Nassolni jó! Így csináld okosan

Borítókép: Nassolni jó! Így csináld okosan Forrás: Europress
A nassoláshoz általában valami negatív jelentést társítunk, olyasmit, ami szükségképpen csalókaja vagy „cheat” kategória és egészségtelen. Íme néhány bizonyíték, hogy okosan is lehet nasizni!

Mert alapvetően jó és hasznos dolog a főétkezések közt rágcsálni valamit, és folyamatos pörgésben tartani az anyagcserét. Aki szeretne esetleg a gyerekének saját készítésű nassolnivalót adni vagy olyanoknak, akik sportolnak, jól jöhet néhány egészséges, gyorsan elkészíthető nasi-tipp.

  • Natúr joghurt vagy túró friss gyümölccsel vagy házi lekvárral: szuper alternatíva a cukros bolti joghurtkészítményekre.

  • Házi készítésű müzli/granola: sütőpapírral bélelt tepsibe önts zab/gabonapelyhet, dúsítsd magokkal, aszalt gyümölccsel, fahéjjal, kókusszal, locsold meg egy kis mézzel/agavésziruppal és alacsony hőfokon pirítsd egy fél órát, kavard át, és még hagyd benn egy kicsit. Garantáltan adalék-és tartósítószermentes finomság.

Gyümölcsök és nyers zöldségek: inkább délelőtt ajánlott a gyümölcs a magasabb cukor- és szénhidráttartalom miatt, lehetőleg válassz mindig idénygyümölcsöket. A nyers zöldségekkel is rengeteg rostot tudsz bevinni: rágcsálj bátran nyers karalábét, répát, zellert, cukkinit bármikor a nap folymán.

Csinálj magadnak zöldség-vagy gyümölcsturmixokat is bártan!

  • Magvak: válassz natúr (sótlan) magokat – mandula, mogyorú, kesudió – és biztosíts tested számára fontos zsírokat. Naponta körülbelül egy nagy maréknyi mennyiség fogyasztása ajánlott. Eheted mag-vaj formában is, most már sima közérteken is elérhetőek a mogyoróvajak – csak figyelj, hogy legalább 95%-os legyen a mogyorótartalma!
  • Chia: igazi superfood, tele Omega3 zsírsavakkal. Áztasd be növényi tejbe vagy vízbe a magokat, tedd be éjszakára a hűtőbe és reggel dúsítsd gyümölcsökkel, müzlivel.
  • Fagyi helyett: turmixolj össze egy banánt piros gyümölcsökkel vagy joghurttal, dobd be a mélyhűtőbe, és néhány óra múlva kanalazhatod a saját, házi készítésű jeges desszerted.

  • Chips és popcorn helyett: vágj hajszálvékonyra zöldségeket és alacsony fokozaton süsd meg őket a sütődben (répa, cukkini, fodroskel) vagy áztass be egy napra csicseriborsót, aztán szárítsd meg, majd egy tapadásmentes serpenyőben 15 perc alatt süsd meg őket, aztán ízesítsd őket a kedvenc fűszereiddel.

  • Alternatív mártogatósok: a tortilla diped helyett csinálj magadnak zöldségkrémet, zakuszkát, padlizsánkrémet, körözöttet vagy hummuszt. Friss zöldségekkel és gyümölcsökkel tálalva egy percig sem fogod úgy érezni, hogy lemondasz a finom ízekről a karcsúságod érdekében.

És persze néha azért guríts le valami igazán cukros és kalóriagazdag, klasszikus édességet, hogy ne sóvárogj mindig utána. A titok a mértéklegességben rejlik, néha igazán belefér.

Szerző: Fit.Love.Réka