Darwin-díj – mikor a fagyi visszanyal

Borítókép: Darwin-díj – mikor a fagyi visszanyal
"Csupán két dolog végtelen- az univerzum és az emberi hülyeség, az univerzumban nem vagyok teljesen biztos" (Albert Einstein)

Charles Darwin, az evolúcióelmélet atyja talán maga sem gondolta volna, hogy egy olyan díj névadója lesz, ami a halállal kapcsolatos. Azt pedig végképp nem, hogy a vicces halálokról ma már egyből ő jut eszünkbe. Pedig a Darwin díj pontosan erről szól – tisztelgés azok előtt, akik saját maguk megsemmisítésével nagyban hozzájárultak az emberi faj genetikai tökéletesedéséhez.

Bármit a delíriumért
Michael alkoholista volt. Nem is akármilyen alkoholista: a végbelén keresztül szerette a likőrt fogyasztani. A felesége szerint „a beöntések rabja volt”, és rendszeresen élt az alkoholizálás e módszerével. Célját mindig elérte: a masszív, patológiás részegséget. Az üzlettulajdonos ugyanis egy fájdalmas torokbetegség folytán képtelen volt az alkoholt szájon át fogyasztani, így a beöntést már szinte rutinosan végezte. Annál megdöbbentőbb, ami később történt.
Élete utolsó éjszakáját egy végzetesen vad partiban töltötte – másfél literes sherryből két üveg, azaz több, mint 100 uncia alkohol egyenesen a végbélbe.
Legtöbbünk mikor már eleget ivott, egyszerűen megálljt parancsol magának, vagy „elszenvedi”, ahogy az alkohol eltávozik a szervezetéből (ki angolos eleganciával, ki kevésbé). Michael azonban hiába gondolta úgy – egyébként tévesen –, hogy elég, a szervezetbe vitt alkohol felszívódása folytatódott. A másnap reggelt már nem érte meg. Az 58 éves férfi kiváló munkát végzett, hogy testét jó időre konzerválja. Toxikológiai jelentések kimutatták, hogy vérének alkoholszintje 47 százalékon állt.
Annak érdekében, hogy valaki kiérdemelje a Darwin-díjat, a jelöltnek ítélőképességének meghökkentő hiánya miatt kell kikerülnie a génállományból. 3 liter sherry a farban pedig enyhén szólva megüti a mércét.

Forgalom, sztráda, hólyag
Fiatal olasz párocska autóval nyaralni indul. Már beesteledett, a férfi ráeszmél, hogy rettentően kell vizelnie. Nem is hezitál sokat, leparkol az út szélén, nem törődve a köddel, vagy az éjszakai sötétséggel – vesztére. A helyszínelő rendőröknek és a kocsiban hagyott barátnőnek nem tartott sokáig kideríteni mi történt, az autó ugyanis – mint utóbb kiderült – egy felüljárón parkolt. A korlátot átugró férfi megkönnyebbülés helyett kilenc métert zuhant; azonnal meghalt.

Igenis, apu!
2000-ben történt. Andrew és menyasszonya együtt éltek Dover Townshipben, hat gyermekükkel. De hogy is lett a hétköznapi egyszerű vitából komoly büntetőügy?
Egy szelet csokitortával. Amely eltűnt. Andrew tíz éves kisfiát gyanúsította a torta megdézsmálásával. Az apa és fia közti nézeteltérés akkor vett drámai fordulatot, mikor kettesben maradtak a garázsban. A férfi a vita hevében tízéves gyereke kezébe nyomott egy tizenkét centi hosszú kést, azzal, hogy szúrja meg, ha ennyire gyűlöli őt. A fiú először letette a szerszámot, az apa azonban ragaszkodott hozzá, hogy újra fogja meg. A pillanat hevében a felháborodott fiú szót fogadott az apai utasításnak és mellkason szúrta őt. Andrew a kórházba menet vérzett el.

Forró szilveszter
Nemrég, 2010 végén esett meg, hogy a Vörös térhez közel tervezte öngyilkos merényletét egy moszkvai nő. Tervei szerint állig felszerelve bombákkal kiállt volna a zsúfolt, ünneplő tömeggel zsúfolt térre, és a pokolgéppel közvetlen összeköttetésben lévő mobiljára (egyébként bárkitől) kapott sms azonnal aktivizálta volna a robbanást. A gond csak az volt, hogy elfelejtette kikapcsolni a telefont a tervezett időpontig – öngyilkos terroristák tankönyve, első lecke.
Utóbb kiderült, hogy az mentette meg több száz embert, hogy az asszony sms-t kapott a mobilszolgáltatóktól, a jókívánság pedig órákkal az akció előtt érkezett. A robbanásban így egyedül a merénylő halt meg, a helyszínen lévő két társa is életben maradt.

A hírnév halhatatlan

A díj kiosztása 1994-től hivatalos, de 1985-ből is találni emaileket. Az alapító, Wendy Northcutt fogalmazta meg a szigorú feltételrendszert:

  • elhalálozás vagy a szaporodóképesség elvesztése
  • nagykorúság és beszámíthatóság
  • önhibából bekövetkező halál
  • különlegesség és bizonyíthatóság (A hivatalos honlapon – www.darwinawards.com – Urban Legends, azaz városi legendák néven olvashatóak a nem bizonyított sztorik)
  • nem lehet szándékos, ártatlanok nem sérülhetnek meg

A Darwin-díj mára olyan népszerűvé vált, hogy több könyvet írtak róla, (többek között maga az alapító, Wendy Northcutt is) Darwin-díj – halni tudni kell címmel pedig film is készült 2006-ban.

Szöveg: kksz, Illusztráció: wikipedia.hu
Ez a cikk kizárólag az
evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.