Ms Dracula, azaz ki volt Báthory Erzsébet?

báthory erzsébet, vámpír Forrás: Wikimedia Commons
Brutális tömeggyilkos volt, aki több száz szüzet áldozott fel szépsége oltárán, vagy inkább a nagypolitika, esetleg a személyes ellenszenv szerencsétlen áldozata, aki semmiben sem különbözött kortársaitól? Máig nem dőlt el teljesen. Mindenesetre a lányokat gyilkoló, vérben fürdő grófnő alakja ma is birizgálja a borzongani vágyók fantáziáját, s ott a helye a rémpanoptikumban Drakula gróf vagy a Vérfarkas mellett. 460 éve született Báthory Erzsébet.

460 éve született Báthory Erzsébet grófnő: 1560. augusztus 7-én, Nyírbátoron. A család gazdag volt, előkelő és befolyásos: Erdélyt a kezükben tartották, és Magyarországon is hatalmas birtokaik voltak. Erzsébet nagybátyja, István Erdély fejedelme, később pedig Lengyelország királya lett. Erzsébetet világéletében nagy számú személyzet vette körül, az esküvőjén pedig, amelyre 15 éves korában került sor, több ezer fős násznép volt jelen.

Na de hogyan keletkezett Báthory grófnő vérben fürdőző, szolgálólányait vasalóval égető imidzse? Volt-e benne valóság egyáltalán? A galériából kiderül: