Egy dolog, amit csak kevesen tudnak Diana hercegné utolsó éveiről, pedig mindent megváltoztat

Diana hercegné Forrás: Tim Graham/gettyimages
Ma van 25 éve, hogy Diana hercegné életét vesztette a híressé vált tragikus párizsi autóbalesetben.

Bár ma már nincs az élők sorában a csodálatos Diana hercegné, a mai napig beszédtéma, ráadásul fiai is sok gondolatot osztanak meg vele kapcsolatban. Harry herceg még a múlt hónapban azt mondta egy interjúban:

Szinte mindenben érzem a jelenlétét, amit most teszek. De az elmúlt két évben határozottan jobban, mint valaha. Azt hiszem, vigyáz ránk!

Van viszont egy fontos részlet, amit csak kevesen tudnak az életéről, pedig sok mindent megváltoztat. 1997-ben ugyanis Diana „visszavette az életét”, ezt öccse, Earl Spencer is hangsúlyozta, aki szerint húga „új irányt keresett az életében”.

Diana sokat beszélt az Egyesült Királyság elhagyásáról, főleg az újságok által kapott bánásmód miatt... Nem hiszem, hogy valaha is értette, miért gúnyolta ki a média a jó szándékait, miért tűnt úgy, hogy állandó törekvés van bennük, hogy megbuktassák. Megdöbbentő volt látni.

Miután 1981-ben a világ leghíresebb nőjévé vált Károly herceggel kötött házassága miatt, 1992-ben elváltak, nem sokkal Andrew Morton Diana: Her True Story című interjújának megjelenése után, amelyet akkor életrajzi kategóriába soroltak, de később kiderült, hogy maga a hercegné is rengeteg segítséget kapott.

Nem az a nő volt, aki tudatára ébredt, hanem egy nő volt, aki átvette az irányítást a helyzet felett. Visszavette az életét. Élete végére megváltoztatta a narratívát, és átvette az irányítást saját körülményei felett.

- mondta Kinsey Schofield, a ToDiForDaily.com alapítója és alkotója, aki rámutatott arra a híres „bosszúruhára” is, amelyet 1994-ben viselt a hercegné. Ez ugyanis tökéletes példája volt annak, hogy Diana nem hagyta többé elnyomni magát. Schofieldnek egyébként még abban az évben megjelent egy könyve, aminek az R is for Revenge Dress címet adta.

Elég gyorsan rájött, hogyan működik a királyi család, és mi a pontos dinamika – „soha ne panaszkodj, soha ne magyarázz” – soha ne foglalkozz a problémákkal. Tehát amikor az emberek elkezdtek olyan dolgokat mondani róla, amelyek nem igazak, de nem tudta a saját hangját hallatni, szüksége lett olyan emberekre, akik ezt megteszik helyette. Kapcsolatokat épített ki olyanokkal, mint Andrew Morton és Richard Kay.

A walesi herceg és hercegné végül 1996. augusztus 28-án hivatalosan is elváltak. Mindössze 368 nappal később Diana meghalt, de halála sokkal többet adott, mint azt valaha is gondoltuk.

Bár Diana és Meghan történetében minden bizonnyal vannak hasonlóságok – a királyi családba való beházasodás, a média rossz bánásmódja, az Egyesült Királyság elhagyásának vágya –, Diana volt az, aki a sajtón keresztül védekezett, különösen későbbi éveiben. Úgy gondolom, Meghan Markle sokat tanulhatott volna Dianától ebből a szempontból. Sokat beszélt arról, hogy mennyire frusztráló, hogy nem tudta megvédeni magát – mindeközben Diana évekig ezt csinálta a háttérben, és a csúcsra került.

Ettől függetlenül a mai napig azt kívánja a világ, bár több éve lett volna még a hercegnének, hogy örömöt és szépséget csempésszen a hétköznapokba.

Ezt olvastad már?