Az arisztokrata és a szépfiú: bevezető

Borítókép: Az arisztokrata és a szépfiú: bevezető
Két fiatalemberről, a konzervatív és nemesi származású David Cameronról, illetve a liberális demokrata Nick Cleggről lesz szó ebben az elemző cikkben. Az egyik az új brit miniszterelnök, a másik a helyettese.

Akárcsak Magyarországon áprilisban, május 6-án az Egyesült Királyságban is parlamenti választásokat tartottak. A konzervatív párt ott is nagy arányban nyert ugyan, de 1974 óta először fordult elő, hogy a győztes pártnak nem sikerült megszereznie az abszolút többséghez szükséges 326 parlamenti képviselői helyet. Ez azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában pár hete kisebbségben lévő, ún. „függő parlament” („hung parliament”) jött létre.

A mostani választás azért is számít rendhagyónak, mert a kampány során első ízben tartottak televíziós vitasorozatot a miniszterelnök-jelöltek, illetve a pártelnökök között. A legelső adásban a két már jól ismert politikus – a munkáspárti Gordon Brown miniszterelnök és David Cameron konzervatív ellenzéki vezető – mellett bombaként robbant a televíziónézők köztudatába a fiatal Nicholas „Nick” Clegg, aki a feltörekvő Liberális Demokrata Párt elnökeként a közvélemény-kutatások alapján és a politológusok véleménye szerint a legerősebb vitapartnernek bizonyult.
Érdemes megvizsgálnunk a brit politikai színtér két új főszereplőjét, két nagyon különböző egyéniségű, ám mégis hasonlóan karizmatikus és ambiciózus politikust és férfit: Nagy-Britannia jelenlegi miniszterelnökét, David Cameront és miniszterelnök-helyettesét, Nick Clegget, akik a konzervatív-liberális demokrata kormánykoalíció létrehozásával pár nap leforgása alatt történelmet írtak. Ilyenfajta együttműködésre ugyanis a 17. század óta nem volt példa az Egyesült Királyságban. A koalíciós megállapodás a „szabadság, tisztesség és felelősség” három jól elkülöníthető, ám mégis szervesen összekapcsolódó pillérén alapul.

Kapcsolódó (angol nyelvű) linkek
Az választási eredményekről (országosan és pártok szerint lebontva)

Gordon Brown lemondásáról

A Munkáspárt iraki hitelvesztéséről mint a „katasztrofális” vereség egyik lehetséges okáról

Szöveg:Pócsik Judit, fotó: profimedia.hu. Ez a cikk a www.evamagazin.hu számára íródott. Minden jog fenntartva.

A cikk következő részei:
Aminiszterelnök:David Cameron
A miniszterelnök-helyettes:Nick Clegg