A bergamói kórház sürgősségi osztályán másfél hónapja először ürült ki a folyosó

bergamo,kórház,koronavírus,jó hírek Forrás: ecodibergamo.it
A XXIII. János pápáról elnevezett kórházról hetek óta csak rémhírek jönnek; Bergamo és környéke egyike azon térségeknek, amely a világon a legjobban megszenvedte a koronavírus-járványt. Most a kórház dolgozói arról számolnak be, hogy „végre egy kis levegőhöz jutottak”.

A kígyózó sorokban várakozó páciensek, a folyosókon álló betegágyak, a folyamatosan ki-be ingázó mentőautók már mind-mind a múlté a Föld egyik legleterheltebb kórházában, Bergamóban, tudósít a La Repubblica. Másfél hónapja először üresek a folyosók a sürgősségi osztályon; senkinek sem kell várakoznia, a felvett esetek száma visszatért a normális kerékvágásba.

A bergamói Papa Giovanni XXIII kórház a koronavírus elleni küzdelem emblematikus epicentruma volt az elmúlt csaknem két hónapban; egymást érték a rémhírek lélegeztetőgép-drámákról, szünet nélkül működő krematóriumokról, elnémult városról, ahol bezzeg nincsenek erkélykoncertek. A kórház szimbolikus szerepét jelzi, hogy itt dolgozó doktornő került nemrég az olasz Vanity Fair címlapjára.

„Lassan végre fellélegezhetünk – mondja a kórház közleménye. – A fény az alagút végén egyre világosabb és közelibb. Ahogy csökken a fertőzöttek száma és a kórházban kezeltek száma is, apránként visszatérünk a már-már normális hétköznapokhoz.”

A sürgősségi osztályon volt, hogy 500 beteget ápoltak; a múlt hétvégén ez a szám 298-ra esett vissza a város két másik ideiglenes járványkórházában ápoltakkal együtt. Pénteken mindössze 33 koronavírus-fertőzöttet láttak el és 61 volt azok száma, akiket más panaszokkal kezeltek (közülük 10-10-et vettek fel a kórházba). Ez a szám március 17-ln 50, illetve 14 volt.

Túl vagyunk az akut fázison; kemény volt, de megcsináltuk

– állítja Luca Lorini, az intenzív osztály főorvosa. – Napok óta több a gyógyult, mint az elhunyt.” Lorini egyike volt azon olasz orvosoknak, akik a legszigorúbb megszorításokat szorgalmazták. „Senki se találkozzon senkivel” – ez volt a főorvos ajánlása

Az intenzív osztályon kábé hetven beteg küzd az életéért, de egyre több a hely más súlyos betegeknek.

La chiesa del cimitero di #Bergamo. Finalmente vuota.

Posted by Giorgio Gori on Saturday, April 18, 2020

Egy másik biztató jel: most először a temető temploma is üres. Erről a polgármester posztolt képet nemrég. Pedig az elmúlt hetekben ravatalozóként működött, tele koporsókkal, miután az eredeti ravatalozóban nem volt hely.

A koronavírus-járvány alatt a szivárvány lett a remény szimbóluma: