20 éve halt meg Hundertwasser – színpompás fotókon munkásságának legjava

hundertwasser,építészet Forrás: Getty Images
Éppen 20 éve, 2000. február 19-én hunyt el – tragikusan váratlanul – a 20. századi építészet és festészet egyik legismertebb fenegyereke.

Friedensreich Hundertwasser életművében és személyiségében a játékosság és a meg nem alkuvás elegyedett különleges, senkivel össze nem hasonlítható módon.

Friedrich Stowasser néven született 1928. december 15-én, Bécsben. Édesanyja révén zsidó származású volt, ezért a háború előtt és alatt sokszor kellett mutogatnia katolikus keresztlevelét; még a Hitlerjugendbe is belépett, hogy megmeneküljön az üldözések elől.

A háború után vette fel művésznevét: a Friedensreich szabad-uralmat (vagy ilyesmit) jelent, az eredeti családi nevében pedig a “sto” szó szláv nyelveken százat jelent, innen jött a Hundertwasser.

Az 50-es, 60-as években rengeteget festett és utazott Olaszországban, Franciaországban; sokat élt Párizsban, ahol kiállítása is nyílt. Zászlókat, bélyegeket, pénzérméket is tervezett.

Kétszer nősült, de mindkét házassága alig néhány évig tartott.

Mindig is a természetközeli élet vonzotta; több farmot is vásárolt, előbb Európában, majd a 70-es években Új-Zélandon. Bár ekkor már világszerte egyre több kiállítása nyílt, gyakran ide tért vissza, és élete utolsó éveiben leginkább itt élt.

1986-ban nyílt meg legismertebb műve, a Hundertwasser-ház, amely szinte azonnal Bécs egyik legfontosabb turistalátványossága lett.

2000. február 19-én szívroham végez vele a Queen Elizabeth II. nevű hajón, Új-Zéland közelében. Kívánságára választott hazájában, farmján temetik el.

A galériában válogatást találtok Friedensreich Hundertwasser legfontosabb műveiből.