Hollywood, segíts a koronavírus elleni harcban! – írja egy amerikai doktornő

koronavírus,orvos Forrás: Getty Images
„Nektek van a legkiterjedtebb kapcsolatrendszeretek”, írja egy bostoni neurológus, és felsorolja, hányféle módon segíthetnek a hollywoodi hírességek a koronavírus legyőzésében.

Segélykérő véleménycikket írt a variety.com-nak egy bostoni neurológus, Dr. Mallika Mendu.

„Nektek van a legkiterjedtebb kapcsolatrendszeretek – írja. – Mondjátok meg a rajongóitoknak, hogy maradjanak otthon.” – De ez még egyáltalán nem minden, amit kér.

Most többre van szükségünk, mint a művészetetekre: cselekednetek kell.

„Az ápolók, orvosok és egészségügyi dolgozók már hozzászoktak ahhoz, hogy mindenféle nehéz helyzetben teljesítsenek. Megszoktuk a 80 órás munkahetet, a nehéz döntéseket, azt, hogy a páciensek és családjuk érdekeit a magunké fölé helyezzük.De még soha nem kerültünk szembe olyan jelenséggel, mint a koronavírus.

Már most szabályokat kell szegniük, hogy több védőfelszerelésük legyen

„A védőferszerelés eleve korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre, és ami van, az is vészesen fogy. Újrahasználunk maszkokat, amiket nem szoktunk újrahasználni. Nem eszünk és iszunk a műszakunk alatt, mert félünk, hogy ahhoz hozzá kell érnünk a maszkunkhoz és megfertőzzük magunkat. Az N95-ös típusú lélegeztetőgépek, amelyeket általában bármilyen légzőszervi fertőzésnél használunk, most csak a legveszélyeztetettebbek számára vannak fenntartva. A legjobban a következő hetek miatt aggódunk. Lesz mivel megvédeni magunkat, ha tovább nő a koronavírus-fertőzöttek száma?

Mit tehet Hollywood?

Muszáj példát mutatnotok és motiválnotok a rajongóitokat – folytatja Dr. Mendu –, hogy gyakorolják a szociális távolságtartást.

Sok művész már eddig is sok hasznos, informatív posztot közzétett a közösségi felületein az elzárkózásról és a saját tapasztalataikról. Még több ilyenre van szükségünk; különösen a fiatalok kell, hogy megértsék a helyzet súlyát. El kell érnetek a rajongóitokat, magyarázzátok el nekik, miért rossz ötlet például tömegekben strandolni. Osszatok meg velük inspiráló fotókat orvosokról és ápolókról, akik a frontvonalban küzdenek.”

Szükségünk van védőeszközökre, különösen maszkokra, lélegeztetőgépekre, fertőtlenítőkre, kesztyűkre, köpenyekre, mégpedig most. Adjátok oda, amitek van:

a helyi kórházaknak, és osszátok meg másokkal a tapasztalataitokat. Biztassátok a rajongóitokat, munkatársaitokat, hozzátartozóitokat, hogy ők is cselekedjenek így. Akár 10-20 maszk elég lehet egy egész egységnek egy műszakra. Egy kis adag kézfertőtlenítő akár napokra elláthat egy teamet, hogy alkalmazhassák a kézhigiénia gyakorlatát és megvédjék magukat és a pácienseiket.

Ti kapcsolatban állhattok a manikűrös, fodrász, sminkes szakma krémjével, akik rendelkezhetnek ilyen eszközökkel. Kérlek, bátorítsátok őket, hogy adják oda, amijük csak van. Az olyan tévésorozatok, mint a Grace Klinika vagy a Station 19 már átadták a náluk levő maszkokat, köpenyeket és kesztyűket, amelyek egykor kellékekként szolgáltak a forgatásokhoz. Ha tudtok más kórházsorozatok, amelyeknek a kelléktárában még lapulnak ilyen orvosi eszközök, ideje levenni a polcról és postára adni őket.

A ti szakmátok elképesztően termékeny és kreatív. Kiterjedt kapcsolatrendszeretek van. Mozgósítsátok a divatiparban, alkoholosital-szektorban, termékfejlesztésben járatos üzlettársaitokat, hogy találják ki, hogyan lehetne még további védőeszközöket termelni. Már divattervező cégek is beálltak a sorba, például Christian Siriano, aki otthonról dolgozó csapatát ráállította a maszkvarrásra. A helyzet az, hogy a divatipar minden varróasztalára szükségünk van. Rengeteg hírességnek van saját alkoholmárkája. Már most léteznek kisebb szeszfőzdék, amelyek kézfertőtlenítőt készítenek a rendelkezésükre álló alkoholból és kórházaknak adományozzák őket. A ti vodkát vagy gint forgalmazó márkátok vajon csatasorba állítható? Kérlek, gondoljátok át.

A nemzetközi kapcsolatrendszeretekre is szükségünk van. Vegyétek igénybe őket, hogy segítsenek a termelésben és kézbesítésben.

És végül: ez a válság hetekig, akár hónapokig fog tartani. Létszükséglet, hogy éberen, tudatosan álljunk hozzá ehhez a kritikus időszakhoz. Segítenetek kell abban, hogy jókedvre derítsétek az embereket, inspiráljátok őket, ráirányítsátok a figyelmüket arra, hogy mi történik a kórházakban.

Mi továbbra is gyógyítunk titeket és a szeretteiteket. Most nem szégyelljük kimondani, hogy a segítségetekre és a támogatásotokra van szükségünk.”

Orvosok, nővérek üzenetei a kórházból: mi értetek dolgozunk, ti maradjatok otthon értünk. Nézd a galériát: