150 éves a magyar főváros: így nézett ki Budapest az elmúlt másfél évszázadban

Borítókép: 150 éves a magyar főváros: így nézett ki Budapest az elmúlt másfél évszázadban Forrás: cristalmorando/ Pexels
150 éve, 1873. november 17-én született meg szeretett fővárosunk, Budapest, Pest, Buda és Óbuda egyesülésével. A kerek évforduló alkalmából számos csodálatos programmal készül a főváros önkormányzata.

Érdekesség, hogy Pestet és Budát, Magyarország fő-, illetve székvárosát kizárólag a reformkortól kezdődően emlegették együtt. Akkoriban azonban még más sorrendbe helyezve nevezték a két várost, ugyanis a Pest-Buda alak volt ismertebb. Már ebben az időszakban is előfordult, hogy a magyar nyelvhez jobban illeszkedő, szebben hangzó Buda-Pest alakot használták. Azonban 1873-ban már szinte magától értetődő módon választották az új szék-főváros számára a Budapest nevet.

Érdekesség, hogy a Buda név egészen a korai Árpád-korra nyúlik vissza. A középkori krónikák szerint a város Attila hun király testvéréről kapta a nevét. Ám egy másik felvetés szerint a város nevének az eredete a szláv voda (víz) szóból származik.

Pest nevének eredete egyes vélekedések szerint azonban egészen az ókorig nyúlik vissza, ám elfogadottabb feltételezés, hogy a budai oldalon található Gellért-hegyre asszociál az elnevezés. Ugyanis a pest szó szláv nyelveken barlangot, sziklaüreget, kemencét jelent, így vélhetően innen eredeztetik ezt a nevet. A feltételezések szerint a Gellért-hegy eredeti neve Pest-hegy volt, a hegy lábánál pedig egy folyami átkelő helyezkedett el, mely a Pest-rév névre hallgatott. Állítólag innen kapta a túlparton lévő település a nevét.

Budapest 150. születésnapjának tiszteletére az Animatiqua stúdió Budapest születése című negyedórás, több száz régi fényképből készült filmet alkotott. Ez az alábbiakban tekinthető meg:

A főváros a 150. születésnapja alkalmából számos csodálatos programmal kívánja megörvendeztetni a lakóit. Mint arról a BKK is beszámolt, ezen a napon 150 forintos napijeggyel kedveskedik utasainak, továbbá a főváros az évfordulónak köszönhetően változatos programokkal, koncertekkel, szabadtéri kiállítással, bulivillamossal és érdekes előadásokkal várja az érdeklődőket egészen vasárnapig. Ami pedig még ennél is izgalmasabb, hogy a születésnap alkalmából újranyit a Merlin Színház, megnyílik a Városháza udvara, sőt sétány is nyílik a Károly körút és a Városház utca között.

További részletes információk és programterv pedig az alábbi linkre kattintva érhető el.

Az alábbi galériában pedig olyan képeket szedtünk össze, melyek a régi, csodás Budapestet idézik fel. Nosztalgiázzunk egy keveset!