a nagyobb baj, hogy nem tudok nem íróként létezni az élet más területein sem. Merthogy nemcsak akkor írok, amikor leülök a gép elé és ütöm a billentyűzetet, hanem mindig.

– Mik azok a könyvek, amik nagyon mély és meghatározó érzéseket váltottak ki belőled, amiket akár többször is újra olvasol, mégsem tudsz megunni?

– Sok ilyen van. A mély, velőtrázóan erőteljes, csontomig hatoló történeteket keresem, az olyasmiket, amikbe beleborzongok, amikből el tudok pakolni mondatokat a rosszabb napokra a lelkem éléskamrájába. Cserna Szabó András, aki régi tanárom, és legutóbbi könyvem szerkesztője is (volt olyan piszok mázlim, hogy ezt elvállalta) köteteit többször elolvasom, és még nem tudtam megunni. Ő egy zseni, és ezt nem én mondom, hanem tényleg az. Bámulatosan jól ír, és a könnyeim potyognak, annyira nevetek, amikor őt olvasom. Persze, az ő történetei nem a szónak abban az értelmében hatolnak a csontomig, de vannak a tarsolyomban ilyen könyvek is. Például Szabó Magda: Az őz, vagy Patricia Lockwood: Erről nem beszélünk. De tudnám folytatni a sort Szabó T. Annával, Tóth Krisztinával vagy Marquezzel.

Forrás: Pap Dávid

– Az adott könyv írója, vagy inkább a története miatt ragadsz meg egy könyvet?

– A kedvenc íróim kötetei kiváltságot élveznek, de nyilván nem mindegyik hat rám ugyanúgy. Ezért újból és újból esélyt adok friss, vagy általam még nem ismert hangoknak. Aztán van, hogy nagy meglepetések érnek.

– Milyen jellegű könyvek tudnak legjobban kikapcsolni?

– Az olyanok, amik az emberi kapcsolatokról szólnak, velősek, könnyen olvashatóak annak ellenére is, hogy nehéz témákról szólnak.

Forrás: Pap Dávid

– Könyvtárba szeretsz jobban járni, vagy inkább vásárolod a könyveket?

– Nem járok könyvtárba, vásárolom a könyveket vagy ajándékba kapom. Erre sosem sajnálom a pénzt. A könyvespolcom is jelentőségteljes.

– Most épp milyen könyv van az éjjeliszekrényeden?

– Sosincs csak egy, egyszerre sosem csak egy kötetet olvasok. Most épp ezek: Zoltán Gábor: Orgia, Ali Smith: Tél, Réz Anna: Mardos és Janosov Milán: Data (Így hálóznak be az adataid).