Normális az a nő, aki a tech szektorban akar dolgozni?

nők,tech,lányok Forrás: pixabay
Ismerkedj meg az alapítvánnyal, amely pontosan azért dolgozik, hogy ezt a kérdést ne kelljen feltenni többé. A Skool egy új programmal, női példaképek közreműködésével segíti a fiatal lányok orientációját a technológiai szektor irányába.

A Skool 2014 óta segíti a fiatal lányok bekapcsolódását a technológia világába, és élményalapú foglalkozásait a tech szektor meghatározó vállalataival együttműködésben ingyenesen biztosítja. Legújabb innovatív projektjükben, a STEMSisters-ben női példaképek közreműködésével hívják fel a fiatal lányok figyelmét az infokommunkációs (ICT) szektor és a technológiai iparág nyújtotta karrierlehetőségekre, illetve inspiratív programokkal segítik pályaorientációs döntéseiket.

Innováció és inspiráció

Koleszár Szilvi, a Skool társ-alapítója és ügyvezetője a projekt célkitűzéseivel kapcsolatban kiemelte, hogy a folyamatos innováció és a kísérletező szemlélet a kezdettől fogva meghatározó szerepet játszottak a Skool történetében és eredményeiben. „Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy rendszeres hatásméréseink azt mutatják: a tevékenységünknek köszönhetően egyre több fiatal lány lát vonzó továbbtanulási és karrierlehetőséget a technológiai területen. Új projektünkkel ezt a pozitív hatást szeretnénk erősíteni.”

„Miután tavaly irányadó módszertanként integráltunk programjainkba a tervezői gondolkozást (design thinking), valamint sikeresen megújítottuk a Skool márkáit, 2020-ban kiemelt figyelmet fordítunk alapgondolatunkra, vagyis hogy a lányoknak és a szüleiknek megmutassuk, milyen menő dolog a számítógépek segítségével alkotni, valamit létrehozni. Ennek pedig az egyik leghitelesebb és legizgalmasabb módja, ha az iparág sikeres női szereplői, példaképei osztják meg személyes élményeiket és tapasztalataikat.”

„Jó tudni, hogy valaki előttünk már bejárta ezt az utat. És nemcsak a lányság, hanem valami más is összeköt bennünket” - fogalmazott egy Skoolee a programmal kapcsolatban.

skool,példakép,tech
A Skool STEMsisters Projekt egyik női példaképének Szegedi Anita játékfejlesztőt választotta, akivel interjút is olvashattok a március–áprilisi Éva 58. oldalán!

Miért STEMSisters?

A Skool a projekthez olyan nevet választott, mely könnyen megjegyezhető, globális kontextusban is értelmezhető, valamint közvetlenül köthető a projekt tartalmához:

A STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) rövidítés a tudomány, a technológia, a mérnöktudományok és a matematika összefoglaló neve, vagyis azokat a szakterületeket, szakmákat és ismereteket kapcsolja össze, melyek önállóan is, de elsősorban kölcsönhatásban meghatározó szerepet játszanak a tech iparágban.

A „Sisters” egyrészt kifejezi, hogy a projekt középpontjában a lányok állnak, másrészt megjeleníti a Skool meghatározó értékeit: az együttműködés támogatása, a közös ismeret- és élményszerzést, valamint a csapatmunkát.

Fókuszban a női példaképek

A projekt során vlog és riport formájában összesen 40 női példakép mutatkozik be, akik mesélnek az életútjukról, a céljaikról és a kihívásaikról. Történeteikben megelevenednek a legizgalmasabb projektjeik, és elmondják azt is, hogyan vélekednek a jövőről, a holnap technológiáiról, továbbá hasznos tanácsokat is adnak a lányoknak. A vlogok számos digitális csatornán jelennek majd meg, a riportok pedig mind online, mind nyomtatott formában elérhetők lesznek, többek között közösségi oldalakon és szakmai magazinokban.

„A női példaképek megtalálása és kiválasztása sokkal egyszerűbb feladat volt, mint ahogy elképzeltük” – mondta Guzsaly Péter, a Skool partnerkapcsolati vezetője. „Örömmel láttuk, hogy a felhívásunkra szívesen jelentkeztek a példaképek, akik méret és profil tekintetében is rendkívül sokféle cégnél dolgoznak: a feltörekvő startupoktól kezdve a globális nagyvállalatokig, a fejlesztőcégektől a pénzügyi szolgáltatókig. Így sokkal színesebb, árnyaltabb és motiválóbb képet tudunk mutatni a lányoknak a tech szektorról és a női szereplőkről.”

Ingyenes nyári tech tábor a példaképek közreműködésével

„A projekt különlegessége és egyben csúcspontja egy ötnapos, bentlakásos nyári tábor lesz a Margit-szigen 2020. június 22. és 26. között. Az ingyenes táborban 12 lányt tudunk fogadni, és a programok során összekötjük őket a példaképekkel, akik mentorként segítik a gyerekek játékos munkáját - sőt, személyesen is ellátogatnak a táborba.”

A program kommunikációjában a Skool kiemelt médiapartnere a Marquard Média. A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósul meg, a she's Skool 20-20 című pályázat keretében.