Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

ruben brandt,mozi,film,festmények
Forrás: mafab

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Nehéz nem szuperlatívuszokban mesélnem erről a magyar filmről, hiszen az elejétől a végéig minden egyes másodperce, képkockája, hangulata, zenéje olyannyira magával ragadott, hogy miután véget ért a film, kedvem lett volna azon nyomban újranézni. De ne szaladjunk ennyire előre…

A film rendezője, írója és látványtervezője a szlovén születésű, Magyarországon élő és tevékenykedő képző-, festő- és animációművész Milorad Krstić. Egyedi látványvilágú akcióthrillerében az egész világot bejárhatjuk egy olyan utazás során, amelyben percenként újabb és újabb meglepetések érnek bennünket. A Ruben Brandt, a gyűjtő a James Bond-filmek hangulatát idézi meg számunkra, miközben elkalauzol bennünket a művészet rejtett dimenzióiba, amiben a hétköznapi és a fantázia szülte formák keverednek.

Megelevenedik benne Andy Warhol Elvise, Botticelli Vénusza, vagy épp Edward Hopper Éjjeli baglyok című alkotása, és bár úgy érezhetjük, hogy az utolsó szögig mindennek jelentősége van (van is) anélkül is élvezhető alkotás, ha valaki nem mélyült el túlságosan a művészettörténetben.

ruben brandt,film,mozi
forrás: mafab
Ruben Brandt, a gyűjtő

A történet a következő: Különös rablássorozat rázza meg a világ leghíresebb múzeumait: egy rejtélyes bűnbanda egymás után szerzi meg a legértékesebb képeket. Hiába minden óvintézkedés, semmi sem akadályozhatja meg a Gyűjtőt és csapatát az újabb festmények ellopásában. A rendőrség tehetetlen. Kowalski, a washingtoni magánnyomozó fedezi fel, mi a közös az ellopott műtárgyakban, de az ő élete is veszélybe kerül, amikor beleszeret a rablóbanda femme fatale-jába, Mimibe. A pánikba esett biztosítótársaságok százmillió dollár jutalmat ajánlanak a nyomravezetőnek, melynek hallatán az alvilág is bekapcsolódik a macska-egér játékba, mindent elsöprő lavinát indítva el ezzel.

ruben brandt,film,mozi
forrás: Ruben Brandt, a gyűjtő/facebook
Ruben Brandt, a gyűjtő

Az ellopott festmények

 • Frédéric Bazille – Renoir portréja (1867)
 • Sandro Botticelli – Vénusz születése (c. 1486)
 • Hans Holbein – Antoine, Lorraine hercege portréja (1543)
 • Franck Duveneck – Fütyülő fiú (1872)
 • Paul Gauguin – Gyümölcsöt tartó nő (1893)
 • Vincent van Gogh – Roulin postás (1888)
 • Edward Hopper – Éjjeli baglyok (1942)
 • René Magritte – A képek árulása (1929)
 • Éduard Manet – Olympia (1863)
 • Pablo Picasso – Nő könyvvel (1932)
 • Tiziano Vecellio – Urbinói Vénusz (1538)
 • Diego Velázquez – Margarita Teresa infánsnő kék ruhában (1659)
 • Andy Warhol – Elvis l, ll (1964)
ruben brandt,film,mozi
forrás: Ruben Brandt, a gyűjtő/facebook
Ruben Brandt, a gyűjtő

Ebből az animációs filmből semmi sem hiányzik: extravagáns alakok, futurisztikus és vintage elemekből épülő dizájn, autósüldözés, humor és egy jó adag izgalom köti le folyamatosan a figyelmünket.

Milorad a thriller, film noir és a kalandfilm elemeit ötvözte, amiből egy egészen egyedi alkotás született, nehéz is lenne bármivel összehasonlítani. (Ha azt gondoltad ez az animáció az új Macskafogó, tévedsz.)

A Ruben Brandt a rendező tisztelgése az általa legjobban szeretett műtárgyak és filmek alkotói iránt. Szinte minden pillanatban jócskán találunk is erre utalásokat, a festménykarakterektől kezdve, a fimben megszólaló zenéken át, egészen pohárba dobott Hitchcock jégkockákig. Nem hiába került be az Oscar legjobb egész estés animációs filmek kategóriájának 25 nevezettje közé. A Ruben Brandt, a gyűjtő egy olyan alkotás, amit korábban még soha nem láthattunk a filmvásznon, és nemsokára olyan alkotásokkal szállhat majd szembe, mint a Kutyák szigete, az Apróláb, a Hihetetlen család 2, vagy a Hotel Transylvania 3.

Bízom benne, hogy rajzaimat az emberek különlegesnek és fantáziadúsnak fogják tartani. Ha Godard szavaival élünk, aki szerint minden fénykép az igazságot rögzíti, a film pedig másodpercenként huszonnégyszeres igazságot jelent, akkor számomra a rajzolás a képzelet szabadságát jelenti, és az animációs film másodpercenként huszonnégyszeres szabadságot jelent.

- Milorad Krstić

A film zenéjét Cári Tibor szerezte, aki zongoristaként számtalan színházi előadásban dolgozott és filmzenéket is komponált. Több mint 170 darabhoz írt eddig zenét romániai és külföldi filmek, reklámok és televíziók számára. De jó néhány nem általa szerzett dal is felcsendül a filmben, mint például Ludovico Einaudi Nightbook című szerzeménye vagy épp a Radiohead Creep című dala Scott Bradlee Postmodern Jukebox nevű zenekarának átdolgozásában.

Milorad nagyjából 8 évvel ezelőtt kezdett foglalkozni a filmmel. A Filmalap 1 milliárd 180 millió forinttal támogatta ezt az alkotást, amin egy száztagú stab dolgozott, mégis a büdzsé nagy részét a képek utáni jogdíjak vitték el. A készítők eredetileg is nemzetközi forgalmazásra szánták a filmet, így az angol nyelvhez igazították a szereplők szájmozgását, amelyet többek között Hámori Gabriella, Makranczi Zalán és Kamarás Iván szinkronizált, magyarul és angolul.

A Ruben Brandt, a gyűjtő november 15-től a mozikban!

Tovább olvasok
Minden, amit egy rossz kapcsolatban tanultam a jó kapcsolatról

A szerelem sosem elég. Nem elég hozzá, hogy boldogok legyünk. És ezt az igazságot kapcsolataink során tapasztaljuk meg.

Legendás zenekarok ősrégi fotói

Amikor valamit szívvel-lélekkel és teljes átéléssel csinálsz, nem mindig tudhatod, hogy sikeres lesz-e vagy sem. Így voltak ezzel a leghíresebb zenekarok is karrierjük kezdetén.

Kövess minket

ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin
ÉVA Magazin

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem