A boldogító igen 500 éves története

Borítókép: A boldogító igen 500 éves története Forrás: Getty Images, MNM Történeti Fényképtár
Az elmúlt két zűrös évben a legismertebb divatházak nagy lendülettel fordultak a szabadidőruhák és az edzőcipők felé. Lehet, hogy 2022-ben a modern ara talán tornacipőt visel? Persze, márkásat, és lehetőleg arany- vagy ezüstszínben? Vagy a megszokott tűsarkút? Mindkettőre van példa, de az szinte biztos, hogy a ruhája hófehér. Ám ha a hagyományokat követné, lehetne akár színes vagy fekete is.

Másfél éve indította el Simonovics Ildikó divattörténész a Magyar Menyasszony Face- book-csoportot. Aki csatlakozik, megoszthatja saját vagy a régvolt rokonai emlékeit. Eddig több mint két- ezer esküvői kép és sok száz sztori került fel a netre. A legrégebbi fotográfia az 1870-es évekből való, a legújabb 2021-ből. És gyűlnek az e-mailek a tárgyi felajánlásokról, esküvői meghívók, vőfélybotok, keretezett fátylak, ruhák, gyöngyös párták szerepelnek bennük. Így lesz egy-egy magánemlék a közösségi emlékezet része.

S hogy miért kezdett bele Ildikó a munkába, amiről azt mondja, ez az ő szerelemprojektje (ami történetesen a szerelem történelméről szól, a párválasztástól a lakodalomig)?

„2010-ben online archívumot hoztam létre az utcai öltözködésről, ahová az emberek magukról tölthettek fel fotókat – mondja. – Ehhez kapcsolódva archív képek gyűjtését is meghirdettük. Ekkor derült ki, hogy a legrégebbi felvételek szinte mind a házasságkötésekről szólnak. Az esküvő mindig nagy esemény volt. A nők túlnyomó többsége büszke életének erre az egyedülálló pillanatára ma is. Szép ruha, fodrász, smink. A nagy napon egy nő csodaszépnek érzi magát. Arra gondoltam, az esküvőkről lehetne egy külön viselet és szokás archívumot felépíteni.”

Simonovics Ildikó kurátorként nagyszabású nő- és menyasszonytörténeti kiállítás előkészítésén dolgozik a Magyar Nemzeti Múzeumban. A jövő tavaszra tervezett tárlat az összegyűjtött családi emlékekre is épít. Akármilyen lelkesen csatlakozik valaki a Magyar Menyasszony akcióhoz, és túrja fel a nagymama vagy a dédi komódját, a családoknál a legrégebbi esküvői fényképek általában a századfordulóról valók. Különleges nőtörténeti tárlat lenne ezekből is, a kiállítás előkészítésén dolgozó muzeológusok, néprajzosok, történészek azonban történelmi távlatokban gondolkodnak, a szerelem és a házassági szokások 500 évét akarják majd bemutatni. Van miből meríteni, hisz a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi a legrégebbi magyar esküvői ruhát, 1521-ből. A zöld selyemdamaszt öltözetet a hagyomány szerint Habsburg Mária viselte, amikor hűséget fogadott II. Lajos királynak. A kor szokásainak megfelelően el- rendezett házasság volt az övék is, a két fiatal mégis a rajongásig megszerette egymást. Mária így írt az egyik levelében: „Soha ne érezzem hiányodat, azt akarom, hogy szívem örökké a tiéd mellett dobogjon.” II. Lajos pedig a haláláig, a mohácsi csatavesztésig a nyakában viselt egy szív alakú aranymedált, amit a feleségétől kapott.

Más magyar múzeumokban is található egy-egy régi esküvői viselet. Az Iparművészetiben például Thö- köly Éváé, aki Esterházy Pál nádor második felesége volt. Sisi menyasszonyi ruhájából pedig miseruhát varrtak, amit a Mátyás-templomban őriznek. Petőfi hitvesének, Szendrey Júliának – akinek a neve elsőként eszünkbe jut, ha legendás szerelmekről van szó – sajnos csak egy ruhája maradt fenn. Nem az esküvőjén viselte, hanem amikor a kisfiát várta. (A Petőfi Irodalmi Múzeum állandó kiállításán látható.)

A régi menyasszonyi ruhák különböző divatot képviselnek, egy dolog azonban közös bennük, egyikük sem fehér.

Van, aki úgy véli – bár más szakértők ezt vitatják –, hogy a fehér általánossá válását a brit uralkodónak, Viktória királynőnek köszönhetjük. A fotóin többnyire tekintélyes matrónának látjuk, aki sok gyereke és unokája miatt megkapta az Európa nagyanyja becenevet is – nehéz elhinni róla, hogy fiatalon nagyon vonzó nő volt és – mai szóval élve – korának leg- nagyobb influenszere. A bevált szokásokat felrúgva 1840-ben, az esküvőjére könnyű anyagú, fehér báli ruhát választott, ami ráadásul szabadon hagyta for- más vállait. Volt min megbotránkoznia az udvarnak. Az évszázad esküvőjének mindenhol híre kelt, nem csoda, hogy Európa-szerte divatot teremtett.

Az igaz, hogy a fehér, hagyományosan, az ártatlanság régi szimbóluma, azonban évszázadokon át nem ezt hordták az arák. Még falun sem. Csak elvétve, egy-egy helyen öltözött fehérbe a menyasszony. Az általános a fekete volt.

Ez azonban még nem minden! A teljes cikket, amiből még nagyon sok mindent tudhatsz meg az esküvői hagyományokról és a ruhákról, a már kapható, születésnapi Éva magazinban találhatod és olvashatod el!

Biztosra akarsz menni, de nem tudod, hol kapható az Éva magazin? Nézd meg először rendszeresen frissülő listánkat és csak utána indulj el beszerezni kedvenc magazinodat!

Ezúton digitálisan (is) szeretnéd beszerezni az Éva magazint? Akkor irány a Shopaholic.hu , ahol a korábbi számainkat is megvásárolhatod!

A jövőben nem szeretnél bajlódni a friss számok beszerzésével? Akkor FIZESS ELŐ az Éva magazinra!