Ma lett 66 éves Básti Juli: 4 film, amiben imádjuk az alakítását

Borítókép: Ma lett 66 éves Básti Juli: 4 film, amiben imádjuk az alakítását Forrás: IMDb
Ma lett 66 éves Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, aki a Halhatatlanok társulatának örökös tagja. Születésnapja alkalmából pedig összegyűjtöttük a számunkra legkedvesebb szerepeit!

Básti Juli 1957 augusztus 10-én született. Apja, Básti Lajos Kossuth-díjas színművész, édesanyja, Zolnay Zsuzsa Jászai Mar-díjas színésznő, nagybátyja pedig Zolnay Pál filmrendező volt, így nem csoda, hogy a művésznő már igen fiatalon a színművészeti pályát választotta. A Színház-és Filmművészeti Főiskolát 1980-ban végezte el, és ekkor kapta meg élete első filmszerepét is. A kaposvári Csiky Gergely Színházat követően, ahol már főiskolásként is több szerepet játszott, a budapesti Katona József Színház szerződtette, innentől pedig töretlen siker kövezte ki élet útját.

1982-ben a Kettévált mennyezet című film főszerepéért a legjobb női alakítás díját kapta. A továbbiakban mind a színházban, mind pedig a filmes világban is kiemelkedő alakításaival hívta magára a figyelmet. Jellemzőek voltak rá az érzelemgazdag és erőteljes alakítások, de nem rettent meg a tragikus sorsú vagy éppen groteszk szerepektől sem.

Ezentúl ismert szinkronszínész lett, és 1987-ben lemezt is adott ki Cserhalmi Györggyel. 2003-tól 2015-ig a Nemzeti Színház tagja volt, míg 2015-től jelenleg a Central Színházban játszik. A művésznő zseniális színi alakításairól és filmszerepeiről is ismert.

Az alábbi galériában a kedvenc film szerepeit gyűjtöttük össze.