A magyar színésznő, akiért még egy Nobel-díjas drámaíró is rajongott: Hidvéghy Valéria története

Borítókép: A magyar színésznő, akiért még egy Nobel-díjas drámaíró is rajongott: Hidvéghy Valéria története Forrás: Fortepan / Fortepan
Hidvéghy Valéria nevét kevesen ismerik, pedig alig 7 éves karrierje során összesen 46 filmben mutatta meg tehetségét.

Hidvéghy Valéria, születési nevén Kovács Valéria Erzsébet Henrietta 1914. június 12-én látta meg a napvilágot Budapesten. Szülei kérésére a gimnázium elvégzése után tanítónői oklevelet szerzett, és bár próbálták őt távol tartani a színpad világától végül nem sikerült. Beiratkozott a Színiakadémiára, amit 1939-ben végzett el, vezetéknevét pedig Hidvéghyre változtatta, édesapja első felesége után.

1939 és 1941 között tagja volt a Vígszínháznak és a Pesti Színháznak, 1942-43-ban pedig az Új Magyar Színházhoz szerződött, miközben egyre több magyar filmben kapott szerepet. 1944 után már kevesebb lehetőségre mondott igent és az írással kezdett foglalkozni. Közben megismerte első férjét, a nála húsz évvel idősebb Jakabffy Tibort. A dúsgazdag férfi rajongott a nőért, ám az anyja már kevésbé és mindent megtett azért, hogy a menyét a házasságon kívül lássa. Tervei végül célt értek és a pár útjai elváltak.

Forrás: Wikipédia: Hidvéghy Valéria
Az 1942-ben bemutatott Őrségváltás című filmben.

Ezután, 1946-ban Hidvéghy Valéria Párizsba utazott az eredetileg Lehel Gábor néven született Gabriel Pascal meghívására, aki egy próbafelvételt szeretett volna készíteni a magyar szépséggel. A munkakapcsolatból rövidesen szerelem lett, és 1947-ben össze is kötötték az életüket.

Forrás: Wikipédia: Gabriel Pascal
Gabriel Pascal 1938-ban.

Valéria Gabriel Pascal révén ismerte meg George Bernard Shawt, ugyanis férje vette meg az írótól a Pygmalion címá mű filmes jogait – egyébként mindössze 1 fontot fizetett érte. Az akkor már irodalmi Nobel-díjas szerző beleszeretett a nála közel 58 évvel fiatalabb nőbe, aki idővel nemcsak a múzsája, de a szeretője is lett. Gabriel pedig bár tudott a viszonyról mégis szemet hunyt felette. Shaw 1950-ben hunyt el, kései szerelmére hagyva a Pygmalion és az abból készült, 1964-ben bemutatott My Fair Lady szerzői jogait. Mondanunk se kell, hogy a többek közt 8 Oscar- és 3 Golden Globe-díjjal jutalmazott filmmusical mennyi pénzt hozott az örökösnek!

Forrás: Wikipédia: George Bernard Shaw
Shaw 80 évesen, 1936-ban.

Gabriel Pascal 1954-ben hunyt el. Valéria később hozzáment George T. Delacorte Jr-hoz, aki könyvkiadójával vált ismertté. Később az ő bíztatására írta meg neje az 1970-ben kiadott, Az ​ördög és tanítványa című könyvet, amiben őszintén mesél az életéről, második férjéről és a néhai íróhoz fűződő kapcsolatáról is. A tengerentúlon csak Valerie Pascal Delacorte néven ismert magyar színésznő 2011-ben hunyt el a floridai Palm Beach Gardensben. 97 évet élt!

(Képek: Wikipédia: Hidvéghy Valéria, George Bernard Shaw, Gabriel Pascal)