4 legkedvesebb balkonfűszerünk, recepttel

MENTA Csak a rágógumi és a fogkrém csomagolása tesz különbséget fodormenta és borsmenta között. Mindkettőt főleg teának isszuk, és mindkettő csodás hatással van emésztő-légző rendszerünkre. Illatuk és ízük azonban nem egyforma – ha szétmorzsolod az ujjaid között és picit megrágcsálod, azonnal érezni fogod a különbséget.
MENTÁS HÚSÖNTET
Hozzávalók:
1 csokor menta
1 deci húslé
fél hagyma
2 kiskanál nádcukor
5 evőkanál borecet
A mentát párold meg az aprított hagymával, sózd, borsozd, keverd bele a cukrot, locsold meg ecettel, esetleg olívaolajjal is.
--pagebreak--
ROZMARING A mediterráneum örökzöldjének pici, tüskeszerű levélkéit csak lemorzsolni lehet a szárról. Íze kesernyés, illata aromás, maga a növény pedig ideg- és gyomorerősítő, görcsoldó. A konyhában megbolondítja a krumplit, ababot, a gombát, de nem hiányozhat a húspácokból és avadak, a bárány vagy a nyúl fűszerezéséből sem.
ROZMARINGOS FEHÉRBABPÜRÉ
Hozzávalók:
3 doboz fehérbabkonzerv
fél citrom leve
fél fej hagyma
2 evőkanál rozmaring
tejföl vagy majonéz
Ababot mosd le, sózd, borsozd, locsold meg citromlével, reszelj rá vöröshagymát. Botmixerrel pürésítsd, s keverj bele rozmaringot, tejfölt vagy majonézt.
--pagebreak--
KAKUKKFŰÉtvágygerjesztő, görcsoldó, köhögéscsillapító és szélhajtó. Nehezen emészthető ételekhez, burgonyafőzelékhez, salátákhoz, sültekhez, vadas ételekhez, töltött káposztához használják fűszernek. A híres francia zöld-fűszercsokor, a bouquet garni fő összetevője.
KAKUKKFÜVES CÉKLAKRÉM
Hozzávalók:
30 deka cékla
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
fél csokor kakukkfű
2 kávéskanál ecetes torma
só, bors, olívaolaj
A megfőtt, hámozott céklát pürésítsd a dinsztelt hagymával és fokhagymával, a kakukkfűvel és az ecetes tormával együtt. Sózd, borsozd, olívaolajjal hígítsd, ha kell.
--pagebreak--
SNIDLING A tavasz első zöldje gazdag A- és C-vitaminban, kalciumban és vasban, vértisztító, csökkenti akoleszterinszintet és a meszesedést. Ha levágod, tüstént használd fel, mert gyorsan fonnyad, kesernyéssé válik, szárítva viszont hosszú ideig eláll, s felszívja ama étel nedvességtartalmát, amelybe belekevered. Amire szíved szerint hagymakarikát tennél, de nem bírja a gyomrod, azt a legjobb megszórni aszemet-szívet vidámító, friss snidlinggel.
SNIDLINGES SAJTKRÉM
Hozzávalók:
3 evőkanál vaj
3 evőkanál liszt
5-5 deka trappista és füstölt sajt
2 deci tej
só, bors, szerecsendió
1 csokor snidling
Vajban melegített lisztbe keverd bele a reszelt sajtokat, engedd fel tejjel, fűszerezd, lassú tűzön melegítsd fel – be fog sűrűsödni. Hintsd meg snidlinggel.
Fotó: Barbay Csaba / Flashback
- „Hiszem, hogy meghosszabbítható az élet azzal, hogyha valami olyat csinálunk, amiben örömünket leljük.” - Interjú dr. Horváth Biankával, a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadójával A női vezetők kitartása és elszántsága új normákat teremt az eddig megszokott szervezeti struktúrákban, tovább inspirálva...