Elfogták a svájci farkas gyilkosait: hivatásos vadász is van köztük

Borítókép: Elfogták a svájci farkas gyilkosait: hivatásos vadász is van köztük Forrás: Pexels/ Vincent M.A. Janssen
Bizonyosan sokan emlékeznek arra, hogy mekkora felháborodást keltett annak a védett farkasnak az elpusztulása, aki az M237-es jeladóval volt ellátva. A fokozottan védett állat barangolását sokan kisérték figyelemmel, azonban 2023. április elején a nyomkövető hirtelen elhallgatott, így azonnal felmerült a gyanú, hogy a farkas elpusztult. Ám senki sem volt arról meggyőződve, hogy az állat természetes halált halt.

Frissítés:

Sajtóinformációk szerint az egyik elfogott hivatásos vadász rábízta 9 éves gyermekét a másik őrizetbe vett férfira, aki odaadta neki saját fegyverét. Az értesülések szerint a farkast a gyerek lőtte le.

Sokan úgy vélték, hogy a farkas nem természetes halált halt, hanem emberi beavatkozás folytán pusztult el. Így az Aggteleki Nemzeti Park jelzése alapján, KR NNI Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiemelt Ügyek Osztály Környezeti Bűnözés Elleni Alosztálya 2023. április 8-án nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen természetkárosítás bűntett elkövetése miatt.

A nyomozás pedig folyamatosan tartott az elmúlt időszakban, ugyanis a KR NNII nyomozói kutatásokat hajtottak végre, illetve bizonyítékokat gyűjtöttek az eset kapcsán, sőt tanúkat is kihallgattak. A beszerzett adatok és az információk elemzése folytán egyre közelebb kerültek a nyomozók az elkövetőkhöz. Ahhoz, hogy még alaposabban tudják rekonstruálni a helyzetet, még a svájci hatóságokkal is felvették a kapcsolatot, sőt különböző társhatóságokat is belevontak a büntetőeljárásba.

Az alapos nyomozás következtében a nyomozók megállapították, hogy a gyanú szerint a M237-es védett farkast, 2023. április 1-jén, Hidasnémeti külterületén egy vadászó társaság tagjai pusztították el, akik az állat elpusztulását követően a tetemről levágták a jeladót, és azt a Hernád folyóba dobták. Ezt a későbbiekben búvárok találták meg. A nyomozás során az is kiderült, hogy a társaság tagjai között hivatásos vadász is volt, és az elkövetők azzal is tisztában voltak, hogy védett ragadozóról van szó. Azonban arról, hogy az elpusztult állat teteme hol van, nincs információja a hatóságoknak.

A két szabolcsi férfit a KR NNI 2023. augusztus 2-án hajnalban fogta el, és az elkövetők egyikének az elfogásához a Terrorelhárítási Központ munkatársainak a segítségét kérték. Ennek oka az volt, hogy a gyanúsított saját lőfegyverrel rendelkezett. A két férfit természetkárosítás, lőfegyverrel vagy lőszerrel való visszaéléssel és egyéb bűncselekmények elkövetésével gyanúsították meg a nyomozók. Kihallgatásukat követően bűnügyi őrizetbe kerültek, és letartóztatásukat is kezdeményezték.

(Police)