Ma van Black Friday: tudod, hogy honnan ered ez az elnevezés?

Borítókép: Ma van Black Friday: tudod, hogy honnan ered ez az elnevezés? Forrás: Karolina Grabowska / Pexels
Ma van Black Friday, ami valószínűleg sokaknak egyet jelent azzal, hogy nagy akciók keretein belül szerezheti be a megvásárolni kívánt termékeket. Azonban a fekete péntek eredetével még a mai napig is sokan nincsenek tisztában. Az alábbiakban ennek jártunk utána.

A fekete péntek – vagy ismertebb nevén Black Friday – a hálaadást követő péntek elnevezése az Egyesült Államokban. A kifejezést a 19. század óta számos alkalommal használták, ám elsőként az 1869-es pénzügyi válságot nevezték így. Azonban a hálaadást követő péntekre 1966 óta vonatkoztatják a Black Friday kifejezést. Érdekesség, hogy akkoriban ezt az elnevezést azért adta erre a napra a Philadelphiai Rendőrség, mert elképesztő közlekedési káosz alakult ki. Ezentúl azt is tartják, hogy ezzel a nappal indul a karácsonyi vásárlási szezon.

Forrás: Max Fischer / Pexels

Meghódította a világot

Ugyan a Black Friday eredetileg Amerikában vált népszerűvé, mára már a legtöbb európai ország is átvette ezt a hagyományt. Magyarországon első alkalommal 2014. november 28-án tartották meg ezt az akciót, azóta pedig bevett szokás, hogy az Amerikában megrendezésre kerülő hálaadás másnapján, itthon is megtartjuk ezt a hatalmas akciókon alapuló eseményt. Miután a hálaadás minden év novemberének negyedik csütörtökére esik, így a fekete péntek általában november 23-29. közé esik.

Az esemény lényege nagyvonalakban az, hogy míg a vásárlók jelentős kedvezményekkel (jobb esetben) juthatnak olyan termékekhez, melyekhez egy átlagos napon jóval drágábban jutnának, addig a kereskedők pedig a karácsonyi bevásárlási szezon első napján jelentős nyereséget könyvelhetnek el. Így tulajdonképpen abszolút egy win-win helyzet alakulhat ki mind fogyasztói, mind kereskedői szempontból. Sajnos azonban néhány boltban az is megfigyelhető, hogy a Black Fridayt megelőző napokban felviszik a termékek árait, és ezen a pénteken visszaárazzák őket akciósként hirdetve. Bár ez nem szabályos lejárás, sokan találnak kiskapukat, ezért érdemes résen lenni!

Az alábbiakban pedig egy galériát hoztunk arról, hogy ha neked is megjött volna a kedved, akár késve is, de megünnepelheted a hálaadást!