„Azért hívtalak, hogy elmondjam, szeretlek": 911 áldozatainak utolsó üzenetei

Borítókép: „Azért hívtalak, hogy elmondjam, szeretlek": 911 áldozatainak utolsó üzenetei Forrás: Photo by Neville Elder/Corbis via Getty Images
22 éve ezen a napon megváltozott a világ. Egy új időszámítás vette kezdetét, mely egy egészen új, addig szinte ismeretlen veszélyt hozott magával, méghozzá a terrorizmust. Úgy hiszem, nem nagyon létezik olyan ember a világon, aki ne tudná, hogy mi történt 2001. szeptember 11-én, mikor is ártatlan civilek ezrei vesztették életüket. Az alábbi cikkünkben ezeknek az áldozatoknak az utolsó telefonbeszélgetéseiből szemlézünk.

2001. szeptember 11-én ártatlanok ezrei vesztették életüket. Ez a tragikus dátum örökre beégett a világ, de különösen az amerikaiak emlékezetébe. Aznap két utasszállító gép repült a World Trade Center New York-i ikertornyaiba, egy másik pedig a Pentagonnak ütközött a Virginia államban. A negyedik gép pedig Washington DC felé tartott, de a hős utasoknak köszönhetően nem találta el a Fehér Házat.

A negyedik repülőgép, vagyis az United Airlines 93-as járatának az utasai és személyzete nem kevesebb mint 37-szer próbált kapcsolatot teremteni a külvilággal, miután tudomást szereztek a World Trade Center és a Pentagon tragédiájáról. Így az utasok minden hazafisságukat és bátorságukat összeszedve összefogtak a gépeltérítők ellen, és végül a pennsylvaniai Shanksville közelében található mezőre zuhant gépük, ezzel további sok ezer ember életét megmentve. Azonban a hős utasok mindegyike odaveszett.

Az eltérített repülőgépeken rekedt személyek telefonbeszélgetései közül sok nyilvánosságra került. A rémült, ám rendkívül bártor utasok és a személyzet hívásai mind nagyon megrázó betekintést nyújtanak abba a felfoghatatlan érzelmi állapotba, amelyet akkor éreztek, amikor tudták, ezt az utazást már nem élik túl. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány részletet a megrendítő telefonhívásokból.

Forrás: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

1. CeeCee Lyles üzenete a férjéhez, Lorne-hoz

Szia, bébi. Én... kicsim, most figyelned kell rám. Egy repülőgépen vagyok, amelyet eltérítettek. A repülőről hívlak. Csak el akarom mondani, hogy szeretlek. Kérlek, mondd meg a gyermekeimnek is, hogy nagyon szeretem őket, és nagyon sajnálom ezt, bébi. Nem is tudom, hogy mit mondjak. Három srác van a gépen, és eltérítették a repülőt. Próbálok nyugodt lenni, viszont azt hallottam, hogy voltak olyan repülők, amelyek belerepültek a World Trade Centerbe. Remélem, újra láthatom az arcodat, bébi. Szeretlek. Viszlát.”

CeeCee Lyles légiutas-kísérő volt a 93-as járaton. 9:47-kor beszélt az üzenetrögzítőre. 9:58-kor újra felhívta a férjét, aki ekkor felvette a telefont.

Kicsim, eltérítik a gépemet. Édesem, betörtek a pilótafülkébe. Azért hívtalak, hogy elmondjam, hogy szeretlek, mond meg a gyerekeknek is... Ó, Istenem, olyan, mintha zuhanni kezdenénk...

Lorne arról számolt be, hogy ezt követően sikoltozást hallott a háttérben, és a hívás megszakadt, örökre...

Az alábbiakban hallgatható meg az eredeti felvétel:

Mark Bingham hívása nagynénjéhez és anyjához

Mark Bingham 9:36-kor telefonált a 93-as járatról. Az nagynénje házát hívta, ahol édesanyja lakott. Az első hívás mindössze 5 másodpercig tartott. De egy perccel később újabb hívást kezdeményeztek, ekkor már beszélni tudott a nagynénjével, édesanyjával és a család egy barátjával. A hívás a következő volt:

– Mark vagyok. Csak azt akarom mondani, hogy repülőn vagyok, és a gépemet eltérítik. Azt akarom tudatni veled, hogy szeretlek, mindannyiótokat szeretlek...

– Melyik járaton vagy, Mark? – kérdezte az édesanyja.

– A Newarkból San Franciscóba tartó járaton vagyok, és a három férfi, aki eltérítette a gépet azt állítja, hogy bomba van náluk.

– Kik ők, Mark?

– Hinned kell nekem. Ez igaz.

– Hiszek neked Mark. Kik ők?

Egy 5 másodperces csönd után Mark édesanyja sikítozást hallott a háttérben, majd megszakadt a vonal.

3. Linda Gronlund hívása nővéréhez

Linda Gronlund, a 93-as gép utasa 9:46-kor hívta nővérét.

„Lynn vagyok. Csak egy percem van. Az United 93-on vagyok, terroristák eltérítették a gépet, és azt mondják, hogy bomba van náluk. Ha jól tudom, két gép belerepült a World Trade Centerbe. Úgy tűnik, ezt is eltérítik. Leginkább azt akartam mondani, hogy szeretlek... és... hiányozni fogsz... és kérlek, add át a szeretetemet anyának és apának, de leginkább csak szeretlek, ezt akartam neked elmondani. Nem tudom, lesz-e még valaha alkalmam ezt elmondani. Minden értékem a széfben van, ami a hálószobában van. A kombináció a következő: Nyomd meg a C-t, majd a 0-9-1-3-as kombinációt. Szeretlek, és remélem, hamarosan beszélhetek veled. Viszlát.”

A megrázó hangfelvétel az alábbiakban hallgatható:

4. Brian Sweeney üzenete feleségének, Julie-nak

Brian Sweeney az United 175-ös járatán tartózkodott. Ő feleségét Julie-t hívta a gépről.

„Jules, itt Brian. Figyelj, egy repülőgépen vagyok, amit eltérítettek. Ha a dolgok nem mennek jól, és egyelőre nem tűnik úgy, hogy jól mennének, akkor csak azt akarom, hogy tudd, hogy nagyon szeretlek. Azt akarom, hogy boldog legyél, menj, érzed jól magad, ezt kívánom a szüleimnek is, és mindenkinek, és tudd teljes szívemből szeretlek! És találkozunk, ha odaértél. Szia, bébi, remélem még hívlak.”

Ez a hívás körülbelül 3 perccel azelőtt történt, hogy a World Trade Centerbe csapódott volna a repülőgép.

A hangfelvétel az alábbiakban hallgatható: