A felnőtt lakosság 1/3-a rendelkezik érettségivel: ezek a legfrissebb népszámlálási adatok

Borítókép: A felnőtt lakosság 1/3-a rendelkezik érettségivel: ezek a legfrissebb népszámlálási adatok Forrás: Pexels/Kaique Rocha
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közölte a 2022-es népszámlálás adatait, melyből kiderült, hogy növekedik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma, sőt sokan vállalnak gyermeket is. Azonban rossz hír, hogy az adatok szerint elöregedik a társadalom, és sokan küzdenek betegséggel.

A 2022. évi népszámlálási adatait ismertette a KSH, közel egy évvel azt követően, hogy megtörtént a népszámlálás, melynek pontos dátuma 2022. október 1.

Nőtt a fiatal házasok száma

Ebben az időpontban a lakosság száma 9 603 634 fő volt. A nemek közötti arány pedig úgy oszlott meg, hogy 1078 nőre mindössze ezer férfi jutott, tehát a nők vannak többségben. Ami érdekesség, hogy a házasságkötések száma továbbra is növekedett, ezzel az évtizedek óta megfigyelt csökkenés jelentősen lelassult. A 30 év alattiak esetében 12 százalékkal emelkedett a házasulók aránya. Továbbá a felmérések szerint a nők 73 százaléka vállalt gyermeket valamikor az élete során, és 23 százalékuk 1 gyermeket, 35 százalékuk 2 gyermeket.

Az képzettségre vonatkozóan szintén érdekes adatok láttak napvilágot, ugyanis a felnőtt lakosság mindössze egyharmada rendelkezett érettségivel és további 22 százalékuk pedig diplomával. A legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkező emberek száma 21 százalék.

Forrás: Pexels/ Kaique Rocha
Jelentősen nőtt a fiatalon házasulandók száma.

Nő a foglalkoztatottság száma

Azonban jó hír, hogy a népességcsökkenés és az elöregedő társadalom ellenére nő a foglalkoztatottak száma, ugyanis míg 2011-ben 3,9 millióan voltak, 2022-ben viszont már 4,7 millióan. Ez a szám pedig a fővárosban vagy a nagyobb lélekszámú városokban jelentős. Azonban a munkanélküliek száma a közösségekben meghaladja a fővárosban és a vidéki városokban mért országos 2,5 százalékos átlagot.

Szintén érdekes, hogy a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdésre, mely önkéntesen volt megválaszolható, mindössze a lakosság 60 százaléka felelt. A válaszadóknak pedig 50 százaléka vallotta magát katolikusnak, ez 2,9 millió fő. A 2,9 millióból 2,6 millióan római katolikusok, 165 ezren pedig görög katolikusok. Ezentúl a reformátusok aránya 16, az evangélikusoké pedig 3,1 százalék. Ezentúl a válaszadók 27 százaléka azt az opciót jelölte meg, hogy nem vallásos.

Forrás: Pexels/ Ingo Joseph
A népességcsökkenés ellenére nőtt a foglalkoztatottság száma.

Sokan szenvednek tartós betegségben

Akik válaszoltak a betegséggel kapcsolatos kérdésre, azok 72 százaléka nem számolt be egészségügyi problémáról. Szomorú, hogy tartós betegséget 1,7 millió ember jelzett, és 639 ezren nyilatkozták, hogy olyan az egészségügyi állapotuk, mely súlyosan korlátozza őket. Ezentúl 270 ezren számoltak be arról, hogy fogyatékossággal élnek.

Szintén nem kötelezően megválaszolható kérdés volt a nemzetiségi hovatartozás is. Erre a lakosság 86 százaléka válaszolt. A legnépesebb nemzetiség Magyarországon a roma, mely a válaszadók 2,5 százaléka volt, vagyis 210 ezer fő. Ezentúl a német nemzetiségűek 143 ezren, a szlovákok 30 ezren, a románok 28 ezren és az ukránok 25 ezren voltak.

Akit még részletesebben érdekelnek a népszámlálás adatai, az a KSH honlapján lekérdezheti ezeket.